Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2016

Φαρμακεία: Με το γνωστό "κούρεμα" 3,5% και έως 30/6/17 πληρώνει τα ληξιπρόθεσμα ο ΕΟΠΥΥ


Με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό καλείται να εξοφλήσει έως τα μέσα του 2017 ο ΕΟΠΥΥ τις παλιές ληξιπρόθεσμες οφειλές (πριν από τις 31/12/2012) προς φαρμακεία, συμβεβλημένους γιατρούς, ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και λοιπούς παρόχους.


Οπως ορίζει άρθρο που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας, το οποίο κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή, η εξόφληση θα γίνει με την έκδοση χρηματικού εντάλματος ύστερα από πρόχειρο λογιστικό έλεγχο που θα διενεργηθεί από τον ΕΟΠΥΥ ή τα ασφαλιστικά ταμεία των οποίων ο κλάδος Υγείας μεταφέρθηκε στον Οργανισμό.

Εάν η εξόφληση δεν έχει ολοκληρωθεί έως τις 30/06/2017...... οι εναπομείνασες υποχρεώσεις θα βαρύνουν τον προϋπολογισμό του αντίστοιχου ασφαλιστικού ταμείου. Στο ίδιο άρθρο ορίζονται και υποχρεωτικές εκπτώσεις επί των οφειλών από τους παρόχους προς τον ΕΟΠΥΥ, που κυμαίνονται από 3,5% για τα ιδιωτικά φαρμακεία έως 25% για τους προμηθευτές υγειονομικού υλικού.


Υπενθυμίζεται ότι για την αποπληρωμή παλιών (προ του 2012) ληξιπρόθεσμων οφειλών των Ταμείων του ΕΟΠΥΥ, είχε διατεθεί το 2012 με ειδικό κωδικό το ποσό του 1,5 δισ. ευρώ, με την προϋπόθεση να εξοφληθούν οι πάροχοι έως το τέλος του 2014. Τα μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία ολοκλήρωσαν την εκκαθάριση εγκαίρως. Ομως, δεν συνέβη το ίδιο με μικρά ταμεία όπως το ΤΣΜΕΔΕ, των δικηγόρων, κάποιων τραπεζών κ.ά.

Ο κωδικός καταργήθηκε και τα εναπομείναντα ποσά επέστρεψαν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η νέα ρύθμιση –τουλάχιστον όπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε χθες στη Βουλή– αφορά και τις οφειλές του 2012.


kathimerini.gr