Σάββατο 30 Απριλίου 2016

Εκτός ελέγχου οι δαπάνες φαρμάκου


Ο εκτροχιασμός για ακόμη μια χρονιά του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για το φάρμακο θεωρούνταν αναμενόμενος για όσους γνωρίζουν καλά την αγορά και τις απαιτήσεις της συνταγογράφησης προς τους ασφαλισμένους.

Εντούτοις οι πληροφορίες που θέλουν την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης, μόνο κατά τους τρεις πρώτους μήνες της χρονιάς, να έχει ήδη αγγίξει τα 100 εκατ. ευρώ έχουν θέσει σε κατάσταση "συναγερμού” τον κλάδο των επιχειρήσεων του φαρμάκου, δεδομένου πως λόγω του κλειστού προϋπολογισμού του Οργανισμού, κάθε υπέρβαση καλύπτεται από τις φαρμακευτικές.






Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η αδυναμία τήρησης της φαρμακευτικής δαπάνης είναι σταθερή κάθε μήνα και υπολογίζεται πως φτάνει ή και ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ. Είναι ενδεικτικό πως για τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο οι εταιρείες του φαρμάκου εκτιμούν πως η φαρμακευτική δαπάνη είχε ξεφύγει κατά 70 εκατ. ευρώ περίπου σε σύγκριση με τον αρχικό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, τάση που όπως όλα δείχνουν συνεχίστηκε και το Μάρτιο.

Όπως σημειώνουν οι φαρμακευτικές, ο συνεχής εκτροχιασμός των δαπανών αποτελεί την πιο ηχηρή απόδειξη πως ο προϋπολογισμός του φαρμάκου, όπως άλλωστε είχαν τονίσει εξαρχής, δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ασθενών, με αποτέλεσμα να απειλείται και η βιωσιμότητα του συστήματος, αλλά και να καθίσταται αμφίβολη η δυνατότητα ομαλού εφοδιασμού της φαρμακευτικής αγοράς.

Ειδικά φέτος, το κονδύλι για την εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη είναι ακόμη πιο μειωμένο σε σύγκριση με πέρσι, φθάνοντας μετά βίας τα 1,94 δισ. ευρώ, ενώ δεν πρόκειται να αυξηθεί ούτε τα επόμενα δύο χρόνια. Το αποτέλεσμα είναι, όπως εξηγούν οι εταιρείες, τα τελευταία τρία χρόνια να έχουν καταβάλει πάνω από 2 δισ. ευρώ σε αναγκαστικές εκπτώσεις και επιστροφές (rebate και claw back,) ενώ εκτιμάται ότι το 2016, ένα στα τρίαφάρμακα που αποζημιώνονται ασφαλιστικά θα διατίθεται δωρεάν μέσω των υποχρεωτικών επιστροφών.

Με το ρυθμό μάλιστα που ακολουθεί η συνταγογράφηση φαρμάκων προς τους ασφαλισμένους, θεωρείται πλέον βέβαιο πως μέχρι το τέλος του έτους, ο προϋπολογισμός θα έχει ξεφύγει πάνω από 350 εκατ. ευρώ. Αν στο ποσό αυτό προστεθούν οι εκπτώσεις που κάνουν οι εταιρείες, τότε η "λυπητερή” μπορεί να αγγίξει ακόμη και τα 700 εκατ. ευρώ!

Και σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, νέα εμπλοκή προκαλεί η φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών που έχει εξαγγείλει το υπουργείο Υγείας. Η κάλυψη του ποσού θα γινόταν από την αύξηση των εισφορών που φτάνουν στον ΕΟΠΥΥ από τα ασφαλιστικά ταμεία. Με τα τελευταία όμως να μην έχουν πόρους ούτε καν για την καταβολή συντάξεων, το "μπαλάκι” είναι πολύ πιθανόν να πέσει πάλι στις φαρμακευτικές, που προειδοποιούν σε όλους τους τόνους ότι  η ένταξη της συγκεκριμένης δαπάνης στον ήδη ανεπαρκή κλειστό προϋπολογισμό για φάρμακα αποτελεί λανθασμένη επιλογή και θα δημιουργήσει αφόρητη πίεση στη φαρμακευτική αγορά. Επιπλέον η τυχόν αδυναμία επαρκούς κάλυψης της αγοράς θα είχε δραματικές συνέπειες για όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, οδηγώντας το σύστημα φαρμακευτικής φροντίδας σε διάλυση.

Βασιλική Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr
posted from Bloggeroid