Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Συναγερμός στην αγορά φαρμάκου από αποσύρσεις

Επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις των στελεχών από το χώρο της φαρμακοβιομηχανίας περί μπαράζ απόσυρσης σκευασμάτων από την αγορά εξαιτίας των σαρωτικών μειώσεων στην τιμολόγηση των φαρμάκων που αποφάσισε η Κυβέρνηση τον περασμένο Νοέμβριο και της σταδιακής κατάργησης των ανώτατων προστατευτικών ορίων τιμολόγησης. Σύμφωνα με φορείς του κλάδου, μετά την παραπάνω απόφαση για μείωση των τιμών σε γενόσημα φάρμακα και σκευάσματα που έχουν χάσει την πατέντα προστασίας τους (off- patent) περισσότερα από 50 φάρμακα βγαίνουν τελικά από την αγορά, έπειτα από απόφαση των εταιριών πως η κυκλοφορία τους δεν επιφέρει κανένα όφελος και η εμπορία τους καθίσταται ασύμφορη.
 
Οι εταιρείες φαρμάκου είχαν κρούσει εξαρχής τον κώδωνα του κινδύνου για απανωτές αποσύρσεις σκευασμάτων από την ελληνική αγορά και για την μετέπειτα υποκατάστασή τους από ακριβότερες θεραπείες, γεγονός που...
 
 

... θα έφερνε τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα: δηλαδή και θα επιβάρυνε περισσότερο το κόστος θεραπείας για τους ασφαλισμένους, αλλά και θα εκτόξευε τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ για το φάρμακο. Την ίδια ώρα, επειδή οι τιμές στην Ελλάδα καθορίζουν το σύστημα τιμολόγησης και άλλων αγορών, πολλές εταιρείες εκτιμάται πως θα προτιμήσουν να αποσύρουν τα σκευάσματά τους, παρά να επηρεαστεί η τιμολόγηση σε άλλα κράτη. 


Φορείς της αγοράς κάνουν λόγο για ανεξέλεγκτες επιδράσεις στο χώρο του φαρμάκου, προειδοποιώντας μάλιστα πως τα χειρότερα έρχονται. Ήδη από φέτος για τα επόμενα δύο χρόνια, μέχρι το 2018 δηλαδή, οι δαπάνες για το φάρμακο σύμφωνα με το τελευταίο μνημόνιο δεν θα ξεπερνούν συνολικά τα 1,94 δισ. ευρώ, ποσό που αποτελεί το χαμηλότερο των τελευταίων ετών, ενώ παράλληλα καταργούνται και τα "προστατευτικά μαξιλάρια” των 12 ευρώ ανά συσκευασία για τα φάρμακα που έχουν χάσει την πατέντα προστασία τους και των 7,8 ευρώ ανά συσκευασία για τα γενόσημα, που ίσχυαν μέχρι και πέρσι. Έτσι στο δελτίο τιμών του πρώτου εξαμήνου του 2016, το όριο προστασίας θα είναι 9 ευρώ για τα off-patent και 5,5 ευρώ για τα γενόσημα.


Στο δελτίο τιμών του δευτέρου εξαμήνου του 2016 το όριο προστασίας θα είναι 7 ευρώ για τα off-patent και 4 ευρώ για τα γενόσημα. Στο δελτίο τιμών του πρώτου εξαμήνου του 2017 το όριο προστασίας θα είναι 4,5 ευρώ για τα off-patent και 3 ευρώ για τα γενόσημα. Στην τιμολόγηση τέλος του δεύτερου εξαμήνου του 2017 το όριο προστασίας θα είναι 1 ευρώ για off-patent και γενόσημα.


Την ίδια ώρα, άκρως πιεστικές συνθήκες για την κυκλοφορία σκευασμάτων δημιουργούν και τα συσσωρευμένα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τις επιχειρήσεις του φαρμάκου. Είναι ενδεικτικό, όπως αναφέρουν τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι εταιρείες, πως οι συνολικές οφειλές του Οργανισμού τα τελευταία τρία χρόνια αγγίζουν πλέον τα 1,32 δισ., ευρώ, εκ των οποίων το 75% αφορά μόνο το 2015. 


Βασιλική Κουρλιμπίνη vicky.kourlibini@capital.gr

πηγή: Capital