Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Απόφαση-σταθμός: Η χρήση της λέξης «φαρμακείο» σε οποιαδήποτε γλώσσα ανήκει αποκλειστικά στα νομίμως λειτουργούντα φαρμακεία!

" Η επωνυμία ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ μόνο στα Φαρμακεία."

Χαστούκι για την παράνομη και παραπλανητική χρήση της λέξης «PHARMACY» αποτελεί η απόφαση της Περιφέρειας Αττικής σε βάρος γνωστής αλυσίδας που χρησιμοποίησε τον όρο.

Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου:



Αθήνα, 12/10/2016 Αριθμ. Πρωτ. 2611

Προς :

1. Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της Χώρας
2. Περιφερειακές Ενότητες της Χώρας (Διευθύνσεις Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας)

Κοινοποίηση : Υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός


Θέμα: «Παράνομη χρήση της λέξεως pharmacy»

Ο Π.Φ.Σ. ενεργώντας με γνώμονα την προστασία της Δημόσιας Υγείας και την τήρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας, δυνάμει του υπ’ αριθμόν πρωτοκόλλου 2468/27.9.2016 εγγράφου του, απέστειλε προς την Περιφέρεια Αττικής και τον Ε.Ο.Φ. καταγγελία ότι στο κατάστημα της εταιρείας «HONDOS CENTER», κείμενο στην Αθήνα επί της οδού Ομήρου 4, επί της βιτρίνας αυτού, υφίσταται η επιγραφή «Cosmetic Pharmacy», με προφανή σκοπό την παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού ότι εντός του καταστήματος λειτουργεί νομίμως αδειοδοτημένο φαρμακείο, κατά παράβαση των κείμενων διατάξεων, αιτούμενος συνάμα να προβούν οι ανωτέρω φορείς σε κάθε νόμιμη ενέργεια για την άμεση αφαίρεση της ως άνω επιγραφής, όπως επίσης και την απαγόρευση χρήσης αυτής ή παρόμοιας στο μέλλον.
 
Πράγματι, η Περιφέρεια Αττικής, ενεργώντας και ανταποκρινόμενη άμεσα, δυνάμει του υπ’ αριθμόν πρωτοκόλλου 18943/06.10.2016 εγγράφου της, απευθυνόμενου προς την εταιρεία «HONDOS CENTER» και κοινοποιούμενου προς τον Π.Φ.Σ., με θέμα «Σχετικά με την χρήση της λέξης «PHARMACY» στην πρόσοψη του καταστήματος επί της οδού Ομήρου» καλεί την ως άνω εταιρεία «όπως διαγράψετε τη λέξη «PHARMACY» (η οποία παραπέμπει στην ελληνική «φαρμακείο»), σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 43 του Ν. 5607/1932».

Με το ανωτέρω έγγραφό της η Περιφέρεια Αττικής απεδέχθη πλήρως τις σχετικές θέσεις και τα επιχειρήματα του Π.Φ.Σ.
Ως είχαμε άλλωστε αναφέρει στο υπ’ αριθμόν πρωτοκόλλου 2056/22.7.2016 έγγραφο του Π.Φ.Σ., ουδείς πλην των νομίμως λειτουργούντων φαρμακείων δύναται να κάνει καθ’ οιονδήποτε τρόπο χρήση και εμπορική εκμετάλλευση α) της λέξεως «φαρμακείο» (αυτούσια ή των παραγώγων της) σε οποιαδήποτε γλώσσα, και β) του σταυρού πρασίνου χρώματος, (στο κέντρο του οποίου μπορεί να υπάρχει η απεικόνιση του συμπλέγματος φαρμακευτικού σκεύους και φιδιού), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 43 παρ. 1 του Ν. 5607/1932.

Κατόπιν του ανωτέρω εγγράφου της Περιφέρειας Αττικής είναι περισσότερο καίρια και επίκαιρη παρά ποτέ, η αναφερόμενη στο ως άνω έγγραφό μας προτροπή προς τους οικείους Φαρμακευτικούς Συλλόγους, στην περίπτωση που διαπιστώσουν παράβαση των ως άνω διατάξεων της φαρμακευτικής νομοθεσίας, να προβούν άμεσα σε σχετική αναφορά στις κατά τόπον αρμόδιες Διευθύνσεις των Περιφερειακών Ενοτήτων, οι οποίες είναι κατά νόμο εντεταλμένες να επιληφθούν επί των εν λόγω παραβατικών συμπεριφορών και επιβάλουν τις δέουσες κυρώσεις. Αντιστοίχως, καλούσαμε τις κατά τόπον αρμόδιες Διευθύνσεις των Περιφερειακών Ενοτήτων να προβούν σε διαπίστωση τυχόν παραβάσεων από φαρμακεία της αρμοδιότητάς τους και να επιβάλουν τις δέουσες κυρώσεις.

Η προστασία της Δημόσιας Υγείας και η τήρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας αποτελεί καθήκον και μέλημα όλων μας.
Είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση.


Με εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ


Αναφερόμενος στην απόφαση της Περιφέρειας ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, τόνισε πως η υποβόσκουσα οικονομική κρίση που ταλαιπωρεί τους Έλληνες πολίτες δεν δικαιολογεί την επικράτηση του κακώς νοούμενου ανταγωνισμού. Η προστασία της Δημόσιας Υγείας και η τήρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας αποτελεί καθήκον και μέλημα όλων μας».