Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Σύσκεψη στον ΕΟΠΥΥ με τους φαρμακοποιούς για το αναλώσιμο υγειονομικό υλικό

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ εκτιμά ότι η ένταξη
των εν λόγω προϊόντων στο ηλεκτρονικό
 σύστημα του ΕΟΠΥΥ θα περιορίσει την
υπερσυνταγογράφησή τους.
Στο στόχαστρο της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ έχει μπει το αναλώσιμο υλικό που διατίθεται στους ασφαλισμένους του μέσω των φαρμακείων. Σκοπός είναι να ενταχθεί στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, προκειμένου να ελέγχεται η διάθεση και η δαπάνη που προκαλείται στον Οργανισμό.
 
Το θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη που έγινε τη Δευτέρα στον ΕΟΠΥΥ στην οποία συμμετείχαν – εκτός των άλλων – ο πρόεδρος του Οργανισμού Σωτήρης Μπερσίμης και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κωνσταντίνος Λουράντος.
 

  

Πρόκειται για μία ευρεία αγορά ιατροτεχνολογικών προϊόντων, στα οποία περιλαμβάνεται υλικό για τον διαβήτη και μία σειρά άλλων παθήσεων. Πολλά από αυτά χορηγούνται από τον περασμένο μήνα με ηλεκτρονική γνωμάτευση, αλλά αρκετά βρίσκονται εκτός του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, με αποτέλεσμα να καθίσταται δύσκολος ο έλεγχος διάθεσής τους.
 
Η διοίκηση του Οργανισμού εκτιμά ότι η ένταξη των εν λόγω προϊόντων στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΟΠΥΥ θα περιορίσει την υπερσυνταγογράφησή τους και πως η συμμαχία με τους φαρμακοποιούς μπορεί να συμβάλλει προς την κατεύθυνση αυτή.
 

Γραφειοκρατία

 

Στη σύσκεψη συζητήθηκε και το θέμα των γραφειοκρατικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι φαρμακοποιοί με τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ.
Ο κ. Μπερσίμης ενημέρωσε το προεδρείο του ΠΦΣ ότι προωθούνται μέτρα απλούστευσης και ψηφιοποίησης του συστήματος.
 
Ο κ. Λουράντος πρότεινε να συμμετάσχουν οι φαρμακοποιοί στην επιτροπή παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία συγκροτήθηκε στο υπουργείο Υγείας, αλλά ο πρόεδρος του Οργανισμού επεσήμανε πως δεν είναι θέμα της αρμοδιότητάς του.
 
ΔΗΜ.Κ.

πηγή: ιατρονετ