Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Έρχονται κίνητρα στους φαρμακοποιούς για τα γενόσημα! Τι θα θεσμοθετήσει το υπ. Υγείας


Σε ριζικές αλλαγές στο ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών από τα φάρμακα αναμένεται να προχωρήσει άμεσα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr.
 
Ειδικότερα στο πλαίσιο της προώθησης των γενοσήμων φαρμάκων, μία προώθηση που ζητά χρόνια τώρα η τρόικα αλλά δεν επιτυγχάνεται, το υπ.Υγείας προτίθεται να διαφοροποιήσει το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών για τα γενόσημα και τα πρωτότυπα φάρμακα που έχασαν την πατέντα τους (off patent).
 
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
 

  

Πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι έπειτα από συνεχείς συσκέψεις για το θέμα, η ομάδα εργασίας του υπουργείου υγείας αποφάσισε το κέρδος των φαρμακοποιών για τα γενόσημα φάρμακα να κυμαίνεται περίπου στο 27% και για τα off patent κοντά στο 21% (Αύξηση mark-up για τα γενόσημα).
 
Έτσι ο φαρμακοποιός θα έχει όφελος στο να χορηγήσει γενόσημο φάρμακο καθώς έτσι θα αυξάνονται τα έσοδά του, ενώ από την άλλη και το σύστημα θα βγει κερδισμένο καθώς η συνολική φαρμακευτική δαπάνη θα περιορισθεί.
 
Όπως λένε έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr η αλλαγή αυτή βρίσκει σύμφωνη και τη φαρμακοβιομηχανία (τόσο τον ΣΦΕΕ όσο και την ΠΕΦ) η οποία μάλιστα έχει προτείνει πρόσφατα κάτι ανάλογο στην ηγεσία του υπουργείου υγείας σε πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των δύο πλευρών στις αρχές Ιανουαρίου.
 
Στόχος του νέου μέτρου θα είναι να αυξηθεί η χρήση γενοσήμων δεδομένου ότι οι δανειστές μας από την πρώτη στιγμή ζητούν να αυξηθεί το ποσοστό τουλάχιστον στο 60%, την ώρα που σήμερα στη χώρα μας δεν ξεπερνά το 20%.
 
Αξιοσημείωτο είναι ότι παρά τα όποια μέτρα είχαν ληφθεί τα τελευταία χρόνια, τα γενόσημα φάρμακα είχαν «κολλήσει» στις χαμηλές πωλήσεις καθώς δεν επιλέγονταν ούτε από τους φαρμακοποιούς και τους γιατρούς αλλά ούτε και από τους ασθενείς.
 
Και το ζήτημα είναι πως αν δε γίνουν άμεσα αλλαγές στη φαρμακευτική αγορά, το ποσοστό των γενοσήμων δεν πρόκειται να αυξηθεί. Και πώς να αυξηθεί άλλωστε όταν η συνολική φαρμακευτική δαπάνη θα μείνει καθηλωμένη στα 1,945 δις ευρώ, την ώρα όμως που νέα ακριβά φάρμακα προστίθενται στην φαρέτρα των γιατρών και ελάχιστος …χώρος μένει για νέες θεραπείες καινοτόμες που απολαμβάνουν οι ασθενείς στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες.
 
Με τις αλλαγές στο ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών και τα κίνητρα που θα τους δοθούν, η ηγεσία του υπουργείου υγείας ευελπιστεί ότι θα αυξηθεί η διείσδυση των γενοσήμων στην ελληνική αγορά κάτι που αποτελεί και απαίτηση της τρόικας.

πηγή: healthreport.gr