Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Επιτυχημένο το σεμινάριο εργαστηρίου του ΦΣ Λέσβου


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Λέσβου και τον Επίκουρο Καθηγητή κ. Παρασκευά Δάλλα του Εργαστήριου Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών,  το τρίτο σεμινάριο με τίτλο «Υποδειγματική Παρασκευή Γαληνικών Σκευασμάτων -  Διασφάλιση Ποιότητας στο εργαστήριο του Φαρμακείου» στα πλαίσια των προσπαθειών του συλλόγου για συνεχή επιμόρφωση και εκπαίδευση των μελών και  των φαρμακοϋπαλλήλων του.
Το σεμινάριο είχε ως στόχο την παροχή γνώσης και υπενθύμισης των συμμετεχόντων αναφορικά με τις μεθόδους παρασκευής  διαφόρων φαρμακοτεχνικών μορφών σε εργαστηριακή κλίμακα δίνοντας έμφαση στα κρίσιμα σημεία της παραγωγικής διαδικασίας που επηρεάζουν τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα διασφάλισης ποιότητας.


Η διάρκεια του σεμιναρίου ήταν έξι ώρες και  περιελάμβανε: α) Παρουσίαση θεωρίας δίωρης διάρκειας β) Εργαστηριακή παρασκευή επιλεγμένων γαληνικών σκευασμάτων διάρκειας 4 ωρών.
Συγκεκριμένα στο θεωρητικό μέρος συζητήθηκαν θέματα όπως:
Ø Διασφάλιση ποιότητας γαληνικών σκευασμάτων, όπως επιβάλει η ισχύουσα ευρωπαϊκή φαρμακοποιία.
Ø Αξιολόγηση πρώτων υλών από τον φαρμακοποιό και πρακτική εφαρμογή ενός συστήματος διασφάλισης ποιότητας για το εργαστήριο του φαρμακείου.
Ø Νομοθεσία φαρμακευτικών γαληνικών σκευασμάτων
ενώ στο Πρακτικό μέρος πραγματοποιήθηκε Υποδειγματική παρασκευή γαληνικών σκευασμάτων όπως:
Ø Παρασκευή αλοιφής που βρίσκεται σε έλλειψη (π.χ. propiosalic ointment).
Ø Παρασκευή κρέμας με επουλωτική δράση, πεντοξυφυλλίνης-μετρονιδαζόλης.
Ø Παρασκευή διαλύματος αλωπεκίας μινοξιδίλης-τρετινοΐνης.
Ø Παρασκευή πόσιμου παιδιατρικού εναιωρήματος νιφεδιπίνης.
Το σεμινάριο παρακολουθήσαν συνολικά 56 φαρμακοποιοί από τη Λέσβο και τη Χίο.
Όλοι οι συμμετέχοντες του σεμιναρίου έλαβαν βεβαίωση συμμετοχής και μοριοδότηση από τον ΙΔΕΕΑΦ (Ινστιτούτο Δια Βίου Εκπαίδευσης & Επαγγελματικής Κατάρτισης Ανάπτυξης Φαρμακοποιών).
Τέλος το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε στο Εργαστήριο Χημείας του τμήματος Επιστημών της θάλασσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Λέσβο, και θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαιτέρως την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Χημείας του Τμήματος κ. Μαρία Καραντανέλλη για την παραχώρηση του χώρου του εργαστηρίου.
Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Επίκουρο καθηγητή κ. Δάλλα Παρασκευά για την πραγματοποίηση του σεμιναρίου, καθώς και τις εταιρείες FAGRON HELLAS και ΕΛΠΕΝ, για την υποστήριξη τους στην υλοποίηση του.


ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΣΒΟΥ

posted from Bloggeroid