Σάββατο 13 Μαΐου 2017

Αύξηση ποσοστού κέρδους στα γαληνικά σκευάσματα για τα φαρμακεία στη Γερμανία

Από σήμερα 13 Μαΐου, μετά από σχετικό ψήφισμα στη Βουλή της Γερμανίας, τα φαρμακεία αυξάνουν τα κέρδη τους σε ό,τι αφορά την αποζημίωση στην παρασκευή γαληνικών σκευασμάτων.

Ο νόμος περί υποστήριξης της φαρμακευτικής πολιτικής (ΑΜ-VSG) παρέχει περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ αύξηση για τον φαρμακοποιό. Σε αυτό το ποσό εντάσσονται τα συνταγογραφούμενα γαληνικά σκευάσματα που θα αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και η παρασκευή ναρκωτικών φαρμάκων.

Τι ίσχυε ως τώρα στα φαρμακεία της Γερμανίας: 




Παρασκευή διαλυμάτων έως 300 γραμμάρια: 2,50 Ευρώ αμοιβή.
Παρασκευή ημιστερεών μορφών όπως αλοιφές και κρέμες έως 200 γραμμάρια: 5 ευρώ
Παρασκευή καψουλών και υπόθετων έως 12 τεμάχια: 7 ευρώ

Για συνταγές νακρωτικών, ο φαρμακοποιός αμοιβόταν επιπλέον 26 λεπτά του ευρώ.

Τι αλλάζει από 13 Μαΐου - Πώς διαμορφώνεται η αποζημίωση υπέρ φαρμακείου:

Εξακολουθεί να ισχύει η αμοιβή 8,35 ευρώ ανά συνταγή, από την οποία όμως αφαιρείται 1,77 ευρώ υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων (κάτι σαν το ριμπέιτ που έχουμε στην Ελλάδα).

Επιπλέον, η εργαστηριακή αμοιβή αυξάνεται κατά ένα ευρώ σε κάθε φαρμακοτεχνική εργασία. Στην παρασκευή διαλυμάτων η αμοιβή ορίζεται πλέον στα 3,50 ευρώ, στις αλοιφές και κρέμες έως 200 γραμμάρια προσαρμόζεται πλέον στα 6 ευρώ. Κάψουλες και υπόθετα έως 12 τεμάχια αποζημιώνονται με 8 ευρώ.

Για συνταγές ναρκωτικών πλέον ο φαρμακοποιός θα αποζημιώνεται με επιπλέον 2,91 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Θυμίζουμε ότι το κέρδος από την πώληση συνταγογραφούμενων φαρμάκων για τον Γερμανό φαρμακοποιό είναι τα 8,35€ (-1,77€ rebate), άρα 6,58€ ανά συνταγή +3% markup επί της χονδρικής τιμής του σκευάσματος.

Το κέρδος για το χονδρεμπόριο (φαρμακαποθήκες) είναι 0,70€ ανά εμβαλάγιο +3,15% markup επί της εργοστασιακής τιμής με μέγιστο κέρδος 37,80€ ανά εμβαλάγιο.

Επιπλέον το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα SPD πρότεινε να αποζημιώνονται απο τα ασφαλιστικά ταμεία τα ΜΥΣΥΦΑ στους ηλικιωμένους αλλά και στους ασφαλισμένους πολλών παθήσεων, πρόταση όμως που δεν υπερψηφίστηκε στη γερμανική Βουλή...

Farmakopoioi