Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Αλ. Τσίπρας: Στόχος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας η κάλυψη κάθε πολίτη σε κάθε γωνιά της χώρας

Την κάλυψη κάθε πολίτη σε κάθε γωνιά της χώρας θα έχει ως στόχο η εφαρμογή του σχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην διημερίδα που συνδιοργάνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μαζί με το υπουργείο Υγείας.
«Φιλοδοξούμε η μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ και η αναδιοργάνωση του ΕΣΥ να είναι μια από τις σημαντικότερες τομές που θα υλοποιήσει η κυβέρνησή μας. Να αποτελέσει την πιο εμβληματική προσπάθεια στην διακυβέρνησή μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός, ο οποίος απαρίθμησε μια σειρά από μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση -παρά τις δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες- για να βοηθήσει όλους τους πολίτες να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.



Επίσης, ο κ. Τσίπρας μίλησε για την εξασφάλιση της πλήρους πρόσβασης στα νοσοκομεία των ανασφάλιστων πολιτών, την κατάργηση του 5ευρου, τη λίστα χειρουργείου για να χτυπηθεί ο χρηματισμός και αναφερόμενος στα οικονομικά της Υγείας είπε: «αυξήσαμε το όριο των δαπανών για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ για το 2016 κατά 350 εκατ. σε σχέση με το 2015».
Ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις προσλήψεις και είπε ότι γίνονται με διαφανή τρόπο, ενώ αναφερόμενος στο παρελθόν εξήγησε ότι «μέχρι το 2015 είναι γνωστό ότι είχαν γίνει μόνο απολύσεις στο χώρο της Υγείας. Είναι γνωστή η δέσμευση της προηγούμενης κυβέρνησης για μαζικές απολύσεις από το Δημόσιο, που θα ήταν πλήγμα για το δημόσιο σύστημα υγείας».
Ο Αλ. Τσίπρας, αφού αναφέρθηκε στο σύνολο των προσλήψεων που αφορούν το ΕΣΥ -τις ΜΕΘ, τα νησιά και άλλες δομές Υγείας-, επισήμανε ότι όλες οι μεταρρυθμίσεις έχουν ως προϋπόθεση το άνοιγμα στους πολίτες και τον διάλογο με όλα τα συμβαλλόμενα μέρη που θα υλοποιήσουν την προσπάθεια.
Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός όταν αναφέρθηκε στο ΚΕΕΛΠΝΟ, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «εμείς δεν διαχειριζόμαστε τα κονδύλια και τις χορηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ για να έχουμε καλή σχέση με τα ΜΜΕ και να περάσουμε τις πολιτικές μας».
Η ομιλία του πρωθυπουργού στην διημερίδα για την ΠΦΥ, είχε και αρκετά σημεία κριτικής προς την αντιπολίτευση. Αναφερόμενος στην περίοδο 2010-15, τόνισε ότι το κοινωνικό κράτος ήταν ο πιο εύκολος στόχος μιας καταστροφικής πολιτικής λιτότητας. «Το ίδιο πολιτικό προσωπικό που προώθησε αυτές τις πολιτικές επιμένει και σήμερα να ζητά την μείωση των δαπανών του Δημοσίου. Και επιμένουν για να αποφύγουν να πουν ξεκάθαρα τι εννοούν» επισήμανε και διερωτήθηκε: «Εννοούν μείωση προσωπικού στα νοσοκομεία, υποβάθμιση της δημόσιας υγείας και στήριξη του ιδιωτικού τομέα».
www.ert.gr