Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Συνεχίζεται το «πάρτι» στον χώρο της Υγείας

O υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός
Η ΔΑΠΑΝΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΑΠΟ 8.000 ΕΥΡΩ ΤΟ 2012, ΕΚΤΙΝΑΧΘΗΚΕ ΣΤΑ 9,6 ΕΚΑΤ. ΤΟ 2015

Το «πάρτι» στον χώρο της Υγείας καλά κρατεί παρά την οικονομική στενότητα και τις περικοπές. Ενδεικτικά, η δαπάνη μόνο για ένα σκεύασμα - συμπλήρωμα διατροφής (το συνένζυμο Q) από 8.000 ευρώ το 2012 εκτινάχθηκε στα 9.650.000 το 2015! Την ίδια στιγμή, το κόστος της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για επιθέματα από 20 εκατομμύρια που ήταν το 2012, εκτοξεύθηκε στα 68 εκατομμύρια το 2015.

Κατακόρυφη αύξηση παρουσιάζει και η δαπάνη για τις....


.... απεικονιστικές εξετάσεις, παρά τη μείωση, μεσοσταθμικά στο 40%, της κοστολόγησης των διαγνωστικών εξετάσεων πριν από περίπου ένα χρόνο. Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στη διάρκεια του 18ου Παγκρήτιου Ιατρικού Συνεδρίου. Όπως είπε ο υπουργός, «ακόμα και αυτή την περίοδο της οικονομικής στενότητας και των τρομερών περικοπών εξακολουθούν να υπάρχουν μηχανισμοί προκλητής ζήτησης και σπατάλης. Η υπέρβαση της δαπάνης δεν σημαίνει πάντα αυξημένες ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν».

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, «από τη στιγμή που υποκοστολογήθηκε και μειώθηκε η δαπάνη για τις μικροβιολογικές εξετάσεις, εκτινάχθηκε η δαπάνη για τις απεικονιστικές». Χρειάζεται, πρόσθεσε ο υπουργός, να υπάρξει μια σοβαρή παρέμβαση, «εννοείται με επιστημονικά κριτήρια και όχι με λογιστικά, και ο ΕΟΠΥΥ, η ΗΔΙΚΑ και οι υπόλοιπες υπηρεσίες να ενσωματώσουν μηχανισμούς αποτελεσματικού ελέγχου αυτής της προκλητής ζήτησης».

Για τη φαρμακευτική δαπάνη, ο υπουργός σημείωσε πως «όσο πέφτουν οι τιμές τόσο αυξάνεται ο όγκος» και προανήγγειλε την εφαρμογή πιο αποτελεσματικού μηχανισμού ελέγχου της ζήτησης. Ειδική αναφορά έκανα στις τιμές των πρωτοτύπων (on patend) φαρμάκων που -όπως τόνισε- «δεν ανταποκρίνονται στα οικονομικά δεδομένα της χώρας». Και εξήγησε: «θέλουμε να υπάρχει πρόσβαση των ανθρώπων στα καινούρια φάρμακα που σώζουν ζωές αλλά αυτό πρέπει να γίνει με όρους επιβίωσης του συστήματος υγείας και της χώρας». Κατά την ομιλία του, ο κ. Ξανθός ανέφερε επίσης ότι «παρά την κρίση, εξακολουθούμε να έχουμε ένα πολύ ισχυρό ιδιωτικό τομέα και υψηλή ιδιωτική δαπάνη υγείας η συμμετοχή των πολιτών στο συνολικό κόστος υγείας είναι περίπου στο 35% με 40% , όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στις ευρωπαϊκές χώρες είναι στο 20% με 25%». Η άποψή μας είναι ότι πρέπει να παρέμβουμε μεροληπτικά υπέρ του δημόσιου συστήματος, κατέληξε ο υπουργός κάνοντας λόγο για επικουρικότητα του Ιδιωτικού Τομέα.

ΠΟΕΔΗΝ - ΕΚΑΒ
Στο μεταξύ, «να διευρυνθούν οι ποινικές ευθύνες σε βάρος του προέδρου και του αντιπροέδρου του ΕΚΑΒ, οι οποίοι με πράξεις και παραλείψεις θέτουν κατ’ εξακολούθηση σε κίνδυνο την ζωή των ασθενών», ζητά με μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, περίπου τα μισά ασθενοφόρα από τα διαθέσιμα στις περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Ελλάδας, οι οποίες καλύπτουν το 70% του συνόλου του πληθυσμού της χώρας, είναι ακινητοποιημένα. Την ίδια στιγμή, σημειώνει η Ομοσπονδία, «παράνομα λειτουργούν ιδιωτικά ασθενοφόρα, ως ταξί ασθενοφόρα υποχρεώνοντας τους ασθενείς να καταβάλουν κόμιστρο. Τα ιδιωτικά ασθενοφόρα εκτός από παράνομα είναι και επικίνδυνα».

Καταλήγοντας η ΠΟΕΔΗΝ παραθέτει στοιχεία για περιστατικά που έχασαν τη ζωή τους ή κινδύνεψαν λόγω έλλειψης ασθενοφόρων ή πληρωμάτων και ζητά «την διερεύνηση ποινικών ευθυνών στον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του ΕΚΑΒ και εάν υπάρχουν την απόδοσή τους».