Σάββατο, 3 Ιουνίου 2017

Διαβήτης τύπου 2 & φρούτα: Πότε αυξάνεται ο κίνδυνος

Οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 συχνά αποφεύγουν τα φρούτα λόγω της περιεκτικότητάς τους σε σάκχαρα. Μελέτες έχουν δείξει ωστόσο, ότι ο περιορισμός των φρούτων δεν παρέχει κάποιο ιδιαίτερο όφελος στους διαβητικούς.
Αντίθετα, δεδομένων των πολλών οφελών που παρέχουν, συστήνεται στους πάσχοντες να μην περιορίζουν την κατανάλωση φρούτων.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος κατανάλωσης των φρούτων.


 
Την απάντηση δίνει νέα έρευνα, η οποία εστιάζει στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.
Οι ερευνητές μελέτησαν τη διατροφή και την υγεία χιλιάδων ανθρώπων αρκετές δεκαετίες και παρατήρησαν ότι όσοι έτρωγαν κάθε εβδομάδα δύο ή περισσότερες μερίδες φρούτων, όπως μούρα, σταφύλια, σταφίδες, αχλάδια, μήλα και δαμάσκηνα είχαν κατά 23% μειωμένες πιθανότητες εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2.
Αντιθέτως, η καθημερινή κατανάλωση φρουτοχυμού αύξησε κατά 21% τις πιθανότητες διαβήτη.
Οι ερευνητές αποδίδουν το αποτέλεσμα στις απότομες αυξήσεις του σακχάρου του αίματος που προκαλεί η συγκέντρωση σακχάρων στον φρουτοχυμό.
Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι όταν τα φρούτα τρώγονται ολόκληρα ο οργανισμός απορροφά καλύτερα το θρεπτικό περιεχόμενό τους, όπως οι φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά.
Όταν στύβονται, χάνονται οι πολύτιμες φυτικές ίνες και καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες, κατά συνέπεια παίρνουμε περισσότερες θερμίδες.
Η μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο BMJ.

πηγή: onmed