Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

ΙΦΕΤ: 160 τόνοι ληγμένων φαρμάκων αναζητούν ανάδοχο

Η πολύ χαμηλή τιμή κατακύρωσης, μόλις 0,069 λεπτά το κιλό, ευθύνεται για το μηδενικό ενδιαφέρον που έχει συγκεντρώσει ο διαγωνισμός που προκήρυξε το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) για τη Διαχείριση (Συλλογή – Μεταφορά – Επεξεργασία) οικιακών φαρμακευτικών σκευασμάτων και υπολειμμάτων φαρμάκων οικιακής χρήσεως, με συνολικό προϋπολογισμό 135.792 ευρώ.
 
Συγκεκριμένα, το αντικείμενο του έργου είναι: η ανάθεση υπηρεσίας συλλογής, μεταφοράς και επεξεργασίας των ληγμένων φαρμάκων και των φαρμάκων που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν πλέον, συμπεριλαμβανομένων των (ληγμένων ή/και μη χρησιμοποιηθέντων) κυταρροστατικών φαρμάκων, τα οποία προέρχονται από τα νοικοκυριά και τα οποία συγκεντρώνονται πανελλαδικώς από την «ΙΦΕΤ Α.Ε.» στις εγκαταστάσεις της, στη Μαγούλα Αττικής.
 
Υπενθυμίζεται ότι μόλις το 2012 το ΙΦΕΤ, με τη συνεργασία του ΚΕΕΛΠΝΟ, του ΠΦΣ και της ΟΣΦΕ, ....
 

 
.... τοποθέτησε στα φαρμακεία όλης της χώρας περιέκτες ειδικών προδιαγραφών (μονής εισόδου). Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες, αντί να πετούν στα σκουπίδια τα ληγμένα φάρμακα και να καταλήγουν αυτά στις χωματερές επιβαρύνοντας το περιβάλλον, να τα αποθέτουν στους περιέκτες. Η συλλογή και μεταφορά του περιεχομένου των πληρωμένων περιεκτών από τα φαρμακεία στις περιφερειακές εγκαταστάσεις του ΙΦΕΤ στη Μαγούλα γίνεται μέσω του υπάρχοντος δικτύου διανομής της ΟΣΦΕ και λοιπών δικτύων ιδιωτικής φαρμακεμπορίας με ειδικό σύστημα εποπτείας εντολών μεταφοράς.
 
Στο πλαίσιο αυτό, ο ΙΦΕΤ ετοιμάζεται να επαναπροκηρύξει άμεσα τον διαγωνισμό, βελτιώνοντας όμως την οικονομική του πρόταση. Συγκεκριμένα, προτίθεται να την ανεβάσει στα 0,88 λεπτά το κιλό, κεντρίζοντας έτσι και το ανάλογο επιχειρηματικό ενδιαφέρον. Πληροφορίες λένε ότι υπό τα νέα οικονομικά δεδομένα, τρεις εταιρείες θα διεκδικήσουν το συγκεκριμένο διαγωνισμό.
Οι υπόλοιποι όροι του διαγωνισμού θα παραμείνουν όπως έχουν. Δηλαδή θα είναι για δύο χρόνια, στη διάρκεια των οποίων ο ανάδοχος θα πρέπει να έχει συλλέξει περί τους 160 τόνους φαρμάκων. Τα τελευταία που αποθηκεύει προσωρινώς η «ΙΦΕΤ Α.Ε.» δεν θεωρούνται ιατρικά απόβλητα, ως μη προερχόμενα από υγειονομικές μονάδες. Επίσης, η «ΙΦΕΤ Α.Ε.» δεν συγκεντρώνει φάρμακα μολυσματικού χαρακτήρα (λχ. χρησιμοποιημένοι οροί από χημειοθεραπείες).
 
Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

πηγή: ιατρονετ