Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ ανοιχτά υπέρ της διανομής φαρμάκων κατ'οίκον!

Με τίτλο «η ώρα για την ανατροπή για την Υγεία» ο αρμόδιος τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας κ. Βασίλης Οικονόμου εκθέτει το πρόγραμμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με το οποίο - όπως τονίζει ο ίδιος - θα αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες Υγείας προς τους πολίτες.

Σε αυτές τις προτάσεις φιγουράρει η διανομή φαρμάκων υψηλού κόστους κατ'οίκον, «για να διευκολυνθούν οι πολίτες», όπως προσθέτει.

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο του στο capital.gr:


Η ώρα για την... ανατροπή στην υγεία

Του Βασίλη Οικονόμου

Την περίοδο της βαθιάς οικονομικής κρίσης που όλοι μας βιώνουμε, η υγεία και η παιδεία αποτελούν τους δύο πυλώνες του κοινωνικού κράτους που οραματιζόμαστε. Γι' αυτό και στην ΝΔ αυτοί οι δύο τομείς είναι από τις βασικές μας προτεραιότητες. Η οικονομική ανάπτυξη και η εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών είναι ο κεντρικός μας άξονας, ώστε να μπορέσει το κράτος να παράσχει στους αδύναμους συμπολίτες μας υψηλές παροχές υγείας, περίθαλψης και πρόνοιας.

Ποιός όμως είναι ο μεγάλος "ασθενής" στο χώρο της υγείας, τον οποίο καλούμαστε ως ΝΔ να θεραπεύσουμε; Πρόκειται για τη διοίκηση και την Οργάνωση της δημόσιας υγείας και όχι το ανθρώπινο δυναμικό της.

Η έλλειψη οργάνωσης και οι σπατάλες αποτελούν το μεγαλύτερα "αγκάθια" στην πολύπαθη υγεία. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, με την οποία εξοικονομούνται χρήματα, σε συνδυασμό με την καλή και χρηστή διαχείριση όλων των ιατρικών μονάδων θα αποτελέσουν τα όπλα μας, προκειμένου να δώσουμε ποιότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες και όφελος στον Έλληνα φορολογούμενο.

Το μεγάλο μας πλεονέκτημα είναι το ανθρώπινο δυναμικό. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που έχει εξαιρετικό επίπεδο γνώσεων και δίνει καθημερινή τη δική του μάχη.

Η ΝΔ δεν υπόσχεται θαύματα από την μία ημέρα στην άλλη. Δεν είμαστε ούτε θαυματουργοί, ούτε λαϊκιστές όπως η σημερινή κυβέρνηση. Δεσμευόμαστε όμως για ανατροπές στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας, αλλά και στη διοίκηση, ώστε άμεσα να εξασφαλίσουμε καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών και εξοικονόμηση πόρων που θα επιτρέψουν την πρόσληψη περισσότερου προσωπικού και βελτίωση των δομών υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό προκρίνουμε την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια υγεία και την άμεση κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό και δομές, με στόχο την αποσυμφόρηση των νοσοκομειακών μονάδων, ιδίως της Αττικής.

Παράλληλα στην κορυφή της ιεράρχησής μας, βρίσκονται η κάλυψη των διαγνωστικών εξετάσεων των ανασφάλιστων πολιτών, ο ηλεκτρονικός ιατρικός ατομικός φάκελος ασφαλισμένου ώστε να υπάρχει άμεση, γρήγορη και χαμηλού Κόστους εξυπηρέτηση.

Στην εποχή που όλα αλλάζουν μέσα σε δευτερόλεπτα και οι πολιτικοί βρίσκονται σε κλοιό αναξιοπιστίας, η ΝΔ επεξεργάζεται συγκεκριμένες προτάσεις για την αναβάθμιση των υπηρεσιών του συστήματος υγείας προς τους πολίτες.

Μεταξύ αυτών:

* Ραντεβού με γιατρούς του ΕΟΠΥΥ εντός 24 ωρών για ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού. Υιοθετούμε το μοντέλο εξυπηρέτησης του βρετανικού εθνικού συστήματος υγείας, όπου ένα ποσοστό των ημερήσιων ραντεβού κάθε γιατρού αφορά υποχρεωτικά αυτές τις ομάδες πληθυσμού.

* Επέκταση του μέτρου χορήγησης επαναλαμβανόμενης συνταγής από τους 6 στους 12 μήνες. Το καθεστώς αυτό για τους χρόνιους πάσχοντες ισχύει ήδη σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Με την υιοθέτησή του μειώνεται η ταλαιπωρία των ασθενών και απελευθερώνεται ο χρόνος των γιατρών.

* Κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων υψηλού κόστους. Η πρόταση αφορά ειδικές κατηγορίες ασθενών με δυσκολίες πρόσβασης και κινητικότητας, καθώς και τους κατοίκους των απομακρυσμένων περιοχών.

Η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θα πρέπει να αφήσει κατά μέρος την προπαγάνδα, και να μην υποτιμά την νοημοσύνη των πολιτών. Να αφήσει τις βαρύγδουπες ανακοινώσεις, τις μεγαλοστομίες στα "τηλεοπτικά παράθυρα" και το κυνήγι μαγισσών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ήρθε η ώρα για την μεγάλη ανατροπή στο χώρο της υγείας, μέσα από την συμφωνία αλήθειας της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

* Ο κ. Βασίλης Οικονόμου είναι Τομεάρχης Υγείας της ΝΔ