Τρίτη, 17 Μαΐου 2016

Φέρνουν ένα μήνα νωρίτερα τον ΦΠΑ 24%


Σχεδιάζεται να ισχύσει από 1ης Ιουνίου - Ακριβαίνουν από 5 έως 25 λεπτά το λίτρο τα καύσιμα - Μισό ευρώ και πάνω πιο ακριβά τα πακέτα τσιγάρα - 20% αύξηση φόρου στον καφέ - 5% φόρος στη σταθερή τηλεφωνία.

Μόνιμη λιτότητα -με το φόβητρο της ενεργοποίησης του «κόφτη» δαπανών- και σε συνθήκες ύφεσης, αντί για χαλάρωση της λιτότητας σε Ελλάδα και Ευρώπη για έξοδο από την κρίση -την οποία κάποτε ευαγγελίζετο-  εγκαθιδρύει στη χώρα η κυβέρνηση, με το νέο πακέτο μέτρων που ετοιμάζεται να νομοθετήσει.

Μετά το φορολογικό και ασφαλιστικό που ψηφίστηκε και θα εφαρμόζεται από 1ης Ιουνίου, η κυβέρνηση ήδη τρέχει, πριν το Eurogroup της επόμενης Δευτέρας:


- να φέρει και το επόμενο φοροπακέτο των έμμεσων φόρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Η ψήφιση θα γίνει το σαββατοκύριακο. Αλλά και αυτά δεν αρκούν…

-  να εκπληρώσει συνολικά 17 προαπαιτούμενα για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση και να πάρει την δόση. Πρακτικά, μέχρι τον Ιούνιο –και βλέπουμε- η κυβέρνηση θα φέρνει και άλλα μέτρα από τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης.

-  να βρει την νομική (και πολιτική) φόρμουλα για να νομοθετήσει μέτρα λιτότητας, όχι μόνον για το ερχόμενο έτος αλλά για τουλάχιστον τα τρία επόμενα, με το πρωτοποριακό σύστημα του δημοσιονομικού «κόφτη» που θα παρακάμπτει την (εκάστοτε) κυβέρνηση και την Βουλή, για να κόβει αυτόματα κρατικές δαπάνες, ακόμα όμως και μισθούς και συντάξεις.

 Όπως προκύπτει από όσα έλεγαν κυβερνητικές πηγές, μετά την πολύωρη σύσκεψη χθες στο Μαξίμου:

-  «κόφτης» θα μπαίνει σε όλα τα κονδύλια, με εξαίρεση τα προνοιακά επιδόματα και τα επιδόματα ανεργίας τα οποία θα κατονομάζονται.

-   ο μηχανισμός θα μπορεί να ενεργοποιείται κάθε Απρίλιο, αν τα στοιχεία της Eurostat δείξουν ότι έπεσε έξω ο προϋπολογισμός της περασμένης χρονιάς.

Protothema.gr
posted from Bloggeroid