Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Συμπεράσματα 2ου Πανθεσσαλικού Φαρμακευτικού Συνεδρίου

Το φαρμακείο
  • ·         της καινοτομίας
  • ·         των υπηρεσιών
  • ·         της επιστημονικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης
  • ·         της διαχείρισης των ασθενών
  • ·         των πρώτων βοηθειών
  • ·         της οικονομικής του επιβίωσης και των ευρωπαϊκών προοπτικών

βρέθηκαν στο επίκεντρο του 2ου Πανθεσσαλικού Φαρμακευτικού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, στις 12 και 13 Νοεμβρίου 2016, και διοργάνωσαν οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Θεσσαλίας με ευθύνη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας και υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
Στην πλούσια και επίκαιρη θεματολογία, αλλά και στην αθρόα συμμετοχή φαρμακοποιών – συνέδρων από την Περιφέρεια της Θεσσαλίας, αλλά και κάθε γωνιά της Ελλάδας, οφείλεται η μεγάλη επιτυχία του συνεδρίου.
Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά στα θέματα που παρουσιάστηκαν:


·         Εργαστήριο στην πράξη. Εκπαίδευση καλής εργαστηριακής πρακτικής
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας κ. Γιάννη Μακρυγιάννη, έχουν καταγραφεί 503 σκευάσματα που μπορούν να παραχθούν στα φαρμακευτικά εργαστήρια για τις ανάγκες ασθενών, ενώ παράλληλα δημιουργείται Κώδικας Φαρμακευτικών Δρογών (φαρμακευτικών φυτών), τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα εργαστήρια για την παραγωγή και καλλυντικών προϊόντων για τις ανάγκες περιποίησης του δέρματος και θεραπείας των πελατών τους. Συγκεκριμένα έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα 1.100 φυτά, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα φαρμακευτικά εργαστήρια και να παράγουν προϊόντα.
Και συμπλήρωσε ότι «Η... στροφή στο παρελθόν, αποτελεί βασική ανάγκη επιβίωσης των φαρμακείων σήμερα, υποστηρίζουν οι φαρμακοποιοί που παρακολούθησαν στη διάρκεια του συνεδρίου, ανάλογο εργαστήριο παρασκευής σκευασμάτων.»
Το «εργαστήριο στην πράξη» παρουσίασαν ο επίκουρος καθηγητής Φαρμακευτικής Τεχνολογίας κ. Παρασκευάς Δάλλας και ο φαρμακοποιός κ. Στασινός Σικαλιάς, με τη βοήθεια νέων φαρμακοποιών της Λάρισας.
·         Οικονομική διάσταση της φαρμακευτικής περίθαλψης
«Παρά τα αλλεπάλληλα περιοριστικά μέτρα, στην πραγματικότητα η φαρμακευτική δαπάνη παραμένει υψηλή σε πραγματικές τιμές. Όμως, η σημαντική μείωση της δημόσιας δαπάνης έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της ιδιωτικής δαπάνης των νοικοκυριών» τόνισε ο καθηγητής Ιωάννης Κυριόπουλος.
Ο διευθυντής του Τομέα Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, με την εισήγησή του, κατέρριψε ουσιαστικά την ακολουθούμενη - λόγω μνημονίων - πολιτική στο φάρμακο τονίζοντας με έμφαση πως «η σχέση δημόσιας και ιδιωτικής φαρμακευτικής δαπάνης έχει μεταβληθεί κατά τη διάρκεια των “μνημονιακών πολιτικών”, με αποτέλεσμα τη μετακύλιση του κόστους στα νοικοκυριά».
·         Ο νέος ρόλος των φαρμακοποιών στην Ευρώπη
Για τον νέο ρόλο των φαρμακοποιών στην Ευρώπη και τις προοπτικές εξέλιξής του συζήτησαν οι συμμετέχοντες σε αυτό το στρογγυλό τραπέζι.  Πιο συγκεκριμένα, η κυρία Maria Pia Orrù, μέλος του National Federfarma Council of Regions και πρόεδρος της Federfarma Cagliari, μετέφερε την εμπειρία της από την Ιταλία και όσα ισχύουν για τη νομική κατοχύρωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες μέσα από τα φαρμακεία, ενώ η κυρία Aleksandra Salom, εκπρόσωπος του Association of Private Pharmacists in Serbia (SPAS), μίλησε για το φαρμακείο στη Σερβία του σήμερα.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Φ.Σ. Λάρισας, κ. Γιάννης Μακρυγιάννης, τόνισε ότι «ζήσαμε τα τελευταία πέντε χρόνια συχνά δραματικές και αιφνιδιαστικές αλλαγές ολόκληρου του νομικού πλαισίου που κατοχύρωνε την υπεύθυνη και επιστημονική λειτουργία του ιδιωτικού φαρμακείου και του υπεύθυνου επιστήμονα φαρμακοποιού.
