Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Άμεση απάντηση προέδρου ΠΦΣ σε άρθρο του capital.gr που θεωρεί την πώληση ΜΥΣΥΦΑ «αναγκαία μεταρρύθμιση που καθυστέρησε πολύ»

Σε σημερινό του δημοσίευμα ο δημοσιογράφος Κώστας Στούπας κατηγορεί τις προηγούμενες κυβερνήσεις οι οποίες δεν είχαν «τολμήσει» - όπως αναφέρει - να ανοίξουν την αγορά των ΜΥΣΥΦΑ, το οποίο θεωρεί «μεταρρύθμιση κλειστών μονοπωλιακών θυλάκων της αγοράς προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας». Άμεση ήταν η απάντηση του κ. Λουράντου.

Διαβάστε το δημοσίευσμα του capital και την απάντηση του προέδρου του ΠΦΣ:


capital.gr
Του Κώστα Στούπα

Από το Φθινόπωρο οι ασπιρίνες και πολλά άλλα φάρμακα αυτής της κατηγορίας θα βρίσκονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Η αλήθεια είναι πως μετά από έξι χρόνια μνημονίων, οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχαν καταφέρει να ανοίξουν στοιχειωδώς την αγορά των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Η πώληση των ασπιρινών στα σούπερ μάρκετ αποτελεί την κορυφή ενός παγόβουνου πολλών μικρών μεταρρυθμίσεων και ανοιγμάτων κλειστών μονοπωλιακών θυλάκων της αγοράς προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας.

Αλήθεια είναι επίσης πως, αντίθετα με ό,τι γινόταν στο παρελθόν, οι αλλαγές αυτές γίνονται με ελάχιστες διαμαρτυρίες. Παλαιότερα τα φαρμακεία ήταν κλειστά για μήνες προκειμένου να μην περάσουν παρόμοια μέτρα.

Όσοι δεν πειθαρχούσαν στις αποφάσεις των συνδικαλιστών δεχόντουσαν επιθέσεις, οι ίδιοι και οι επιχειρήσεις τους. Η μεταπήδηση του ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη πλευρά του στρατοπέδου φαίνεται, προς το παρόν τουλάχιστον πως έχει παραλύσει το μέτωπο της κοινωνικής αντίδρασης στις μεταρρυθμίσεις.



ΑΠΑΝΤΗΣΗ Κ. ΛΟΥΡΑΝΤΟΥ:

Προς

Τον κ. Γ. Στούπα

Κύριε Στούπα επειδή η ενημέρωση και δη η πολιτική αρθρογραφία, για να είναι επωφελής και ενημερωτική , θα πρέπει να είναι και έγκυρη, θα πρέπει να σας ενημερώσω για τα εξής:


«To ξήλωμα του πουλόβερ» που επιχαίρετε, έχει ξεκινήσει από το παρελθόν .Απλώς σας διέφυγε ή δεν το γνωρίζετε. Πάντως σίγουρα δεν θελήσατε να μάθετε. Για παράδειγμα τα κανάλια διανομής των συμπληρωμάτων διατροφής έχουν απελευθερωθεί εδώ και μερικά χρόνια και μπορούν να πωλούνται από τα σουπερ μάρκετ.

Και εδώ θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν έχετε κάποια ενημέρωση για το αποτέλεσμα αυτής της απελευθέρωσης και ποιο «το όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας» που αναφέρετε , έτσι …γενικά.

Οσο για τις ελάχιστες διαμαρτυρίες που αναφέρετε έτσι… γενικά και που προφανώς δεν ικανοποιούν τα πολιτικά σας πιστεύω , σε αντιδιαστολή με τις πολύμηνες διαμαρτυρίες που πάλι έτσι… γενικά επικαλείσθε, προφανώς και δεν μπορούν να γίνουν στην έκταση και τον βαθμό που γίνονταν κάποτε.

Και αυτό για δύο λόγους . Πρώτον γιατί τα φαρμακεία μετά τον διωγμό των προηγουμένων φιλελευθέρων μνημονιακών ετών, επιβιώνουν πλέον οριακά και δεύτερον γιατί είναι κοινωνικά ξεπερασμένο και άδικο στην κατάσταση που βρίσκεται ο ελληνικός λαός να ταλαιπωρείται , γιατί η Κυβέρνηση ή η αντιπολίτευση, ανάλογα με τα συμφέροντα τους, το θέλουν ή όχι.

Ωστόσο και γι αυτή την μνημονιακή «πρωτοβουλία» της σημερινής κυβέρνησης , αναμένουμε να διαπιστώσουμε τα οφέλη και την έκταση της εφαρμογής της. Πάντως σε πολλές χώρες της Ευρώπης αλλά και ο ίδιος ο ΟΟΣΑ σε έκθεση του 2013, αναφέρει πως «δεν υπάρχει καμιά ξεκάθαρη εικόνα για το αν μειώθηκαν οι τιμές των ΜΗΣΥΦΑ λόγω της απελευθέρωσης».

Δεν θα υπεισέλθω στην πολιτικολογία του υπόλοιπου άρθρου σας, αλλά να ξέρετε ότι εφόσον επιθυμείτε να ενημερώνεστε, εμείς θα παραμείνουμε στην διάθεση σας προκειμένου να αποφύγετε τις ασάφειες και τις αστοχίες που αναφέρετε στο άρθρο σας .

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