Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Δεν «έκλεισε» η συμφωνία για το ασφαλιστικό

Αύριο θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση του υπουργείου Εργασίας και των εκπροσώπων των πιστωτών για το ασφαλιστικό, καθώς παραμένουν δύο σοβαρά εμπόδια για την ολοκλήρωση της: τα ποσοστά αναπλήρωσης του ανταποδοτικού τμήματος των συντάξεων καθώς και το ύψος αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, στο οποίο κυρίως η εκπρόσωπος του ΔΝΤ εξακολουθεί να προβάλλει ισχυρές αντιρρήσεις.



Μετά το τέλος της συνάντησης ο υπουργός εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε ότι για το θέμα της εθνικής σύνταξης υπάρχει σύγκλιση απόψεων στο ύψος του ποσού των 384 ευρώ και στην καταβολή της με 20 συντάξιμα έτη ασφάλισης. Όμως ταυτόχρονα υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών για το ποσοστό αναπλήρωσης της εθνικής σύνταξης σε όσους έχουν από 15 έτη έως και 19 έτη ασφάλισης. Πάντως ο κ. Κατρούγκαλος απέρριψε τα σενάρια που κάνουν λόγο για εθνική σύνταξη 288 ευρώ με 15 έτη ασφάλισης.
Το δεύτερο μεγάλο εμπόδιο είναι οι ισχυρές αντιρρήσεις  των πιστωτών και κυρίως του ΔΝΤ στην  αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στις επικουρικές συντάξεις, ενώ δεν υπάρχει ακόμη σύγκλιση απόψεων για τα ποσοστά αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων από τα 20 έτη ασφάλισης έως και τα 40 έτη.
naftemporiki.gr