Σάββατο 14 Μαΐου 2016

Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί διεκδικούν το ρόλο τους στο ΕΣΥ

Η καθιέρωση της νοσοκομειακής ειδικότητας, η αναγκαιότητα της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, καθώς και η συμμετοχή των νοσοκομειακών φαρμακοποιών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αποτελούν τα βασικά πεδία στα οποία θα γίνει εκτενής αναφορά κατά τη διάρκεια του 8ου Πανελληνίου Συνεδρίου Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών, που πραγματοποιείται από σήμερα μέχρι το Σάββατο στην Αθήνα, με κεντρικό θέμα «Νοσοκομειακός Φαρμακοποιός–Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση. Αναγκαίο εργαλείο για την ενδυνάμωση του ρόλου του».
Όπως τόνισε η Δέσποινα Μακριδάκη, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ), 


.....«Οι συνθήκες στο χώρο της υγείας απαιτούν σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί να ενδυναμώσουν το ρόλο τους και την ενεργό συμμετοχή τους στον σχεδιασμό ενός νέου και αποτελεσματικού συστήματος υγείας τόσο στο Νοσοκομείο, όσο και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, συμβάλλοντας στην παροχή ολοκληρωμένων και ποιοτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες, αλλά και στην εξοικονόμηση δημόσιων πόρων. Η στελέχωση των νοσοκομείων με εξειδικευμένους επιστήμονεςφαρμακοποιούς και η συνεχιζόμενη εκπαίδευση τους, αποτελούν παραμέτρους που σίγουρα θα βοηθήσουν. Πώς θα μπορούσε κάποιος να στήσει ένα καινοτόμο και αποτελεσματικό Σύστημα Υγείας χωρίς το Φαρμακοποιό; Την ώρα δε που, μεταξύ άλλων, διεθνής μελέτη τονίζει ότι αν το Medicare χρησιμοποιούσε τους φαρμακοποιούς για την παροχή συμβουλών σε 100.000 ασθενείς προκειμένου να πραγματοποιήσουν το εμβόλιο κατά της γρίπης (με δαπάνη 110.000 δολαρίων), το αυξημένο ποσοστό των εμβολιασμών που θα προέκυπτε θα απέτρεπε 139 εισαγωγές σε νοσοκομείο και 63 θανάτους, εξοικονομώντας $ 280.588 μόνο σε άμεσες δαπάνες, χωρίς να υπολογίζεται το κόστος ευκαιρίας ή απώλειας παραγωγικότητας».
Επίσης η κ. Μακριδάκη ανέφερε ότι είναι σημαντικό να γίνει αναπροσαρμογή των προγραμμάτων σπουδών των Φαρμακευτικών Σχολών, αλλά και να νομοθετηθεί η ειδικότητα της Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής. Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην συνεχιζόμενη εκπαίδευση όλων των φαρμακοποιών σύμφωνα και με το Ευρωπαϊκό πλαίσιο. Είναι πλέον ώριμες οι συνθήκες ώστε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες συνδυαστικά από το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Παιδείας, τις Φαρμακευτικές Σχολές των Πανεπιστημίων και την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ) για να καθιερωθεί η ειδικότητα της νοσοκομειακής Φαρμακευτικής. Εξάλλου ανάλογες ενέργειες γίνονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, δεδομένου ότι αυτή αποτελεί την αναγκαία βάση στο κοινό πλαίσιο λειτουργίας όλων των χωρών της Ευρώπης (EAHP Statements). «Δεν μπορεί άλλες χώρες να έχουν ειδικότητα στη Νοσοκομειακή Φαρμακευτική, όπως π.χ. η Ισπανία εδώ και 30 χρόνια, η Ιταλία και εμείς να μην έχουμε τίποτε», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: Στο Χάρτη Υγείας που σχεδιάζεται η ειδικότητα του νοσοκομειακού φαρμακοποιού δεν πρέπει να απουσιάζει. Ας μην ξεχνάμε ότι τα συστήματα υγείας πρέπει να είναι ανθρωποκεντρικά και να στοχεύουν στην ολοκληρωμένη φροντίδα των ασθενών. Ο νοσοκομειακός φαρμακοποιός με την εμπειρία και τις γνώσεις του μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά σε αυτό.