Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

ΚΕΕΛΠΝΟ: Η επιδημία της γρίπης θα ενταθεί τον Φεβρουάριο


Άλλοι τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το περασμένο Σαββατοκύριακο από επιπλοκές της γρίπης, ενώ 39 παραμένουν οι νοσηλευόμενοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. 


Τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δείχνουν ότι από την αρχή της εμφάνισης της εποχικής γρίπης και μέχρι σήμερα έχουν νοσηλευθεί συνολικά σε ΜΕΘ 57 ασθενείς που εμφάνισαν επιπλοκές λόγω της φετινής γρίπης.






Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί από αυτούς δεν είχαν εμβολιαστεί με το αντιγριπικό εμβόλιο, ενώ προβληματισμό προκαλεί στους επιστήμονες το γεγονός ότι φέτος ο ιός ΑΗΝ1 είναι πιο επιθετικός παρότι καλύπτεται από το αντιγριπικό εμβόλιο καθώς κάνει επιπλοκές και σε ανθρώπους κάτω των 60 ετών. 

Οι ειδικοί για μια ακόμη φορά συστήνουν την αυστηρή τήρηση των κανόνων προσωπικής υγιεινής, τον αντιγριπικό εμβολιασμό «έστω και τώρα», την άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό εφόσον τα συμπτώματα της γρίπης είναι έντονα και επιμένουν -και μετά τη συμβουλή του- στην έγκαιρη χρήση αντιικών φαρμάκων προκειμένου να προληφθούν οι επιπλοκές.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου της εποχικής γρίπης, το οποίο αναμένεται να κορυφωθεί μέσα στον Φεβρουάριο και να διαρκέσει έως και τις πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου.