Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

ΦΣ Λέσβου: Διημερίδα Ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για το Σακχαρώδη Διαβήτη

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λέσβου πραγματοποιεί το Σάββατο 9 Απριλίου και ώρα 18:00, στο Εμπορικό Επιμελητήριο Λέσβου, ημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης ανοικτή προς το κοινό, με θέμα «Σακχαρώδης Διαβήτης… ένα Σύγχρονο Ιατροκοινωνικό Πρόβλημα» με ομιλητή τον κ. Χρήστο Ζούπα, ιατρό παθολόγο – διαβητολόγο, διευθυντή του διαβητολογικού κέντρου «Υγεία».

Επίσης στα πλαίσια της προσπάθειας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου για την πρόληψη της νόσου, την Παρασκευή 8 και το Σάββατο 9 Απριλίου,  έχει στηθεί κιόσκι ενημέρωσης για το Σακχαρώδη Διαβήτη στο κέντρο της Αγοράς (έξω από την Εθνική τράπεζα από την πλευρά της Ερμού), όπου το κοινό ενημερώνεται σχετικά με τη νόσο και πραγματοποιούνται επίσεις μετρήσεις ελέγχου Σακχάρου.

Την Κυριακή 10 Απριλίου συνεχίζονται οι εκδηλώσεις ενημέρωσης για το Σακχαρώδη Διαβήτη με ημερίδα που θα απευθύνεται στους Φαρμακοποιούς και τους Φαρμακοϋπαλληλους, με θέμα «Θεραπευτική Αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη, ο ρόλος του φαρμακοποιού» με ομιλητή τον κ. Χρήστο Ζούπα.

Συνολικά 246 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν σήμερα από διαβήτη, ενώ το 2025...



... θα φθάσουν τα 380 εκ., έναντι 151 εκ. που ήταν το 2000, με τη μεγαλύτερη αύξηση να παρατηρείται στις αναπτυσσόμενες χώρες.


Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη το 12% του γενικού πληθυσμού από το οποίο ένα ποσοστό 3% – 4 % δεν γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο. 

Κάθε χρόνο άλλα επτά εκατομμύρια θα αναπτύσσουν διαβήτη ο οποίος είναι η τέταρτη κατά σειρά αιτία θανάτου παγκοσμίως. Ενώ κάθε 10 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος πεθαίνει από αιτίες σχετικές με το διαβήτη, και δυο νέοι άνθρωποι αναπτύσσουν διαβήτη

Από τα άτομα που νοσούν από Διαβήτη, 9 στα 10 έχουν Διαβήτη τύπου 2, τα συμπτώματα του οποίου, μπορεί να είναι ήπια ή να απoυσιάζouv τελεiως. Αποτελεί λοιπόν μια «ύπουλη» μορφή πάθησης, αφού 1 στα 2 άτομα παρουσιάζουν ήδη σοβαρές επιπλοκές όταν γίνει η διάγνωση.

Αλλά αν αυτή είναι η δυσάρεστη πλευρά, υπάρχουν και τα καλά νέα!
Όλες οι επιπλοκές των διαβητικών μπορούν να προληφθούν!

Σε μελέτες φαίνεται καθαρά ότι για κάθε μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης A1C –που αντιστοιχεί στα επίπεδα του σακχάρου των 2-3 μηνών που προηγήθηκαν– οι θάνατοι λόγω διαβήτη μειώνονται κατά 25%, ενώ οι επιπλοκές από τα μάτια, τους νεφρούς και τα νεύρα κατά 35%.

Άρα η επικέντρωση στην πρόληψη, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση του διαβήτη αποτελούν κρίσιμα στοιχεία  για την προστασία έναντι των επιπλοκών και τη ρύθμιση της νόσου.

Οι παραπάνω ενέργειες που πραγματοποιούνται στα πλαίσια της διημερίδας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης  για το Σακχαρώδη Διαβήτη και απευθύνονται σε επαγγελματίες υγείας και στο ευρύ κοινό, γίνονται με αφορμή  την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, η οποία ήταν η 7η Απριλίου, που ήταν αφιερωμένη στο Σακχαρώδη Διαβήτη.



ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΣΒΟΥ