Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

Φαρμακευτική ανασκόπηση 2016

Με ελάχιστες εξαιρέσεις η 6η χρονιά του μνημονίου ήταν για τους φαρμακοποιούς μάλλον αδιάφορη. Η πρεμιέρα της Πρόνοιας, το ασφαλιστικό, η μόλις μία (24ωρη) απεργία, τα ΓΕΔΙΦΑ και το μάζεμα της πίστωσης του ΕΟΠΥΥ το τελευταίο τετράμηνο από τις 85-90 στις 70-75 μέρες είναι ίσως τα μόνα που θα μας μείνουν από τη χρονιά που μας αποχαιρετά σε λίγες ώρες.

Ας τα δούμε όμως αναλυτικά:





ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ; Aκολουθώντας την παράδοση ο Ιανουάριος είναι ανάποδος μήνας εκτός κι αν έχει εκλογές. Κυρίαρχο θέμα το ασφαλιστικό όπου το 27% του εισοδήματoς όλων των επαγγελματιών σύμφωνα με το κράτος μπορεί να γεμίσει τα ταμεία. Οι επιστολές περί της μη ανταποδοτικότητας του μέτρου πάνε και έρχονται την ώρα που τα 24ωρα φαρμακεία κάνουν πρεμιέρα στην Αθήνα. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και η ΚΜΕΣ έχουν "θεματάκια" στην αρχή και στο τέλος του μήνα. Γίνονται οι πρώτες εξαγγελίες από το Υπουργείο για τους Προνοιακούς ασθενείς ενώ τροποποιείται η ΚΥΑ για το ιδιοκτησιακό.



ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ: 24ωρη απεργία στις 4 Φλεβάρη μαζί με όλους τους φορείς για το ασφαλιστικό με τον κλάδο για πρώτη φορά μετά από καιρό να έχει καθολική συμμετοχή σε κινητοποίηση. Κατά τα άλλα ο μήνας είναι σαν να μην υπάρχει στο ημερολόγιο. Το νέο Δελτίο Τιμών ξεκινάει με την καθιερωμένη αναβολή και προς το τέλος του μήνα ακούμε από το κράτος το παραμυθάκι για οικονομική κίνητρα για τα γενόσημα. Καλό αλλά δεν έχει δράκο.



ΜΑΡΤΙΟΣ: Tο προσφυγικό είναι πλέον το μείζον θέμα όχι μόνο της χώρας αλλά και του κόσμου ολόκληρου. Οι φαρμακοποιοί σπεύδουν να προσφέρουν φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης είτε μέσω των Συλλόγων είτε κατά μόνας. Τα διχίλιαρα αναδρομικά του ΤΣΑΥ που εκκρεμούσαν από το τέλος του 2015 σπάνε σε 8 άτοκες εξάμηνες δόσεις γλιτώνοντας από το εγκεφαλικό αρκετούς συναδέλφους. Η χαρά κρατάει λίγο γιατί οι ελλείψεις βαράνε και πάλι κόκκινο, γίνονται θέμα στα δελτία ειδήσεων και στο διαδίκτυο και ο ΕΟΦ κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα: τον Κινέζο. Το τραπεζικό 4ημερο στα τέλη του μήνα δεν φρενάρει την πληρωμή ΕΟΠΥΥ η οποία παραμένει σταθερά στις 85-87 μέρες. Ο ΦΣΑ ανακοινώνει την διακοπή διημερεύσεων τις καθημερινές από 1/5 καλώντας -εις μάτην- τον υπουργό σε διάλογο για το ωράριο.
  
 

ΑΠΡΙΛΙΟΣ: Επισήμως η Πρόνοια ξεκινά από 1/6/16 οπότε αναγκαστικά όλο τον Απρίλιο γίνονται εντατικά φροντιστήρια μέσω ανακοινώσεων από ΥΥΚΑ, ΗΔΙΚΑ και ΠΦΣ για να είμαστε έτοιμοι εκείνη τη μέρα. Ο Υπουργός μας τρολάρει γιατί ενώ παραδέχεται σε συνέντευξή του ότι η μνημονιακή δέσμευση για το ωράριο είναι η ελαστικοποίησή του και όχι οι μορφές που υπάρχουν τώρα (διευρυμένο και ελεύθερο), δεν συζητά καν για αλλαγή- πολλώ δε μάλλον για νομοθέτηση. Οι ελλείψεις φαρμάκων φτάνουν μέχρι τον 'Αρειο Πάγο ενώ η πληρωμή την Μ.Τετάρτη (87 μέρες) μας βοηθά να περάσουμε ένα όσο πιο ξένοιαστο γίνεται 5ήμερο του Πάσχα.
  
