Σάββατο 14 Μαΐου 2016

Νέες πληροφορίες για επικείμενο ανασχηματισμό: Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν, ποιοι οι ακλόνητοι

- Όλα δείχνουν πως ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης θα έρθει, τελικώς, με τον ένα χρόνο από τη δεύτερη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ
- Ο πρωθυπουργός μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης θα δώσει... χρόνο στους υπουργούς να αποδείξουν αν αξίζουν να μείνουν στις καρέκλες τους και... κίνητρα στους βουλευτές
- Ο Αλέξης Τσίπρας φτιάχνει και επιτροπή... αξιολόγησης υπουργών – Ποιοι θα τη συγκροτούν
- Έρχεται υπερ-υπουργείο Οικονομίας με επικεφαλής τον Νίκο Παππά
- Ποιος... μπλοκάρει την είσοδο του Φώτη Κουβέλη στην κυβέρνηση
- Όλα τα ονόματα που ακούγονται και τα σενάρια για το επόμενο σχήμα


Όλα δείχνουν πως ο ανασχηματισμός... έρχεται αλλά μαζί με το φθινόπωρο! Μπορεί η σεναριολογία και η ονοματολογία θα έχουν ξεκινήσει ήδη, όμως όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι το... ανακάτεμα της τράπουλας θα έρθει τον Σεπτέμβριο, σχεδόν μαζί με τα δεύτερα (ουσιαστικά) γενέθλια του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θέλει να...


..... τελειώσει η αξιολόγηση και στη συνέχεια να δώσει χρόνο και χώρο στους υπουργούς του να τον πείσουν για το τί μπορούν να κάνουν. Και φυσικά, να δώσει κίνητρο και στους βουλευτές του κόμματος να "τρέξουν" το καλοκαίρι και να στηρίξουν ενεργά την κυβέρνηση και τα όσα φέρνει η νέα συμφωνία. Υπάρχει κι ένας λόγος ακόμα: θα δοθεί ένα μήνυμα "επανεκκίνησης" και σε επικοινωνιακό επίπεδο και μάλιστα σε μια περίοδο που θα φτάνει στα νοικοκυριά η... λυπητερή της εφορίας.

Η απόφαση για ανασχηματισμό ανήκει αποκλειστικά στον πρωθυπουργό, του οποίου άλλωστε η εκπεφρασμένη πρόθεση από την αρχή ήταν να αξιολογεί τακτικά τους υπουργούς του, τονίζει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξή της στο περιοδικό «Επίκαιρα»

"Από εδώ και πέρα αρχίζει η πραγματική εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής. Μέχρι σήμερα παλεύαμε με την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, επομένως το μεγαλύτερο βάρος είχε πέσει στην επιτυχή ολοκλήρωση της α’ αξιολόγησης. Τώρα πια, απαλλαγμένοι όλοι από αυτόν τον βραχνά πρέπει να τρέξουν τα θέματα του χαρτοφυλακίου τους", τονίζουν κυβερνητικοί κύκλοι στην εφημερίδα Κεφάλαιο.

Και αφού ο ανασχηματισμός θα γίνει τον Σεπτέμβρη και ο πρωθυπουργός θέλει να δει έργο από τους υπουργούς του, σκέφτηκε, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα θα αναθέσει σε τρεις στενούς του συνεργάτες, την δική του... τρόικα, τον έλεγχο των υπουργών του! Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Δημήτρης Λιάκος και ο Δημήτρης Παπαγιαννάκος είναι οι τρεις στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα που θα αναλάβουν την... αξιολόγηση των υπουργών και θα ενημερώνουν τον πρωθυπουργό ανά πάσα ώρα και στιγμή!

Ο άνθρωπος... "κλειδί": Νίκος Παππάς

Το να δοθεί χρόνος στους υπουργούς να δείξουν έργο ίσως δεν είναι ο μοναδικός λόγος που καθυστερεί ο ανασχηματισμός. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Το Κεφάλαιο, υπάρχει ακόμη ένας και... ακούει στο όνομα Νίκος Παππάς.

Ο υπουργός Επικρατείας και ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, που αυτές τις μέρες βρίσκεται στις ΗΠΑ και ψάχνει... επενδύσεις ενώ έχει και επαφές με κορυφαία στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, σχεδιάζεται να είναι ο επόμενος υπουργός Οικονομίας και μάλιστα σε υπερ-υπουργείο, το οποίο θα έχει το χαρακτήρα "πόλου επενδύσεων και Ανάπτυξης".

Ο Νίκος Παππάς φέρεται να έχει εισηγηθεί στον πρωθυπουργό την καθυστέρηση του ανασχηματισμού καθώς θέλει να κλείσει τις εκκρεμότητες που έχει και αυτές δεν είναι άλλες από τη ρύθμιση για τα ΜΜΕ και τις τηλεοπτικές άδειες.

Ποιος θα πάει που

Εκείνο που ακόμη, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, δεν έχει αποφασιστεί οριστικά είναι το αν θα πρόκειται για έναν "μίνι" ή για έναν "σαρωτικό" ανασχηματισμό αλλά και το αν θα διευρυνθεί το κυβερνητικό σχήμα και με πρόσωπα εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη άλλωστε ακούγονται τα ονόματα του Φώτη Κουβέλη, της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, του Νίκου Χριστοδουλάκη και του Δημήτρη Ρέππα.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως όπως έκανε κάποτε η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, βέτο στην υπουργοποίηση του Φώτη Κουβέλη βάζουν οι "53" του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Ο τελευταίος, παρά τη μείωση του αφορολόγητου που είχε δηλώσει πως δεν θα δεχτεί, φαίνεται τώρα πως δεν αποχωρεί από το υπουργείο Οικονομικών. Όπως άλλωστε δήλωσαν συνεργάτες του στο Κεφάλαιο "δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση αυτή τη στιγμή από τον Ευκλείδη ανεξαρτήτως του πότε θα γίνει ο ανασχηματισμός. Εάν αλλάξει κάτι στο μεταξύ, βλέπουμε".

Από εκεί και πέρα, αν ο Νίκος Παππάς μετακινηθεί στο υπερ-υπουργείο με χαρτοφυλάκιο και την ανάπτυξη, ο Γιώργος Σταθάκης θα μετακινηθεί στο υπουργείο Ναυτιλίας, ενώ τη θέση του πρώτου στο Επικρατείας θα πάρει η νυν κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, το όνομα της οποίας ακούγεται επίσης είτε για το υπουργείο Εσωτερικών είτε για το Υγείας.

Απ' το παρόν σχήμα οι μόνοι που θεωρούνται ακλόνητοι, είναι το "δίδυμο" του υπουργείου Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευοπουλος και Δ. Παπαγγελόπουλος, ενώ αβέβαιο θεωρείται το κυβερνητικό μέλλον για τους: Ν. Κοτζια (Εξωτερικών) Ν. Φίλη (Παιδείας), Αρ. Μπαλτά (Πολιτισμού), Θ. Δρίτσα (Ναυτιλίας), Ν. Τόσκα (Δημ. Τάξης), Γ. Μουζάλα (Μεταναστευτικής Πολιτικής), Θ. Πελεγρίνη, Π. Πολάκη, Αλ. Φλαμπουράρη (Επικρατείας) και Στ. Κοντονή (Αθλητισμού). Προβληματισμός στο Μαξίμου υπάρχει και για τους Π. Καμμένο (Άμυνας), Π. Σκουρλέτη (Περιβάλλοντος), Α. Ξανθό (Υγείας), Π. Κουρουμπλή (Εσωτερικών) και Χρ. Σπίρτζη (Υποδομών).

Με πληροφορίες newsit.gr και από το capital.gr