Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Στον ΕΟΠΥΥ σήμερα ο Καρόνε

Την πόρτα του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, (ΕΟΠΥΥ), θα περάσει σήμερα ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσίων Οικονομικών της ΕΕ και υπεύθυνος του Τομέα Υγείας για το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, Τζουζέπε Καρόνε, όπου και θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Οργανισμού Σωτήρη Μπερσίμη.
Στο τραπέζι των συζητήσεων θα τεθούν όλα τα θέματα που αφορούν το σύνολο των δαπανών του Οργανισμού, το σχέδιο εκσυγχρονισμού του και εξορθολογισμού των δαπανών του, η διαδικασία για τον νέο τρόπο εκκαθάρισης των υποβολών των παρόχων υγείας, αλλά και η προσπάθεια για την τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, oι βασικοί άξονες των οποίων είχαν παρουσιαστεί σε συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών στις 25 Οκτωβρίου. Μάλιστα, όπως ανέφεραν πηγές του Οργανισμού η συνάντηση ήταν σε καλό κλίμα και ο κ. Καρόνε είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να επισκεφθεί τον Οργανισμό.


Φαρμακευτική Δαπάνη
Ιδιαίτερο βάρος κατά τη διάρκεια των συζητήσεων θα δοθεί στον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία καταγράφει σημαντική υπέρβαση, ενώ ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ θα παρουσιάσει τις προτάσεις του, που έχουν λάβει το «πράσινο φως» από το υπουργείο Υγείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων εξετάζεται η εισαγωγή νέων κανόνων για τον έλεγχο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, νέος τρόπος υπολογισμού του rebate (εκπτώσεις) για τους παρόχους του Οργανισμού, «ηλεκτρονική» διαπραγμάτευση με τις εταιρίες για την επίτευξη καλύτερης τιμής αποζημίωσης για τον Οργανισμό, κλειστοί προϋπολογισμοί ανά θεραπευτική κατηγορία και περιφέρεια.
Χρειάζεται να βρεθούν τρόποι που θα ελέγχουν την προκλητή ζήτηση η οποία εκτινάσσει τις δαπάνες, λένε στελέχη του ΕΟΠΥΥ και αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι ήδη με την εισαγωγή κανόνων συνταγογράφησης διαγνωστικών εξετάσεων, έχουν εξοικονομηθεί σε μικρό χρονικό διάστημα 7 εκατ. ευρώ . Πρόταση του κ. Μπερσίμη που συζητήθηκε, επίσης, είναι η αξιοποίηση της βάσης δεδομένων του Οργανισμού (καταναλώσεις, δαπάνες κ.λ.π.), των πέντε τελευταίων χρόνων σε ερευνητικό επίπεδο.