Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Σε δημόσια διαβούλευση ασφαλιστικό-φορολογικό [όλο το νομοσχέδιο]

Σε δημόσια διαβούλευση το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο (Σ.Σ. τα άρθρα που μας αφορούν είναι τα 39 και 101) με την ελληνική πλευρά «να τηρεί τη δέσμευσή της για δικαιότερη κατανομή βαρών και την προστασία των ασθενέστερων», όπως είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, προσθέτοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού και φορολογικού συστήματος. 
Το νομοσχέδιο θα παραμένει προς διαβούλευση εκτός απροόπτου αύριο και μεθαύριο προτού πάρει το δρόμο για τις επιτροπές της Βουλής. Εκτιμάται πως θα ψηφισθεί από την Ολομέλεια της Βουλής πριν το Πάσχα όμως η τελική ημερομηνία θα καθοριστεί ανάλογα με την πορεία των διαπραγματεύσεων.




Η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε πως το ασφαλιστικό σύστημα κατοχυρώνει ότι δεν θα υπάρχει καμία μείωση στις κύριες συντάξεις.
Είπε ακόμη ότι οι επικουρικές συντάξεις επανυπολογίζονται σύμφωνα με το νέο τρόπο και προστατεύεται απολύτως το 90% των συνταξιούχων, εφόσον καμία μείωση δεν έχει γίνει σε όσους έχουν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης 1.300 ευρώ και κάτω.
Κατοχυρώνεται, επίσης, η εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ για 20 χρόνια ασφάλισης και 346 για 15 χρόνια ασφάλισης.
Επιπλέον εξασφαλίζεται μια βασική αναπλήρωση εισοδήματος και για τους μακροχρόνια άνεργους και όσους ασχολούνται με μη σταθερές μορφές εργασίας.
Αναφορικά με τις εισφορές, αποτυπώνεται η ρύθμιση στην οποία υπήρξε μεγαλύτερη προσέγγιση στην τελευταία φάση της διαπραγμάτευσης, δηλαδή 0,5% αύξηση εργοδοτών και 0,5% των εργαζομένων για τα πρώτα 3 έτη και 0,25% αντιστοίχως για τα τρία επόμενα χρόνια.
Σε ό,τι αφορά στο φορολογικό, συνολικά για μισθωτούς και συνταξιούχους θα υπάρχει εξορθολογισμός με προοδευτική επιβάρυνση ανάλογα με τα εισοδήματα. Η συνολική εικόνα αποτυπώνει σημαντική ελάφρυνση στα μικρά και μεσαία εισοδήματα, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.
www.efsyn.gr