   


ΜΑΙΟΣ: Το ασφαλιστικό ψηφίζεται τελικά και οι φορολογικοί συντελεστές αυξάνονται ενώ το αφορολόγητο μειώνεται, αλλά δεν πειράζει αφού το ΥΥΚΑ κάνει δηλώσεις υπέρ του μικρομεσαίου φαρμακείου. O ΠΦΣ μιλάει για διαγραφές των βουλευτών Φ/ών. Η ΓΣ του ΠΦΣ αποφασίζει να θέσει επίσημα τέλος στις διημερεύσεις λόγω του ελεύθερου ωραρίου που δεν θέλει να διορθώσει η Πολιτεία, ενώ στη Γερμανία λανσάρεται νέα λειτουργία Φαρμακευτικής Φροντίδας με συνεργασία γιατρών και Φ/ών. Μητσοτάκης και Χατζηδάκης συναντούν αντιπροσωπεία του ΟΟΣΑ για να ενημερωθούν για την πορεία των μεταρρυθμίσεων της περιβόητης εργαλειοθήκης οι οποίες εκκρεμούν ακόμα. Ο όρος ΓΕΔΙΦΑ που ανοίγει το δρόμο των ΜΥΣυΦα για τα ΣΜ μπαίνει στη ζωή μας εσπευσμένα ώστε το 13% αυτών να βγει στην "ελεύθερη αγορά" σύμφωνα με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Μπαίνει σε διαβούλευση νομοσχέδιο του ΥΥΚΑ, αλλά δεν ρυθμίζει (πάλι) τίποτα δικό μας, αντίθετα βγαίνει νέα τελική μορφή της ΥΑ για την ίδρυση Φαρμακείου και από ιδιώτες. Τα σάιτ πουλάνε τα πάντα και κάνουν και διαγνώσεις, αλλά έστω για πρώτη φορά κάποιος τρώει καμπάνα για παραπληροφόρηση (καρκίνοι από εμβόλια). Η συνάδελφος Σοφία Τζιτζίκου γίνεται Πρόεδρος της ελληνικής επιτροπής της Unicef!
 
Άλλο ένα συγκλονιστικό ρεπορτάζ του μπλογκ μας, πάντα με τη βοήθεια των μελών του: θραύση στην κοινωνία κάνει η φωτό μας με τα φάρμακα και πόσο θα τα φθηνύνει η "ελεύθερη αγορά"!!!



 

ΙΟΥΝΙΟΣ: Τα χειρόγραφα τιμολόγια από το σάιτ της ΚΜΕΣ και οι απανωτές αντικρουόμενες οδηγίες για Πρόνοια και Ανασφάλιστους έρχονται να κάνουν "διασκεδαστική" την καθημερινότητά μας. Το Farmakopoioi.blogspot είναι δυναμικά παρών στην ενημέρωση και επίλυση αποριών, όπως πάντα. Καταργείται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στα νησιά. Μπέρδεμα με τις εισφορές του ΤΕΑΥΦΕ. Συλλαμβάνεται Φ/ός-πρώην δήμαρχος για παράνομη συνταγογράφηση! Ενώ η φαρμακευτική δαπάνη φουντώνει και όλοι κάνουν μελέτες, οι τιμές συνεχίζουν να πέφτουν και η αγορά βογγά από τα ληξιπρόθεσμα, τα ΓΕΔΙΦΑ παίρνουν δελτίο αποστολής (ΥΑ) για τα ΣΜ με την τρόικα να θέλει κι άλλα κι όχι μόνο τόσα, οπότε πολλοί συνάδελφοι πλέον όχι μόνο δεν αγχώνονται αλλά μέχρι που τους το εύχονται κιόλας των Βρετανών, οι οποίοι αποφάσισαν Brexit, να σηκωθούν να φύγουν για να γλιτώσουν!




