Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Αποζημίωση-μαμούθ για θάνατο από καρκίνο που συνδέθηκε με τη χρήση ταλκ

Δικαστήριο στο Μιζούρι των Ηνωμένων Πολιτειών απεφάνθη ότι η εταιρεία Johnson & Johnson (J&J) οφείλει να καταβάλλει αποζημίωση 72 εκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 66 εκ. ευρώ) στην οικογένεια μιας γυναίκας που απεβίωσε από καρκίνο των ωοθηκών και ο θάνατός της φέρεται να συνδέεται με την χρόνια χρήση συγκεκριμένου ταλκ της εταιρείας.
Η Τζάκι Φοξ από το Μπέρμινχαμ της Αλαμπάμα πέθανε πέρυσι σε ηλικία 62 ετών. Χρησιμοποιούσε για δεκαετίες το ταλκ της J&J για δεκαετίες. Οι δικηγόροι της οικογένειάς της ισχυρίστηκαν στο δικαστήριο ότι η εταιρεία γνώριζε για τους κινδύνους για καρκίνο και δεν προειδοποίησε ως όφειλε τους καταναλωτές. Η J&J αρνήθηκε τους ισχυρισμούς και ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να εφεσιβάλει την απόφαση του δικαστηρίου. Ερευνητές της εταιρείας υποστηρίζουν ότι δεν έχει αποδειχθεί κάποια σχέση του εν λόγω προϊόντος με τον καρκίνο των ωοθηκών.



«Το πρώτο μας μέλημα είναι η υγεία και η ασφάλεια των καταναλωτών και είμαστε απογοητευμένοι με την απόφαση του δικαστηρίου. Συμπάσχουμε με την οικογένεια του ενάγοντος αλλά πιστεύουμε ότι η ασφάλεια του συγκεκριμένου προϊόντος υποστηρίζεται από δεκαετίες επιστημονικών ερευνών», δήλωσε εκπρόσωπος της J&J.
Η ετυμηγορία εκδόθηκε μετά από μια ακροαματική διαδικασία τριών εβδομάδων και είναι η πρώτη φορά που επιδικάζεται αποζημίωση για τη χρήση ταλκ της εν λόγω εταιρείας. Πάνω από 1.000 παρόμοιες υποθέσεις εκκρεμούν σε διεθνές επίπεδο και οι δικηγόροι ισχυρίζονται πως θα κατατεθούν χιλιάδες ακόμη παρόμοιες υποθέσεις. Το δικαστήριο στην περίπτωση της κ. Φοξ συζήτησε επί 5 ώρες πριν κρίνει την Johnson & Johnson υπεύθυνη για απάτη, αμέλεια και συνωμοσία. Η νομικός του πανεπιστημίου του Στάνφορντ, Νόρα Φρίμαν Ένγκστορμ, είπε ότι οι ένορκοι ενοχλήθηκαν πολύ από τη συμπεριφορά της εταιρείας. Ωστόσο, σημειώνει ότι το ποσό της αποζημίωσης είναι απίθανο να μείνει το ίδιο και ότι θα μειωθεί κατά την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.
Η φιλανθρωπική οργάνωση Ovacome υποστηρίζει ότι οι αιτίες εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών δεν είναι «ξεκάθαρες» και ότι πιθανότατα η ασθένεια οφείλεται σε ένα συνδυασμό κληρονομικών, περιβαλλοντικών παραγόντων και όχι στην αποκλειστική χρόνια χρήση ενός προϊόντος.
athensvoice.gr