Όλες οι νομοθετικές αλλαγές που ψηφίστηκαν ως μνημονιακές υποχρεώσεις υποβάθμισαν την επιστημονική ιδιότητα του φαρμακοποιού και επέβαλαν νέους κανόνες για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας σε ένα κατ’ εξοχήν κοινωνικό επάγγελμα και σε ένα ιδιαίτερο προστατευόμενο κοινωνικό αγαθό όπως είναι το φάρμακο».
·         Φαρμακείο για τους πολίτες στην Ελλάδα και την Ευρώπη
Τα θέματα που αφορούν στην καθημερινότητα του φαρμακείου και στις νέες ανάγκες που δημιουργούνται από το σύγχρονο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, ανέπτυξαν κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεών τους οι κ.κ. Γιάννης Μακρυγιάννης, πρόεδρος Φ.Σ. Λάρισας, Κώστας Σωτηρόπουλος, πρόεδρος Φ.Σ. Καρδίτσας, Κώστας Ματσιόλης, πρόεδρος Φ.Σ. Μαγνησίας, Νικόλαος Μάνος, πρόεδρος Φ.Σ. Τρικάλων, και Ελευθέριος Κουιμτζίδης, πρόεδρος Φ.Σ. Πιερίας.
·         Πρακτικές εφαρμογές των υπηρεσιών στο φαρμακείο
Το πολύ ενδιαφέρον θέμα, αναπτύσσοντας και τις προτάσεις τους, παρουσίασε ένα πάνελ νέων επιστημόνων, όπως οι φαρμακοποιοί Γιώργος Κουτέπας, Γιώργος Μακρυγιάννης, Ιωάννης Χαρίσης και Γεωργία Τσάτσου, και η γενική διευθύντρια της εταιρείας NOUFIO Σοφία Κούνουπα.
Άλλα θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν:
·         Οι αλληλεπιδράσεις συμβατικών φαρμάκων με φυτικά φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής, από την Καθηγήτρια Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ κα Ελένη Σκαλτσά
·         Η εξυπηρέτηση δύσκολων πελατών, από τον σύμβουλο επιχειρήσεων / εκπαιδευτή-συγγραφέα κ. Αντώνη Κατσαλή
·         Ο έλληνας ασθενής με ΧΑΠ, από τον Καθηγητή Πνευμονολογίας κ. Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη
·         Επίδειξη πρώτων βοηθειών στο φαρμακείο από τους εθελοντές διασώστες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, παρουσία και του προέδρου του ΕΕΣ, Δρα Αντώνιου Αυγερινού ο οποίος και μίλησε για την επαγγελματική εκπαίδευση φαρμακοποιών ως προϋπόθεση για τις υπηρεσίες φαρμακευτικής φροντίδας
Το συνέδριο έκλεισε με την παρουσίαση των συμπερασμάτων από τον κ. Κωνσταντίνο Λουράντο, πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
Κατά την έναρξη χθες του συνεδρίου, χαιρετισμό απηύθυναν οι βουλευτές της ΝΔ Χρ. Κέλλας, του Ποταμιού Κων. Μπαργιώτας, ο εκπρόσωπος του Ι.Σ.Λ. Μιχ. Μέρας, ο πρόεδρος της Ιατρικής Λάρισας Ι. Στεφανίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Αθ. Παιδής, ο πρόεδρος του Π.Τ. Λάρισας του Ερυθρού Σταυρού Αθ. Σάρρος, η διευθύντρια του ΕΟΠΥΥ Ξανθή Κόρκα, η διευθύντρια της Διεύθυνσης Φαρμάκου Φανή Ζέρβα, ο διευθύνων σύμβουλος της «Ε» Γ. Μιχαλόπουλος, ενώ ο πρόεδρος του Συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» Ρίζ. Χαλιαμπάλιας αναφέρθηκε στις δράσεις του συλλόγου.

Μεγάλος χορηγός: ΒΙΑΝΕΞ - ΒΙΑΝ
Χορηγοί επικοινωνίας

ΘΕΣΣΑΛΙΑ TV, ΕΡΤ Λάρισας, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Λάρισας, ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ, Φαρμακευτικό Δελτίο, Φαρμακευτικός Κόσμος, Farmakopoioi, Pharmacorner, PharmaTeam