ΙΟΥΛΙΟΣ: Λύνεται επιτέλους το θέμα με τις εισφορές στο ΤΣΑΥ με δόσεις και παράταση καταβολής. Το Farmakopoioi.blogspot βοηθά για μία ακόμα φορά τους συναδέλφους. Ξαναλειτουργεί από τον ΙΦΕΤ η ανακύκλωση ληγμένων που ξεχείλιζαν τους ειδικούς κάδους μας. Ορίζεται για τις 7-10-2016 η αίτηση ακύρωσης της ΚΥΑ για το ιδιοκτησιακό από το ΣτΕ. Για την 1-8 ορίζεται η μηδενική συμμετοχή για την Πρόνοια. Φορείς, διεθνείς αλλά και εγχώριοι οργανισμοί, υπουργεία, ειδικοί και δε συμμαζεύεται ανησυχούν και συνεχίζουν να μελετούν τη διείσδυση γενοσήμων και την πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης στη χώρα μας καθώς και να προτείνουν λύσεις, αλλά το ελληνικό δαιμόνιο ξεπερνά μελέτες, πρωτόκολλα και οδηγίες άνετα και -κυρίως- αναίμακτα (φωτό). Επιτέλους γίνεται συνάντηση ΠΦΣ-ΥΥΚΑ και κατατίθενται οι περιβόητοι 11 ροζ φάκελοι με τα θέματά μας. Τα φάρμακα θα βγουν στα ΣΜ για να τα ψωνίζει πιο άνετα ο κόσμος λένε οι σοφοί, αλλά την ίδια στιγμή διάσημος διεθνής Δανός ποδοσφαιριστής αποκαλύπτει και μοιράζεται την εμπειρία του από τη ζημιά που έπαθε με την αλόγιστη χρήση τους. Συλλαμβάνεται Φ/ός για διακίνηση ναρκωτικών στη Μύκονο. 




ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ: Ξεκινάει το αστείο με τα "αντιεπιληπτικά, ψυχοτρόπα και ψυχοαναληπτικά ανασφάλιστων" τα οποία για καιρό θα πηγαινοέρχονται μεταξύ ιδιωτικών φαρμακείων και Νοσοκομείων, μέχρι να προσγειωθούν οριστικά στα φαρμακεία. Ενώ τα νομοθετήματα για το πλαστικό χρήμα σχεδιάζονται πυρετωδώς ευελπιστώντας να τσιμπήσουν το μαύρο χρήμα, οι αρχές εξαρθρώνουν κύκλωμα POS με έδρα βουλγαρικές τράπεζες, ένα κόλπο που παρέκαμπτε την Εφορία, επιβεβαιώνοντας ξανά το γνωστό (νεο)ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο. Παραδοσιακά όπως κάθε Αύγουστο που έχουμε τη 2η μέτρηση της φαρμ. δαπάνης και βρίσκουμε πόσο μεγάλη κι ανεξέλεγκτη συνεχίζει να είναι παρά τις συνεχείς μειώσεις τιμών, ακούγεται ξανά ότι θα δοθούν τα ΦΥΚ στα φαρμακεία, αλλά και ότι από Σεπτέμβρη θα αρχίσει να νομοθετεί με τόλμη και ορμή το ΥΥΚΑ με πρώτο μέλημα, τί άλλο, φυσικά το.. ωράριο των φαρμακείων. Πιο συχνά έχει επισημανθεί το τέρας του Λοχ-νες. Μελέτη της ΕΛΣΤΑΤ μπέρδευε τις συμμετοχές με τις τιμές των φαρμάκων και έβγαζε συμπεράσματα.
 
