Παρασκευή, 8 Απριλίου 2016

Έγγραφο Ξανθού: Η απελευθέρωση ωραρίου βλάπτει τους φαρμακοποιούς!

Παραδέχεται ότι η απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων δεν ωφελεί τους φαρμακοποιούς, σε πρόσφατο έγγραφο ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Συγκεκριμένα, σε πρόσφατο (μόλις λίγων ημερών πριν) Έγγραφο του Υπουργού Υγείας κου. Ξανθού (ημερομ.: 29-3-2016) απαντώντας σε ερώτηση της κ. Εύης Χριστοφιλοπούλου – βουλευτής , σύμφωνα με το οποίο...... γίνεται μία αποτίμηση των συνεπειών του διευρυμένου και απελευθερωμένου ωραρίου των Φαρμακείων, σύμφωνα με το οποίο, όπως αναφέρεται επί λέξει ότι “Παρά το γεγονός ότι, η εν λόγω ρύθμιση υιοθετήθηκε προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα να αυξηθεί η πρόσβαση των καταναλωτών στα Φαρμακεία και παράλληλα δύνανται να ωφεληθούν και οι φαρμακοποιοί μέσω της αύξησης του όγκου και του είδους των υπηρεσιών που προφέρουν, έχουν έκτοτε καταγραφεί συχνά αντίθετα αποτελέσματα”. 


Υπενθυμίζεται ότι το διευρυμένο, καθώς και το απελευθερωμένο, ωράριο Φαρμακείων ΔΕΝ αποτελούν Μνημονιακή Υποχρέωση της Ελλάδος, καθώς: 

1) Σύμφωνα με το Μνημόνιο που έχει υπογράψει η χώρα στις 23-11-2010 προβλέπεται επί λέξει: “προώθηση πιο ελαστικών ωραρίων λειτουργίας” (σελ. 31), και 

2) Σύμφωνα με το επόμενο Μνημόνιο (25-2-2011) προβλέπεται επί λέξει: “αύξηση των ωρών λειτουργίας των Φαρμακείων” (σελ. 89), 

Δεσμεύσεις οι οποίες: 

1) Δεν αναφέρουν πουθενά τη θέσπιση διευρυμένου ωραρίου λειτουργίας Φαρμακείων, αλλά ούτε και 

2) Απελευθερωμένου/άναρχου ωραρίου λειτουργίας Φαρμακείων, 

είναι δηλαδή τελείως άσχετες και κινούνται σε εντελώς άλλη κατεύθυνση από τη θέσπιση διευρυμένου ωραρίου λειτουργίας Φαρμακείων ή/και την πλήρη και άναρχη απελευθέρωση ωραρίου, οι οποίες και τελικά νομοθετήθηκαν από προηγούμενες Κυβερνήσεις. 

Να σημειώσουνε ότι τελικά, σύμφωνα και με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της Περιφέρειας Αττικής, το διευρυμένο και το απελευθερωμένο ωράριο λειτουργίας των Φαρμακείων, λόγω του τεράστιου πλήγματος που έχουν επιβάλει στις Εφημερίες των Φαρμακείων αλλά και λόγω της ασύμμετρης και άναρχης διασποράς ανοιχτών Φαρμακείων που έχουν προξενήσει: 

- έχουν προκαλέσει τεράστια σύγχυση και ταλαιπωρία στους πολίτες, και 
- έχουν μειώσει σοβαρά τη δυνατότητά των πολιτών να έχουν πρόσβαση σε Φαρμακεία όλο το 24ωρο καθημερινά, κάτι που καθιστά την πρόσβαση σε Φαρμακείο για το κοινό πολύ δυσκολότερη σε σχέση με πριν.


Πηγή www.life2day.gr: http://www.life2day.gr/2016/04/eggrafo-xanthou-i-apeleftherwsi-wrariou-vlaptei-tous-farmakopoious/