Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Λουράντος: Ανοίγει το φάκελο του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων

Ανοίγοντας εκ νέου τον φάκελο του ωραρίου, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, ζητά την εξεύρεση άμεσης λύσης από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να σταματήσει η αναρχία που σήμερα επικρατεί στον κλάδο.

 

 “Ξέφραγο αμπέλι έχει γίνει ο κλάδος των φαρμακείων με το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας. Αν και η λίστα των φαρμακείων που ακολουθούν το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας στην Αττική, έτσι όπως αυτή αναρτάται στην ιστοσελίδα του Συλλόγου μας δεν ξεπερνά τα 300 σημεία, είμαι σίγουρος ότι από τα 3.200 σημεία που δραστηριοποιούνται στην πρωτεύουσα, τουλάχιστον τα 3.000 ανοίγουν και κλείνουν όποτε αυτά θέλουν, αδιαφορώντας για κανόνες και θεσμούς», καταγγέλλει στο Iatronet, o πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κωνσταντίνος Λουράντος.

 


Ανοίγοντας έτσι εκ νέου τον φάκελο του ωραρίου, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, ζητά την εξεύρεση άμεσης λύσης από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να σταματήσει η αναρχία που σήμερα επικρατεί στον κλάδο και τα φαινόμενα κανιβαλισμού. Ήδη, ο πρόεδρος του ΦΣΑ έχει ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Α. Ξανθό, προκειμένου οι αρμόδιοι να ορίσουν το πότε τα φαρμακεία πρέπει να είναι κλειστά. Εφόσον οριοθετηθεί το ωράριο, υποστηρίζει ο ίδιος, θα μπορεί κάθε Περιφέρεια ανάλογα με τον πληθυσμό της και τη γεωγραφική της θέση να το προσαρμόζει με βάση και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

 

Σήμερα, όπως λέει, ο κλάδος βρίσκεται σε κατάσταση αλαλούμ. Από τη μία ο νόμος ορίζει ότι πρέπει να υπάρχουν εφημερίες και διανυκτερεύσεις, από την άλλη όμως ο ίδιος αυτός νόμος παραβιάζεται, στο σημείο που αναφέρει ότι για να βγαίνουν εφημερίες πρέπει υποχρεωτικά τα φαρμακεία να είναι κλειστά.

 

Εν κατακλείδι, οι νόμοι είναι στα χαρτιά και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, επισημαίνει ο Κ. Λουράντος και αυτό πρέπει να αλλάξει άμεσα, καθώς οι συνέπειες είναι καταστροφικές για το σύνολο του κλάδου. Και όχι μόνο για αυτόν, καθώς όπως αποκαλύπτει, ο Σύλλογος έχει στοιχεία και καταγγελίες για φαρμακοποιούς που λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο και κάποιες ώρες της ημέρας αφήνουν στο πόστο τους άσχετους με το επάγγελμα του φαρμακοποιού. Αν δεν βρεθεί λύση στο θέμα του ωραρίου, ο Κ. Λουράντος είναι διατεθειμένος να προτείνει ακόμη και στους συναδέλφους του το σταμάτημα των εφημεριών.

 

Δυστυχώς, συμπληρώνει φαρμακοποιός από τη Λάρισα που μετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, με το διευρυμένο ωράριο ζούμε μία ακόμη ελληνική πρωτοτυπία που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ευρώπη.

 

Την ίδια στιγμή, φαρμακοποιοί θέτουν εκ νέου το ζήτημα της σύστασης των Πειθαρχικών συμβουλίων, αναγνωρίζοντας ότι οι αλλαγές που έγιναν από προηγούμενες κυβερνήσεις ευνοούν συμφέροντα και σίγουρα όχι την απονομή δικαιοσύνης.

 
Στο πλαίσιο αυτό, στη συνάντηση που πρόκειται να γίνει μεταξύ της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και των φαρμακοποιών, η πρόταση που θα καταθέσουν οι δεύτεροι είναι στα Πειθαρχικά Συμβούλια να προεδρεύει Πρωτοδίκης και όχι πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου, έτσι ώστε να τιμωρούνται πραγματικά οι παράνομοι και όχι να προστατεύονται συμφέροντα και συντεχνίες.

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

 

πηγή: ιατρονετ