Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Δείτε πως θα δημοσιοποιούνται τα στοιχεία των γιατρών που θα πηγαίνουν σε συνέδρια με φαρμακευτικές!



Σε 2,5 μήνες από σήμερα θα ξεκινήσει επισήμως η δημοσιοποίηση των ονομάτων των γιατρών που θα συνεργάζονται με φαρμακευτικές εταιρείες.


Ειδικότερα όπως λένε πηγές του HealthReport.gr η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένεται σύντομα να...


... εκδώσει ερμηνευτική εγκύκλιο του νόμου που προβλέπει τη δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων των γιατρών που συνεργάζονται μεφαρμακευτικές εταιρείες, είτε για να μεταβούν σε συνέδρια είτε για άλλους εκπαιδευτικούς λόγους.
Οι πληροφορίες θα πρέπει να είναι προσβάσιμες στο κοινό και να περιλαμβάνουν τόσο το ονοματεπώνυμο του γιατρού και τη φαρμακευτική εταιρεία, όσο και τις σχετικές αμοιβές ή τα κόστη.
Ήδη στον ΕΟΦ οι συσκέψεις είναι συνεχείς προκειμένου να υπάρχει «κοινή γραμμή» με τις φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες ούτως ή άλλως με βάση τον δικό τους κώδικα, θα δώσουν στον «αέρα» τα στοιχεία των γιατρών στις 30 Ιουνίουτης φετινής χρονιάς.
συνέδρια
Όμως η δημοσιοποίηση των στοιχείων έχει προκαλέσει ήδη αναταράξεις σε πολλούς ιατρικούς κύκλους και οι πιέσεις στην ηγεσία του υπουργείου υγείας είναι συνεχείς, λένε έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr.
Μάλιστα οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στο πλαίσιο αυτό επεξεργάζεται…ασφαλιστικές δικλίδες, οι οποίες βέβαια θα δυσκολέψουντην πρόσβαση των πολιτών στα στοιχεία των γιατρών.
Από την άλλη πάλι, υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη έλεγαν στοHealthReport.gr πως ο συγκεκριμένος νόμος είναι μίας πρώτης τάξεως ευκαιρίαγια την κυβέρνηση να αποδείξει στην πράξη πως επιδιώκει την απόλυτη διαφάνειασε όλα τα επίπεδα. Και φυσικά και στις σχέσεις των γιατρών με τις φαρμακευτικές εταιρείες.
γιατροί
Μία υπόθεση που παίρνει…μπάλα και τους γιατρούς που πράγματι αξιοποιούν κονδύλια φαρμακευτικών εταιρειών, προκειμένου να εκπαιδευτούν και να ενημερωθούν σε συνέδρια εξωτερικού. Άλλωστε η πολιτεία δε χρηματοδοτεί τη δια βίου μάθηση στον ιατρικό κόσμο, κάτι που θεωρείται απαραίτητο στο επάγγελμα του γιατρού.
Οι λίστες των ονομάτων
Πολλοί είναι πάντως αυτοί που… τρέμουν στην ιδέα ότι θα δούνε το όνομά τουςσε λίστες διαφάνειας, όπου θα δημοσιοποιούνται όλα τα ποσά που έλαβαν απόφαρμακευτικές εταιρείες.
Εξάλλου με ή δίχως τη διευκρινιστική εγκύκλιο, οι φαρμακευτικές εταιρείες θα δώσουν στη δημοσιότητα στα δικά τους site όλα τα δεδομένα, αφού καλύπτονται και από το σχετικό νόμο.
Συγκεκριμένα θα υπάρχουν δύο κατηγορίες δημοσιεύσεων.
1. Η πρώτη θα αφορά στους γιατρούς που παρείχαν κάποια υπηρεσία σε φαρμακευτική εταιρεία, όπως για παράδειγμα ομιλία σε εκδήλωση κ.α. Στην περίπτωση αυτή θα υπάρχει ο σχετικός πίνακας που θα αναφέρει το συνολικό ποσό των εξόδων και της αμοιβής (σε τέσσερα τμήματα), σύμφωνα με τις πληροφορίες του HealthReport.gr.
Ενδεικτικά ο πίνακας παρακάτω:
πίνακας 1
2. Στην δεύτερη περίπτωση όπου ο γιατρός συμμετείχε σε κάποιο συνέδριο με έξοδα πληρωμένα από εταιρεία, θα αναγράφονται και πάλι τα προσωπικά του στοιχεία, το συνέδριο στο οποίο παρέστη, η εταιρεία που τον χρηματοδότησε, καθώς και το κόστος για αεροπορικά εισιτήρια και διαμονή.
Ενδεικτικά στον πίνακα:
πίνακας 2
Πάντως με βάση τις πληροφορίες του HealthReport.gr, η ηγεσία του υπουργείουΥγείας θα εκδώσει άμεσα την εγκύκλιο με τις λεπτομέρειες της δημοσιοποίησης των στοιχείων των γιατρών με ή χωρίς δικλείδες ασφαλείας.