Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

'Εφυγε από τη ζωή η καθηγήτρια Ζέτα Παπαδοπούλου-Νταϊφώτη

Σημαντική για την Ελληνική επιστημονική κοινότητα  είναι η απώλεια της Oμ.Καθηγήτριας Φαρμακολογίας και τ.Διευθύντριας του Εργαστηρίου Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Ζέτας Παπαδοπούλου-Νταϊφώτη. Η Καθηγήτρια «έφυγε» σήμερα από τη ζωή βυθίζοντας στη θλίψη συγγενείς, φίλους και συναδέλφους της. 



Γεννήθηκε στην Αθήνα και αφού αποφοίτησε από το Αμερικανικό Κολέγιο Θηλέων «Orlinda Pierce College» συνέχισε τις σπουδές της στην Φαρμακευτική Σχολή του ΕΚΠΑ. 


Στη συνέχεια ολοκλήρωσε την Μεταπυχιακή της εκπαίδευση στο Φαρμακευτικό Τμήμα και κατόπιν στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Μετεκπαιδεύτηκε σε αρκετά επιστημονικά ιδρύματα του εξωτερικού, στη Γενεύη, στη Γερμανία, στη Σουηδία, στη Γαλλία κ.ά. Συνέγραψε αρκετά βιβλία και επιστημονικά συγγράμματα και δίδαξε σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα. 

Συμμετείχε σε αρκετά χρηματοδοτούμενα ευρωπαικά ερευνητικά προγράμματα και ευρωπαικές επιτροπές . 

Ασχολήθηκε πολύ με τις Νευροχημικές και Συμπεριφερολογικές προσεγγίσεις νοσημάτων του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, καθώς και με την ανάπτυξη μοντέλων κατάθλιψης και την μελέτη του stress. Τιμήθηκε με 13 βραβεία, με σημαντικότερα δύο Βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών το 1978 και το 1988.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας (τ. Αντιπρόεδρος) και μέλος της Ελληνικής Φαρμακευτικής Εταρίας