Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Πώς θα εφαρμοστεί ο ηλεκτρονικός φάκελος Υγείας στους ασθενείς της πρωτοβάθμιας φροντίδας

Δυνατότητα εφαρμογής του ηλεκτρονικού φακέλου Υγείας, θα έχουν δύο από τις δομές πρωτοβάθμιας (εξωνοσοκομειακής) φροντίδας που θα λειτουργήσουν το επόμενο διάστημα. Πρόκειται για τις μονάδες της Χαλανδρίτσας και των Ζαρουχλέικων στην Αχαΐα, όπου οι γιατροί θα έχουν – μέσω διαδικτυακής εφαρμογής – πρόσβαση σε μία σειρά από στοιχεία του ασθενούς.
 
Το σύστημα αναμένεται να εφαρμοστεί στο σύνολο των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας από τις αρχές του 2017.

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης


  

Ο ηλεκτρονικός φάκελος θα περιλαμβάνει στοιχεία για τα φάρμακα που λαμβάνει κάθε ασθενής και τις εξετάσεις στις οποίες έχει υποβληθεί.
 
Θα είναι προσβάσιμος από το σύνολο των γιατρών της πρωτοβάθμιας, αλλά και των νοσοκομείων, μέσω εφαρμογής παρόμοιας με την ηλεκτρονική συνταγογογράφηση.

Η παρέμβαση εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να διαμορφώσει ένα ενιαίο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, το οποίο θα βασιστεί στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) ή ιατρεία γειτονιάς.
 
Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί το επόμενο διάστημα και αποτελεί συμμόρφωση της χώρας μας στη σχετική υποχρέωση που έχει αναλάβει με το τρίτο μνημόνιο.

Το κόστος θα καλυφθεί αρχικά με πόρους από το ΕΣΠΑ και θα ανέλθει – τον πρώτο χρόνο – στα 80 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Στην πλήρη ανάπτυξή του, το σύστημα θα κοστίζει ετησίως 300 εκατομμύρια ευρώ.

 

Δομές


Σε πρώτη φάση, θα στηριχτεί σε 3.000 γιατρούς και λοιπό προσωπικό και 250 δομές - Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ).

Θα λειτουργήσουν σε 60 μεγάλες πόλεις, καλύπτοντας το 30% του αστικού πληθυσμού της χώρας.

Μεταξύ των πόλεων αυτών περιλαμβάνονται το Κορδελιό - Εύοσμος, η Πάτρα, το Ηράκλειο, η Λάρισα, ο Βόλος, η Νέα Φιλαδέλφεια, το Κερατσίνι, το Πέραμα, η Μυτιλήνη και η Κομοτηνή.

Για τις επικείμενες παρεμβάσεις της πολιτικής ηγεσίας στην πρωτοβάθμια είχε προϊδεάσει το Iatronet από το καλοκαίρι του 2015.

Σε πιο πρόσφατο δημοσίευμα, γινόταν λόγος για προσπάθεια της Ελλάδας να αντιγράψει το πορτογαλικό σύστημα, το οποίο ξεκίνησε από το 2005 και αναμένεται να καλύψει σταδιακά το σύνολο του πληθυσμού της χώρας.

πηγή: ιατρονετ