Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Αναρτήθηκε το δελτίο τιμών με την ανακοστολόγηση των φαρμάκων – Για λάθη μιλούν οι εταιρείες

Με διορθώσεις λαθών, αλλά και νέα λάθη, αναρτήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας το νέο δελτίο τιμών με τη γενική ανακοστολόγηση των φαρμάκων.
 
Οι νέες (μειωμένες) τιμές θα ισχύσουν στα φαρμακεία έπειτα από 45 μέρες, έπειτα από σχετική διόρθωση στην οποία προέβη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
 
Τα φαρμακεία έχουν πλέον περιθώριο 45 ημερών να διαθέσουν τα αποθέματα που κατέχουν σήμερα (με τις παλαιές τιμές) και οι φαρμακαποθήκες και οι συνεταιρισμοί 20 μέρες.


 
Από το παρόν δελτίο τιμών, ωστόσο, δεν διορθώθηκαν μία σειρά από λάθη τα οποία σχετίζονται με το σύστημα επαλήθευσης τιμών.
 
Παράγοντες της αγοράς εξηγούν ότι αυτά οφείλονται στον τρόπο προσδιορισμού της τιμής ενός φαρμάκου μέχρι την απώλεια της πατέντας προστασίας και την κυκλοφορία του πρώτου αντιγράφου του (γενοσήμου).
 
Σημειώνεται πως όταν ένα φάρμακο χάσει την πατέντα του, μειώνεται η τιμή του κατά 50%, ενώ το γενόσημο παίρνει το 65% της συγκεκριμένης (μειωμένης) τιμής του πρώην πρωτοτύπου φαρμάκου (off – patent).
 

Λάθη

 

Καθίσταται σαφές ότι ο λανθασμένος προσδιορισμός της τιμής του “off – patent” οδηγεί και τα γενόσημα σε λανθασμένη τιμή.
 
Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις αναμένεται να καταθέσουν τις ενστάσεις τους επί των νέων τιμών, οι οποίες θα εξεταστούν.
 
Στο μεταξύ, η εκκρεμότητα με το δελτίο, αλλά και η περαιτέρω μείωση στις τιμές των σκευασμάτων, αναμένεται να οδηγήσει σε σταδιακή απόσυρση μίας σειράς φθηνών προϊόντων και αντικατάστασή τους με νέα, πιο ακριβά.
 
Δ.Κ.

πηγή: ιατρονετ