Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

Το «παιχνίδι» με τις πιστοποιήσεις των φαρμακείων! Πόσα πρέπει να πληρώσουν για ISO

Μια νέα αγορά φαίνεται ότι ανοίγει με τα φαρμακεία και τις πιστοποιήσεις που καλούνται να εξασφαλίσουν οι φαρμακοποιοί, προκειμένου να πωλούν αναλώσιμα υλικά. Θα εμπλακούν τελικά ιδιωτικές εταιρείες ή θα καταβάλουν το νέο χαράτσι σε δημόσιο φορέα;

Χωρίς καμία απολύτως προειδοποίηση προς τον κλάδο, πριν λίγες ημέρες εμφανίστηκε μία σύμβαση από τον ΕΟΠΥΥ, που επιβάλλει ουσιαστικά στους φαρμακοποιούς, να εξασφαλίσουν μία βεβαίωση- πιστοποίηση (τύπου ISO), για να μπορούν να διαθέτουν αναλώσιμα υλικά όπως ιατροτεχνολογικά προϊόντα, ορθοπεδικά, προϊόντα ειδικής διατροφής, αναλώσιμα σακχαρώδους διαβήτη κλπ.

 

Και βέβαια η νέα αυτή απαίτηση του ΕΟΠΥΥ και του υπουργείου Υγείας αποτελεί άλλο ένα χαράτσι για τον κλάδο, με βάση τις εκτιμήσεις των φαρμακοποιών, σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική στιγμή για όλους τους Έλληνες.
Στην περίπτωση που η βεβαίωση θα πρέπει να εξασφαλισθεί από τον ιδιωτικό τομέα, το τίμημα θα είναι υψηλό. Αυτός είναι εξάλλου και ο μεγάλος φόβος των φαρμακοποιών οι οποίοι αντέδρασαν από την πρώτη στιγμή στη νέα σύμβαση που τους προτάθηκε από τον ΕΟΠΥΥ.
Από την άλλη, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στο HealthReport.gr, δεν αποκλείεται ο κλάδος να πρέπει να πληρώσει σε δημόσιο φορέα το χαράτσι όπως στο ΕΚΑΠΤΥ, αλλά με μικρότερο αντίτιμο. Όπως και να χει, εάν τελικώς φαρμακοποιοί και υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ, υπογράψουν τη σύμβαση, ένα χαράτσι δε φαίνεται να μπορεί να αποφευχθεί.
Η τσουχτερή πιστοποίηση
Η πιστοποίηση αυτή είναι και το αγκάθι που προέκυψε μεταξύ των δύο πλευρών με τους φαρμακοποιούς να αρνούνται να υπογράψουν συμβάσεις που επιβάλουν άλλο ένα χαράτσι χωρίς λόγο, στον κλάδο. Διαβάστε ΕΔΩ τι δήλωσε στο HealthReport.gr ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κώστας Λουράντος: «Ναυάγιο υπ.Υγείας με φαρμακοποιούς για τις συμβάσεις; Τι δηλώνει στο HealthReport.gr o Κ.Λουράντος»
Η πιστοποίηση πάντως που ζητήθηκε από τους φαρμακοποιούς θα είναι καθόλα …τσουχτερή, εάν τελικά χρειασθεί η συμβολή ιδιωτικών εταιρειών που παρέχουν ανάλογες βεβαιώσεις.
Με βάση τις εκτιμήσεις των φαρμακοποιών στο HealthReport.gr, στην ιδιωτική αγορά μια τέτοια πιστοποίηση υπολογίζεται από 1500 έως 2000 ευρώ το χρόνο.

Και βέβαια το χαράτσι δεν περιορίζεται σε μία χρονιά.
 

Η πιστοποίηση θα χρειάζεται ετήσια ανανέωση με το απαραίτητο κονδύλι να υπολογίζεται κοντά στα 800 ευρώ. Σύμφωνα τουλάχιστον με όσα χρεώνει η ιδιωτική αγορά.
Δεν είναι τυχαίο που οι φαρμακοποιοί από την πρώτη στιγμή, εξέφρασαν φόβους ότι θα φορτωθούν άλλο ένα οικονομικό χτύπημα, σημειώνοντας ότι τα φαρμακεία έχουν πιστοποίηση από τη στιγμή που αδειοδοτούνται.
Βέβαια σύμφωνα με έγκυρες πηγές του HealthReport.gr, και με βάση και τις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη, δεν αποκλείεται στο τέλος η πιστοποίηση να δίνεται μόνο από το ΕΚΑΠΤΥ, τον επίσημο δημόσιο φορέα, με περιορισμένη οικονομική επιβάρυνση για τους φαρμακοποιούς, ώστε να κλείσει και ένα μέτωπο με έναν από τους πιο δραστήριους συνδικαλιστικά κλάδους, που θα έπληττε το κοινωνικό προφίλ της κυβέρνησης.


ΠΗΓΗ: 
HealthReport.gr