Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

ΠΟΣΥΠΙ: Αναστέλλουν την επίσχεση προς τον ΕΟΠΥΥ τα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια

Οι ιδιοκτήτες των εργαστηρίων θεωρούν ως θετική την έκδοση της υπουργικής απόφασης, με την οποία η συμμετοχή των ασφαλισμένων δεν γίνεται επί τις ασφαλιστικής τιμής της εξέτασης, αλλά επί του κρατικού τιμολογίου.
 
Σε αναστολή της κινητοποίησης σε βάρος του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλισμένων του, προχώρησαν τα διαγνωστικά εργαστήρια όλης της χώρας.
 
Την απόφαση ανακοίνωσε την Τετάρτη το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΥΠΙ), εκτιμώντας ότι καλύπτεται από τις ρυθμίσεις που έγιναν και τους ρυθμούς εξόφλησης των οφειλών από τον Οργανισμό.


 
Μεταξύ των ρυθμίσεων, τις οποίες χαρακτηρίζουν ως θετικές, οι ιδιοκτήτες των εργαστηρίων περιλαμβάνουν και την έκδοση της υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ 372Β της 18ης Φεβρουαρίου 2016), με την οποία η συμμετοχή των ασφαλισμένων δεν γίνεται επί τις ασφαλιστικής τιμής της εξέτασης, αλλά επί του κρατικού τιμολογίου.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως με την εν λόγω απόφαση, επέρχονται σημαντικές αυξήσεις – έως και 100% - στη συμμετοχή των ασφαλισμένων.
 
Η ΠΟΣΥΠΙ χαρακτηρίζει θετική και τη μηνιαία έκδοση της υποχρεωτικής έκπτωσης προς τον ΕΟΠΥΥ (rebate) ανά πάροχο, εκτιμώντας ότι έτσι το πληρωτέο ποσό είναι και το πραγματικό.
Οι ιδιοκτήτες των εργαστηρίων καλύπτονται, επίσης, από την κατάργηση (από την 1η Ιανουαρίου) της παρακράτησης 10% και από την εκκαθάριση και αποπληρωμή των οφειλών του ΕΟΠΥΥ του 2013.
Κατόπιν των τελευταίων εξελίξεων, το προεδρείο της ΠΟΣΙΠΥ αποφάσισε την αναστολή της επίσχεσης μέχρι τέλος Μαρτίου. Στο διάστημα αυτό, θα είναι σε συνεχή επαφή με τον ΕΟΠΥΥ, παρακολουθώντας και συμμετέχοντας στις εξελίξεις και αφού επανεκτιμήσει τα αποτελέσματα, θα αποφασίσει ανάλογα.
 

Συμφωνία

 
Την περασμένη Τρίτη, το προεδρείο της ΠΟΣΥΠΙ είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη, ο οποίος ανακοίνωσε ότι επήλθε συμφωνία στα εξής:
 
  • Στη δρομολόγηση της πληρωμής του Νοεμβρίου 2015 έως και το τέλος του μήνα
  • Στη δρομολόγηση της αποπληρωμής των υπό εκκαθάριση υποβολών του 2013 σύμφωνα και με τα οριζόμενα στο Ν.4368/2016.
  • Στην ολοκλήρωση του μετασχηματισμού της διαδικασίας προσδιορισμού του κλιμακούμενου ποσοστού εκπτώσεων (rebate) σε μηνιαία βάση.
  • Στην εφαρμογή των υφιστάμενων αριθμητικών ορίων και των προτεινόμενων από τον Οργανισμό «Κανόνων Ορθής Συνταγογραφικής Πρακτικής Διαγνωστικών Εξετάσεων» στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
  • Στη διαμόρφωση νέου πλαισίου συλλογικών συμβάσεων.
  • Στον προγραμματισμό της εκκαθάρισης των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τον Οργανισμό σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Ν.4368/16, με αποτέλεσμα την αποπληρωμή των προσφερόμενων υπηρεσιών του 2016 στο 100%.
  • Στην επανεξέταση του κλιμακούμενου ποσοστού εκπτώσεων (rebate) της Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ Β 2496/2015), μετά την αποτίμηση των αποτελεσμάτων που προκύπτουν από τις μειώσεις τιμών.
  • Στην υποβολή πρότασης κοστολόγησης των διαγνωστικών εξετάσεων από τη πλευρά της ΠΟΣΙΠΥ.
 
Η διοίκηση του Οργανισμού έχει θετική άποψη για την έναρξη διαλόγου, για το ενδεχόμενο αποζημίωσης των ιατρικών γνωματεύσεων που αφορούν στις διαγνωστικές εξετάσεις.
 
ΔΗΜ.Κ.

πηγή: ιατρονετ