Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Θεαγένειο: Οι νοσηλευτές αρνούνται να διαλύουν τα φάρμακα, καθώς αυτό είναι αρμοδιότητα φαρμακοποιού

Χωρίς χημειοθεραπείες κινδυνεύουν να μείνουν καρκινοπαθείς στο «Θεαγένειο»

Αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της διακοπής των χημειοθεραπειών βρίσκονται οι καρκινοπαθείς του «Θεαγένειου» Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Οι νοσηλευτές αποφάσισαν να σταματήσουν (με δήλωση – άρνησή τους προς τη διοίκηση του νοσοκομείου) να πραγματοποιούν τη διάλυση των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στις χημειοθεραπείες, αφού η συγκεκριμένη διαδικασία, όπως λένε, είναι αρμοδιότητα φαρμακοποιού και όχι νοσηλευτή.

Πρόκειται για φάρμακα κυτταροστατικά, ιδιαίτερα τοξικά, με...


.... μεταλλαξιογόνες δράσεις, τα οποία χτυπούν μεν τα καρκινικά κύτταρα, αλλά παράλληλα προκαλούν βλάβη και στα υγιή. Η διάλυση των φαρμάκων για την παρασκευή της θεραπείας υπάγεται στα καθήκοντα του φαρμακοποιού του νοσοκομείου. Ωστόσο, λόγω έλλειψης προσωπικού εδώ και αρκετά χρόνια τη διάλυση του φαρμάκου την κάνουν οι νοσηλευτές.

Η πρόεδρος των εργαζομένων στο «Θεαγένειο», Αθηνά Γραμματικοπούλου, πρότεινε την ίδρυση κεντρικής μονάδας διάλυσης φαρμάκων και τόνισε ότι στο νοσοκομείο υπάρχουν 400 κενές οργανικές θέσεις, ενώ είναι το μοναδικό στη Βόρεια Ελλάδα με εξειδίκευση στις χημειοθεραπείες και τις ακτινοθεραπείες. «Οταν οι νοσηλευτές αναλαμβάνουν τη διάλυση του φαρμάκου, υπάρχει κίνδυνος να μην το παρασκευάσουν σωστά και να μην έχει το αποτέλεσμα που θα πρέπει να έχει στον ασθενή. Οι νοσηλευτές δεν έχουν την απαραίτητη εξειδίκευση για να κάνουν αυτή τη διαδικασία», είπε. Ακόμη, κίνδυνος υπάρχει και για το νοσηλευτή, αφού πρέπει να χειριστεί ουσίες ιδιαίτερα τοξικές και επιβλαβείς και για τον ίδιο.

«Ας πάρει την ευθύνη η διοίκηση για το πώς θα κάνουν τις χημειοθεραπείες τους οι καρκινοπαθείς από εδώ και στο εξής», είπε η κ. Γραμματικοπούλου, τονίζοντας ότι το πρόβλημα ξεκινά από την υποστελέχωση που υφίσταται το νοσοκομείο και ότι, μέχρι στιγμής, οι τρεις διαθέσιμοι φαρμακοποιοί του νοσοκομείου δεν αναλαμβάνουν να πραγματοποιήσουν αυτή τη διαδικασία. Οπως η ίδια αναφέρει, για το πρόβλημα έχει ενημερωθεί και η Διοίκηση της αρμόδιας Υγειονομικής Περιφέρειας, αλλά και ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, χωρίς να έχει δοθεί κάποια λύση έως τώρα. «Ας πάρουν αυτοί την πολιτική ευθύνη να μείνουν οι καρκινοπαθείς χωρίς χημειοθεραπεία», είπε χαρακτηριστικά. Σε σχετική συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε, δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία σχετικά με τις κενές οργανικές θέσεις σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, οι οποίες φθάνουν τις 45.400.

ΑΓΓ. ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου