Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

Παιδίατρος ούτε για… δείγμα στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής

Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr

Χωρίς παιδίατρο παραμένει όλο το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής. Ενάμιση μήνα μετά τη μετακίνηση της μοναδικής παιδιάτρου από το κέντρο υγείας αστικού τύπου Νέας Καλλικράτειας, όπου υπηρετούσε, στο νοσοκομείο Γιαννιτσών, όπου είναι η οργανική θέση της, δεν έχει βρεθεί λύση.

Συνεπώς οι γονείς από τη Νέα Καλλικράτεια, τα Νέα Μουδανιά και την Κασσανδρεία δεν μπορούν να απευθυνθούν στις δημόσιες δομές υγείας της περιοχής τους, σε περίπτωση που το παιδί τους αρρωστήσει. Κι αυτό εν μέσω καλοκαιριού, οπότε ο πληθυσμός της Χαλκιδικής πολλαπλασιάζεται. Αυτή τη στιγμή ένα άρρωστο παιδί θα αντιμετωπιστεί...


.... είτε από γενικό γιατρό είτε από τον παιδίατρο που εφημερεύει στο Νοσοκομείο Πολυγύρου ή θα διακομιστεί σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

«Κατανοούμε το σοβαρό πρόβλημα που δημιουργείται. Μία προσωρινή λύση θα ήταν η μετακίνηση παιδιάτρων από τη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι μέχρι τώρα πήγαιναν στο Νοσοκομείο Κιλκίς, για να το ενισχύουν στις εφημερίες του. Θεωρητικά μετά την εκκένωση του καταυλισμού των προσφύγων και μεταναστών στην Ειδομένη θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε μία τέτοια κίνηση. Ωστόσο οι άνθρωποι από την Ειδομένη πήγαν στα κέντρα φιλοξενίας Χέρσου και Νέας Καβάλας, που βρίσκονται στο νομό Κιλκίς, οπότε και πάλι το βάρος το σηκώνει το νοσοκομείο του νομού. Μιλάμε για τουλάχιστον 4.000 ανθρώπους, εκ των οποίων το 35% είναι παιδιά. Άρα οι παιδίατροι είναι αναγκαίοι», δηλώνει στη «Μ» ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Στρατής Πλωμαρίτης.


Χρειάζονται δύο επικουρικοί

Επιπλέον εξηγεί ότι μόλις την περασμένη Πέμπτη ο ίδιος υπέγραψε το διορισμό ενός επικουρικού παιδιάτρου για το Νοσοκομείο Κιλκίς, ο οποίος εντός δέκα ημερών αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά του. Αυτό θα ανακουφίσει ως έναν βαθμό το νοσοκομείο της περιοχής, το οποίο διαθέτει μόλις έναν μόνιμο παιδίατρο. Συνεπώς ίσως προκύψει η δυνατότητα να μετακινηθεί στη Χαλκιδική ένας από τους παιδιάτρους που μέχρι τώρα μετακινούνταν από τη Θεσσαλονίκη προς το Νοσοκομείο Κιλκίς.

«Το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με την πρόσληψη τουλάχιστον δύο επικουρικών παιδίατρων, εκ των οποίων ο ένας στο κέντρο υγείας Νέων Μουδανιών και ο άλλος είτε στο κέντρο υγείας Κασσανδρείας είτε στο ΚΥΑΤ Νέας Καλλικράτειας», εξηγεί ο κ. Πλωμαρίτης και προσθέτει ότι λύση θα αποτελούσε και ο διορισμός γιατρών μέσω παλιών προκηρύξεων θέσεων που εκκρεμούν από την περίοδο 2010-2011 και για τις οποίες έχει διασφαλιστεί χρηματοδότηση.

Πάντως, όπως δήλωσε στο halkidikifocus.gr η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Γενικού Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Χαλκιδικής Ναταλία Κεσίδου, την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης στη Θεσσαλονίκη για το φλέγον ζήτημα της έλλειψης παιδίατρου.


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Μακεδονία" την Τρίτη 5 Ιουλίου 2016