 


ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ: Οι εκλογές στους φαρμακευτικούς συλλόγους πλησιάζουν (Νοέμβριο) και ο ΠΦΣ δημοσιεύει το «μνημόνιο αρχαιρεισιών». Ο ΕΟΠΥΥ δημοσιεύει εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία οι συνταξιούχοι που έχασαν το ΕΚΑΣ θα λαμβάνουν τα φάρμακά τους με 0% συμμετοχή. Στα μέσα του μήνα διοργανώνεται με μεγάλη επιτυχία η 4η εκπαιδευτική διημερίδα στο Ηράκλειο της Κρήτης υπό την αιγίδα ΣΥ.ΦΑ.Κ., ενώ τρώμε... «άκυρο» από το κουαρτέτο για το ωράριο.  Λίγες μέρες αργότερα, στην Αθήνα λαμβάνει χώρα το 2ο Πανευρωπαϊκό Συμπόσιο υπό την αιγίδα του ΠΦΣ με τη συμμετοχή των ευρωπαϊκών φαρμακευτικών συλλόγων. Οι Farmakopoioi - ενόψει εκλογών στους συλλόγους - θέλοντας να μείνουν εκτός προεκλογικού κλίματος, εντάσεων και αντεγκλήσεων, παίρνουν μια γενναία απόφαση και δεν δημοσιεύουν προεκλογικές επιστολές καμιάς παράταξης. Το ΣτΕ δικαιώνει τους γιατρούς όσον αφορά το ελάχιστο όριο συνταγογράφησης για γενόσημα. (Προσωρινή) αναστάτωση προκαλεί αιφνιδιαστική απόφαση της ΗΔΙΚΑ να εφαρμόσει «φραγμούς» ποσοτήτων στην συνταγογράφηση, μια απόφαση που λίγες ώρες αργότερα παίρνεται πίσω. Πλούσιο το αστυνομικό ρεπορτάζ στα τέλη του μήνα, άγνωστοι παραβιάζουν τα ταμεία του ΦΣ Αχαΐας και παίρνουν πάνω από 4.000€, ενώ στην Αλεξανδρούπολη αποκαλύπτεται μεγάλη κομπίνα με παράνομες συνταγογραφήσεις






ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ: Στην Ολομέλεια του ΣτΕ συζητείται η αίτηση ακύρωσης του ΠΦΣ όλων εκείνων των υπουργικών αποφάσεων με τις οποίες απελευθερώνεται το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων, ενώ αίσθηση προκαλεί το σκεπτικό της κυβερνητικής πλευράς ότι «το φάρμακο είναι εμπορικό προϊόν» και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Η λέξη «φαρμακείο» κατοχυρώνεται αποκλειστικά στα νομίμως λειτουργούντα φαρμακεία. Τεράστια απώλεια για τον φαρμακευτικό κλάδο συνιστά ο απροσδόκητος θάνατος του αξιαγάπητου καθηγητή Φαρμακολογίας Νικολάου Σιταρά. Πολλά ερωτηματικά προκαλεί η αδικαιολόγητη «ευαισθησία» της αστυνομίας όταν προσαγάγει τον εφημερεύοντα φαρμακοποιό επειδή μετά από καταγγελία πολίτη δεν σήκωσε τα ρολλά ασφαλείας μεταμεσονύκτια. Την έντονη αντίδρασή του εκφράζει ο πρόεδρος κ. Λουράντος. «Να μας σέβονται αλλιώς διανυκτερεύσεις τέλος», δηλώνει χαρακτηριστικά. Περισσότεροι από 3.000 σύνεδροι συμμετέχουν στο 16ο Pharma Point που διοργανώνεται όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή στη Θεσσαλονίκη. Την ώρα που τα μνημόνια ζητούν συνεχώς απελευθερώσεις, στην Αργεντινή συμβαίνει το αντίθετο. Μετά από αποτυχημένες προσπάθειες απελευθερώσεων, η χώρα επιστρέφει στο ρυθμιστικό πλαίσιο προστασίας του φαρμακευτικού επαγγέλματος. Δεν λείπει ούτε από τον Οκτώβριο το αστυνομικό ρεπορτάζ, ληστεία με λεία 1,5 εκατομμύριο ευρώ γίνεται στο κεντρικό φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ. Κλωνίζεται η Γερμανία με απόφαση ευρωπαϊκού δικαστηρίου που κρίνει σύννομη ολλανδική εταιρεία για αποστολή φαρμάκων στη Γερμανία σε χαμηλότερες τιμές από την κρατική διατίμηση. Η γερμανική κυβέρνηση αποφασίζει να βάλει φρένο προασπίζοντας την διατίμηση.





ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ: Ο τζίρος στα φαρμακεία μειώθηκε κατά την ΕΛΣΤΑΤ τους καλοκαιρινούς μήνες σε σχέση με τους αντίστοιχους περσινούς, 186 φαρμακεία έβαλαν λουκέτο σε μια διετία, ο ΕΟΦ δημοσιοποιεί τον ενδεικτικό κατάλογο δραστικών ουσιών για τα ΓΕΔΙΦΑ αλλά και προβαίνει σε νέα απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για παιδικά εμβόλια με στόχο να καλυφθούν οι σοβαρές ελλείψεις. Ο ΟΟΣΑ το... χαβά του, νέα εργαλειοθήκη με επίκεντρο και πάλι την απελευθέρωση των φαρμακείων, καταδικάζει ο ΠΦΣ. Άλλο ένα φαρμακευτικό συνέδριο οργανώνεται με επιτυχία, πρόκειται για το 2ο Πανθεσσαλικό στη Λάρισα. Το ΤΣΑΥ αναρτά τις αναδρομικές εισφορές, ενώ στο αστυνομικό ρεπορτάζ του μήνα καταγράφονται οι εξιχνιάσεις της μεγάλης ληστείας στον ΕΟΠΥΥ αλλά και σε φαρμακείο στη Βέροια. Ο ΦΣ Λέσβου διενεργεί καμπάνια ευαισθητοποίησης για την ορθολογική χρήση αντιβιωτικών. Την ίδια ώρα ο ΦΣ Θεσσαλονίκης έχει κάθε λόγο να επιχαίρεται για την δικαστική νίκη αφού του επιδικάζουνται οι τόκοι υπερημερίας για τις καθυστερήσεις του ΟΠΑΔ. Οι εκλογές στους φαρμακευτικούς συλλόγους ολοκληρώνονται ήρεμα και ομαλά, μεγάλη αποχή καταγράφεται στην Αττική, Θεοδοσιάδης και Λουράντος οι μεγάλοι κερδισμένοι σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα αντίστοιχα.



ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ: Ο ΣΚΑΪ ασχολείται και πάλι με το βρεφικό γάλα σε εκπομπή με τον Τάσο Τέλλογλου. Τα «ηλεκτρονικά φαρμακεία» σαρώνουν, το ιστορικό φαρμακείο Δρίτσα πωλείται στον Πειραιά, ενώ ο τζίρος των συνοικιακών επιχειρήσεων και των εκπτωτικών αλυσίδων αυξάνεται. Αναρτάται το προσχέδιο του δελτίου τιμών, το οποίο αρχικά επιφέρει τεράστιες μειώσεις τιμών και έτσι θα αρχίσει ένας μαραθώνιος διαβουλεύσεων μεταξύ εταιρειών και υπουργείου. Η Pfizer «φιλοδωρείται» με πρόστιμο-ρεκόρ για υπερκοστολόγηση φαρμάκου. Ο Πάγκαλος σε νέα εμφάνισή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ λέει τα... δικά του παραληρώντας κατά των φαρμακοποιών, κάτι που προκαλεί την έκρηξη των φαρμακοποιών οι οποίοι δημοσιεύουν απαντητική επιστολή. Ο ΕΟΠΥΥ ανακαλύπτοντας υπουργική απόφαση του 2004 ζητά πιστοποίηση ISO από τα φαρμακεία με αποτέλεσμα ο ΠΦΣ να συγκαλεί έκτακτο ΔΣ για τη νέα συλλογική σύμβαση για τα αναλώσιμα διαβήτη. Ανακοινώνεται νέο δελτίο τιμών το οποίο θα έχει ισχύ για τα φαρμακεία από 16 Φεβρουαρίου.


Η συντακτική ομάδα

Κώστας Μανωλόπουλος
Δημήτρης Μηνοβγιούδης
Δημήτρης Τσιριμπής



ΥΓ: Και επειδή το 2016 ο Χάρος βγήκε παγανιά, σας αφήνουμε με το βίντεο του ΤΙΜΕ με κάποιες από τις προσωπικότητες που αποχαιρέτησαν τα εγκόσμια αυτή τη χρονιά...