Ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο διανύει η φαρμακευτική αγορά στο σύνολο της, καθώς με αφορμή την επικείμενη γενική ανακοστολόγηση φαρμάκων, έχουν αρχίσει να διαφαίνονται οι δυσχέρειες των επιχειρήσεων να στηρίζουν την εσωτερική αγορά και την εξυπηρέτηση των ασθενών, προκειμένου το σύστημα υγείας να "κρατηθεί" από τις μνημονιακές απαιτήσεις και μαζί μ΄ αυτό, οι ίδιες (οι επιχειρήσεις), να συνεχίσουν τη δραστηριοποίησή τους.

Το "καμπανάκι", αυτή τη φορά έρχεται από τον κλάδο της διανομής, όπου οι φαρμακαποθήκες πραγματοποίησαν το περασμένο Σάββατο γενική συνέλευση, και μεταξύ άλλων κεντρικό θέμα της συζήτησης ήταν οι ελλείψεις φαρμάκων που παρατηρούνται στην αγορά.


 
Από τη δική τους πλευρά, οι εκπρόσωποι των φαρμακαποθηκών, συζήτησαν τις ελλείψεις φαρμάκων που προκαλούνται από τις μειωμένες παραδόσεις δύο μεγάλων ευρωπαϊκών φαρμακευτικών εταιριών, επισημαίνοντας ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα για την αποκατάσταση της επάρκειας στην αγορά.

Ταυτόχρονα όμως, συζήτησαν και τα προβλήματα που δημιουργούν στις φαρμακαποθήκες οι συνεχείς μειώσεις των τιμών των φαρμάκων, χωρίς να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος διάθεσης του στοκ με τις παλαιές τιμές, με αποτέλεσμα οι χονδρεμπορικές επιχειρήσεις να υφίστανται απομείωση του κεφαλαίου τους.

Αντίστοιχο πρόβλημα βέβαια αντιμετωπίζουν και οι συνεταιρισμοί των φαρμακοποιών, με αποτέλεσμα ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων (ΠΣΦ), σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας (ΟΣΦΕ), να στείλουν επιστολή στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, προκειμένου να λάβει υπόψιν του το πρόβλημα, όταν θα υπογράψει την απόφαση για το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων και να προβλέψει διάστημα εφαρμογής 35 ημερών για τις φαρμακαποθήκες και 55 ημερών για τα φαρμακεία.

Συγκεκριμένα στην επιστολή επισημαίνεται ότι η έκδοση του δελτίου τιμών αναμένεται μεταξύ 16 και 21 Δεκεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση, το δελτίο τιμών σύμφωνα με το νόμο ισχύει για τη βιομηχανία δύο μέρες μετά τη δημοσίευσή του και αντίστοιχα για τις φαρμακαποθήκες 20 μέρες από τη δημοσίευσή του. Όμως, κατά την περίοδο των εορτών οι φαρμακευτικές εταιρείες σταματούν τη διανομή και τιμολόγηση, με συνέπεια ο κύριος όγκος των παραδόσεων παραγγελιών “κλεισίματος” να συντελείται μεταξύ 15ης και 22ης Δεκεμβρίου.

Τα παραπάνω σημαίνουν, ότι για μία ακόμα φορά οι φαρμακαποθήκες -ιδιωτικές και συνεταιριστικές- θα κληθούν να αναλάβουν το κόστος του νέου δελτίου τιμών, αγοράζοντας μεγάλες ποσότητες φαρμάκων (κατά μέσο όρο 25 ημερών καθώς οι παραδόσεις θα ξαναρχίσουν μετά τις 9 Ιανουαρίου), ένα μέρος των οποίων θα πουλήσουν με τις νέες πολύ χαμηλότερες τιμές.

Έτσι, λόγω της συγκεκριμένης χρονικής συγκυρίας ζητούν να υπάρξει νέα ρύθμιση των χρονικών ορίων με κατ΄ ελάχιστον 35 ημέρες για τις φαρμακαποθήκες και τους συνεταιρισμούς και αντίστοιχα 55 ημέρες για τα φαρμακεία.

Σε αντίθετη περίπτωση εκφράζουν το φόβο τους ότι θα υπάρξουν τεράστιες ελλείψεις στην αγορά κατά την περίοδο των εορτών, καθώς τα μέλη των δύο φορέων εύλογα θα αναγκαστούν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά στις αγορές τους, προκειμένου να αποφύγουν να επωμιστούν για πολλοστή φορά δυσβάσταχτες ζημιές.
 
πηγή:  healthmag