Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

Νέο σοκ για τους φορολογούμενους–Δε μετράνε αποδείξεις φαρμάκων για το 2017!

Ούτε για το κτίσιμο του αφορολογήτου δεν επιτρέπουν οι θεσμοί να μετρούν οι αποδείξεις που συλλέγουν οι πολίτες από γιατρούς και φαρμακεία. Οι δανειστές αφενός απαίτησαν και πέτυχαν να καταργηθεί η έκπτωση φόρου 10% που ίσχυε για όσους συγκεντρώνουν αποδείξεις από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αφετέρου προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα, ήτοι δεν άφησαν οι αποδείξεις αυτές να μετρούν για το κτίσιμο του αφορολογήτου.
 
Εδώ πρόκειται για ένα σφάλμα που είναι βέβαιο ότι θα στοιχίσει στα δημόσια έσοδα καθώς ο φορολογούμενος που επισκέπτεται τον ιατρό δεν θα έχει πλέον κανένα κίνητρο να ζητάει απόδειξη παρά το γεγονός ότι με πρόσφατη υπουργική απόφαση επιβάλλεται οι γιατροί να διαθέτουν μηχανάκια POS για να πληρώνονται μέσω της ηλεκτρονικής οδού.
 
Το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να θέσει το θέμα στους δανειστές προκειμένου να ισχύουν οι εν λόγω αποδείξεις τουλάχιστον για το κτίσιμο του αφορολογήτου.
 

  

Να σημειωθεί πως για τις φετινές δηλώσεις (που αφορούν στα εισοδήματα του 2016) η μείωση του φόρου για δαπάνες ιατρικής ,νοσοκομειακής και φαρμακευτικής περίθαλψης ισχύει, όχι μόνο για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, αλλά για όλους τους φορολογούμενους ανεξαρτήτως της κατηγορίας εισοδήματος που αποκτούν.
 
Στα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης περιλαμβάνονται:
 
-Οι αμοιβές που καταβάλλονται σε γιατρούς και ιατρικά κέντρα όλων των ειδικοτήτων για ιατρικές επισκέψεις, εξετάσεις και θεραπείες.
-Τα έξοδα νοσηλείας που καταβάλλονται σε νοσηλευτικά ιδρύματα, ιδιωτικές κλινικές και οι δαπάνες που καταβάλλονται για τη διαρκή κάλυψη ιατρικών αναγκών, όπως π.χ. συνδρομές σε επιχειρήσεις που παρέχουν διαρκή ιατρική κάλυψη.
-Έξοδα για ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη γενικά.
-Αμοιβές που καταβάλλονται σε νοσηλευτές για την παροχή υπηρεσιών σε ασθενή κατά τη νοσηλεία του σε νοσοκομείο ή κατ’ οίκον.
-Η δαπάνη για την αντικατάσταση μελών σώματος με τεχνητά μέλη και η δαπάνη αγοράς και τοποθέτησης οργάνων, όπως ακουστικά βαρηκοΐας, γυαλιά οράσεως, βηματοδότες κ.λπ.
-Έξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης καθώς και δαπάνες για δίδακτρα ή τροφεία σε ειδικές για την πάθησή τους σχολές, ιδρύματα ή οργανισμούς τέκνων με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 40%, εφόσον το ετήσιο εισόδημα των τέκνων αυτών δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ.
-Ποσό ίσο με το 50% της δαπάνης που καταβάλλεται σε επιχειρήσεις περίθαλψης ηλικιωμένων.
 
πηγή: cnn