Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Έκθεση ΟΟΣΑ: Υπερσυνταγογράφηση και σπατάλες στον χώρο της Υγείας

Τουλάχιστον ένα στα πέντε ευρώ που δαπανώνται παγκοσμίως για την Υγεία αφορούν σε «άχρηστες» υπηρεσίες και παροχές, καθώς συμβάλλουν ελάχιστα ή καθόλου στη βελτίωση της υγείας των πολιτών, σύμφωνα με νέα έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνέργειας και Ανάπτυξης.

Περισσότερο από το 10% των δαπανών νοσοκομειακής περίθαλψης αφορά σε ιατρικά λάθη και ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, ωστόσο το 70% των ανεπιθύμητων ενεργειών θα μπορούσε να αποφευχθεί.

Σχεδόν μία στις 2 συνταγές για χορήγηση αντιβιοτικών είναι περιττές, ενώ εκτιμάται ότι ποσοστό από 12% έως 56% των περιστατικών στα επείγοντα αφορούν πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας.


 
Στην Ελλάδα το ποσοστό ξεπερνά το 30%. Την ίδια στιγμή, ένας στους τρεις πολίτες των χωρών του ΟΟΣΑ πιστεύει ότι ο τομέας της υγείας είναι διεφθαρμένος ή πολύ διεφθαρμένος.

Το ποσοστό αυτό για τη χώρα μας εκτοξεύεται στο 73%, κατατάσσοντας την Ελλάδα στην πρώτη θέση. Μεγάλη σπατάλη εντοπίζει ο ΟΟΣΑ και στην συνταγογράφηση φαρμάκων και στην αδυναμία των κυβερνήσεων να αυξήσουν τη χρήση των γενοσήμων. 

Παράλληλα, στην Ελλάδα κάθε χρόνο συλλέγονται, από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας 100-140 τόνοι ληγμένων ή εν μέρει χρησιμοποιημένων φαρμάκων, αξίας εκατομμυρίων ευρώ.

πηγή: onmed