Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Πρόστιμο-μαμούθ στη Novartis

Έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο Νοέμβριο αποκαλύπτει ότι οι ΗΠΑ επέβαλαν πρόστιμο στην ελβετική φαρμακοβιομηχανία Novartis ύψους 390 εκατομμυρίων δολαρίων με την κατηγορία ότι χορηγούσε μίζες σε όσα φαρμακεία συνιστούσαν σκευάσματα της εταιρείας.


Ειδικότερα, στην εν λόγω συμφωνία διακανονισμού, η Novartis παραδέχτηκε ότι παρείχε σε συγκεκριμένα φαρμακεία και ιατρικούς επισκέπτες εκπτώσεις και... δωράκια, προκειμένου να προωθούν τα φάρμακα Exjade και Myfortic. Σημειώνεται ότι το πρόστιμο που επεβλήθη είναι πολύ μικρότερο από τα 3,3 δισ. δολάρια που ζήτησε αρχικά η αμερικανική κυβέρνηση για την υπόθεση.






Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της αμερικανικής κυβέρνησης, μέχρι εκείνο το χρονικό σημείο οι πωλήσεις του φαρμάκου ήταν μειωμένες λόγω παρενεργειών του που ήταν χειρότερες από ό,τι αναμενόταν. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε ότι οι νοσοκόμες συγκάλυπταν τους «σοβαρούς και δυνητικά απειλητικούς για τη ζωή κινδύνους από τη λήψη του Exjade» όπως η νεφρική και η ηπατική ανεπάρκεια.



Σκάνδαλο και αντιδράσεις


Με το φάρμακο Myfortic, η Novartis προσέφερε μεγάλες εκπτώσεις σε πέντε φαρμακεία, με αντάλλαγμα τη συνταγογράφηση για την αγορά του συγκεκριμένου σκευάσματος.



«Οι ασθενείς-καταναλωτές-πελάτες πρέπει να λαμβάνουν θεραπείες, οι οποίες δεν θα επηρεάζονται από εταιρικές μίζες» δήλωσε ο Αμερικανός Εισαγγελέας Preet Bharara. Πρόσθεσε, επίσης, πως η Novartis μετέτρεψε τα φαρμακεία -τα οποία θα έπρεπε να δρουν ως ανιδιοτελείς πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης- σε μεροληπτικούς πωλητές της. 

«Οι κατασκευαστές φαρμάκων και οι σχέσεις τους με τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης -είτε πρόκειται για γιατρούς, φαρμακοποιούς ή νοσηλευτές- πρέπει να συμμορφώνονται με το καταστατικό. Αν δεν το κάνουν, θα λάβουμε όλες τις ενέργειες ώστε να γίνει η απαραίτητη επιβολή του νόμου» υπογράμμισε.

www.zougla.gr