Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Επιστολή ΦΣ Αχαΐας για ελλείψεις σε φάρμακα ΙΦΕΤ - Απάντηση του οργανισμού: Αόριστες οι καταγγελίες!

Για άλλη μια φορά ζούμε το θέατρο του παραλόγου σε αυτή τη χώρα. Οι φαρμακοποιοί καταγγέλουμε αδιαμφισβήτητες ελλείψεις φαρμάκων και μόλις αυτές φτάσουν στα αυτιά των υπευθύνων, αυτοί με την Α ή Β δικαιολογία προσπαθούν να μας βγάλουν... αναξιόπιστους και ... αόριστους!

Έτσι ακριβώς συνέβη και αυτές τις μέρες με την δημόσια επιστολή του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας προς τον Υπουργό Υγείας για ελλείψεις ειδικά σε φάρμακα του ΙΦΕΤ.

Άμεση ήταν η απάντηση του ΙΦΕΤ, το οποίο θεωρεί αόριστες τις καταγγελίες, τονίζει μάλιστα ότι αυτό καλύπτει τις ελλείψεις και δεν τις δημιουργεί.

Διαβάστε παρακάτω την επιστολή του ΦΣ Αχαΐας καθώς και την απάντηση του ΙΦΕΤ:




Πάτρα: Λείπουν φάρμακα- Επιστολή από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αχαΐας στον υπουργό Υγείας

Επιστολή στον υπουργό Υγείας για τις ελλείψεις που παρατηρούνται σε φάρμακα, έστειλει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αχαΐας, κρούοντας το καμπανάκι του κινδύνου.Όπως αναφέρει, παρατηρείται ανεπάρκεια στην εισαγωγή φαρμάκων χαμηλού κόστος.

Θέμα: «Σχετικά με εισαγωγή ανεπαρκών ποσοτήτων φαρμάκων.»

Κύριε Υπουργέ,

Το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) είναι ένας οργανισμός επιφορτισμένος να εισάγει από το εξωτερικό φάρμακα για σοβαρές και ιδιαίτερες περιπτώσεις ασθενών τα οποία απουσιάζουν από την αγορά γιατί οι εταιρείες παραγωγής ή εισαγωγής, δεν ενδιαφέρονται για αυτά, είτε λόγω χαμηλού κόστους, είτε λόγω μικρού ποσοστού ασθενών που τα χρειάζονται, συνεπώς μειωμένης κερδοφορίας.

Η υγεία όμως ως ύψιστό αγαθό και με απόλυτη αναγκαιότητα στην ίση και επαρκή αντιμετώπιση όλων των ασθενών, εξάλλου ο πολιτισμός ενός κράτους από τέτοια σημεία κρίνεται, απαιτεί επαρκείς ποσότητες έτσι ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα στην φαρμακευτική αγορά.

Δυστυχώς, από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ παρατηρήθηκε διαρκής μείωση των εισαγωγών, τόσο σε εύρος, όσο και σε ποσότητες των προαναφερθέντων σκευασμάτων. Τα capital controls και η απραξία του γενικού λογιστηρίου ώστε να εξαιρέσει το συγκεκριμένο ζήτημα από του ελέγχους κεφαλαίων, έχουν οδηγήσει την αγορά σε τρομακτική ασφυξία και τους ασθενείς σε υγειονομικά αδιέξοδα. Πρόσφατο mail της υπευθύνου του ΙΦΕΤ προς τις φαρμακαποθήκες αναδεικνύει το πρόβλημα αυτό. Για παράδειγμα, σιρόπια προφυλακτικά σε επιδημίες μηνιγγίτιδας σε σχολεία ή σκευάσματα για την αντιμετώπιση παρενεργειών των ψυχοφαρμάκων, κόστους κάτω των 3€, εισάγονται πλέον από τον ΙΦΕΤ σε ποσότητες που δεν καλύπτουν ούτε μία κωμόπολη της χώρας.

Παρακαλούμε όπως λάβετε τα απαιτούμενα μέτρα για την άμεση εξομάλυνση της κατάστασης. Εάν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή θα δημιουργηθούν πλέον κίνδυνοι για τη Δημόσια Υγεία σε μία φάση που η χώρα βρίσκεται ήδη σε ανθρωπιστική κρίση.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αχαΐας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου πριν να είναι πολύ αργά.

Για τον Φ.Σ. Αχαΐας

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Διαβάστε και την απάντηση του ΙΦΕΤ:

Η απάντηση της ΙΦΕΤ Α.Ε. στον Φαρμακευτικό Σύλλογο για τις ανεπάρκειες στα φάρμακα


Με επιστολή του προς τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αχαΐας ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας επισημαίνει:

Είναι γνωστό στον τομέα των φαρμακοποιών ότι επί 20 και πλέον έτη η Ι.Φ.Ε.Τ. α.ε. καλύπτει τις ελλείψεις φαρμάκων που προκαλούνται από τις ιδιωτικές εταιρείες και δεν δημιουργεί η ίδια ελλείψεις. Είναι, επίσης, γνωστό ότι η Ι.Φ.Ε.Τ. α.ε. αποτελεί πολύτιμο αρωγό στην θεραπευτική προσπάθεια όλων των ασθενών ανά την Επικράτεια, συνεργαζόμενη άριστα με τους Φαρμακοποιούς της χώρας.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αχαΐας είναι ο μόνος επιστημονικός/επαγγελματικός Σύλλογος της χώρας, ο οποίος αντέδρασε με αυτόν τον τρόπο (βλ. το εν θέματι σχετικό έγγραφό σας) στην αυτονόητη προτροπή μας προς τις συνεργαζόμενες Φαρμακαποθήκες για την ορθολογική εκτέλεση των παραγγελιών των Φαρμακείων.

Θα ήταν ευπρόσδεκτο εκ μέρους της Ι.Φ.Ε.Τ. Α.Ε. α.ε., εάν ο Σύλλογός σας μας γνωστοποιούσε σε ποιό από τα πεντακόσια φάρμακα που εισάγουμε αφορούν «οι ανεπαρκέστατες ποσότητες που από μήνες εξακολουθούμε να αποστέλλουμε στον ΣΥΦΑΝΣΠΕ». Σε αυτήν την περίπτωση, θα είχαμε την δυνατότητα και να εξετάσουμε τυχόν ζήτημα και να αιτιολογήσουμε ειδικώς τυχόν ελλειπή εκτέλεση της παραγγελίας. Αυτήν τη δυνατότητα δεν έχουμε, όταν δεχόμαστε γενικές και αόριστες καταγγελίες, όπως η εν θέματι.