Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

Κ.Μανωλόπουλος: Η πορεία πληρωμών και κινητοποιήσεων μέσα στο καλοκαίρι

Οι 6 πρώτοι μήνες του 2017 ήταν μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος όπου το τάξιμο πληρωμών με το τσουβάλι ήταν ένα ανέξοδο χόμπι για αρκετούς υποψήφιους. Λεφτά για αναλώσιμα χωρίς να υπάρχει καμία επικοινωνία με τις ΠΕΔΙ που κάνουν τον έλεγχο και λεφτά για ληξιπρόθεσμα χωρίς ενημέρωση από το Υπουργείο Οικονομικών και χωρίς να έχει πληρωθεί άλλος πάροχος. Την ίδια ώρα που όσοι μιλάγαμε τον Γενάρη για πρώτη πληρωμή αναλωσίμων με τα μπάνια του λαού χαρακτηριστήκαμε τσογλάνια, τσουτσέκια και πικραμένα παρεάκια. Θα σας εκθέσω αναλυτικά τι συμβαίνει με τις πληρωμές κάθε μήνα σε αναλώσιμα και φάρμακα -χωρίς να με απασχολούν οι εκλογές για πρόεδρο ΠΦΣ που τρέχουν αυτές τις μέρες- για να κάνετε τον προγραμματισμό σας. 






ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ


ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ: Η πληρωμή στην Αθήνα προχωράει με αργούς ρυθμούς με το μεγαλύτερο κομμάτι της να έχει πληρωθεί μέχρι τις 31/7- κυρίως όσοι δεν είχαν περικοπές. Σίγουρα θα χρειαστούμε και αρκετές μέρες από τον Αύγουστο για να πληρωθούν τα πιστωτικά και οι ενστάσεις.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ: 'Οπως φάνηκε και στο ΔΑΠΥ ο έλεγχος έχει ξεκινήσει αλλά η διαδικασία είναι χρονοβόρα και πρέπει να συνυπολογίσουμε και τις άδειες των υπαλλήλων στις ΠΕΔΙ. Δεν μπορούμε λοιπόν να μιλάμε για πληρωμή που θα ξεκινήσει πριν τα μέσα Αυγούστου και η οποία πάλι θα τραβήξει -τουλάχιστον- μέχρι το τέλος του μήνα.

ΜΑΡΤΙΟΣ: H ψηφιοποίηση του Μαρτίου έκανε πρεμιέρα προχτές που σημαίνει ότι οποιαδήποτε συζήτηση για πληρωμή πριν ανοίξουν τα σχολεία στερείται σοβαρότητας.


Τα περί μαζικής πληρωμής 3 μηνών αναλωσίμων χωρίς νομοθετική ρύθμιση και δέσμευση ποσού στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ στην παρούσα φάση αποτελούν σενάριο επιστημονικής φαντασίας




ΦΑΡΜΑΚΑ

ΜΑ'Ι'ΟΣ: H πληρωμή έχει "κλειδώσει" για την εβδομάδα 7-11 Αυγούστου με τον ΕΟΠΥΥ να καταβάλει προσπάθειες να την ολοκληρώσει στις αρχές της εβδομάδας για να τρέξει και η πληρωμή του Ιουνίου. Μέχρι τα τέλη της άλλης εβδομάδας θα γνωρίζουμε με ακρίβεια +/-1 μέρας πότε θα κινηθούν οι λογαριασμοί μας.

ΙΟΥΝΙΟΣ: H πρόθεση της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ είναι να την ολοκληρώσει την εβδομάδα 4 με 8 Σεπτέμβρη. Καλό θα ήταν βέβαια να δούμε πότε θα γίνει η προηγούμενη για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι με αυτή.



ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ:

15 μέρες πριν βγει το ΦΕΚ που έδινε παράταση 1 έτους για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών είχαμε ενημερώσει σχετικώς. Η μόνη πρόοδος που είχαμε έκτοτε ήταν ότι ο διοικητής του ΕΦΚΑ υπέγραψε για την αποδοχή τους. Χρήματα ακόμα να δούμε και όταν συμβεί αυτό θα κληθούμε να υπογράψουμε πιστωτικά τιμολόγια για το -3,5%. Θα ασχοληθούμε πάλι με το θέμα αυτό όταν καταβληθεί η επόμενη δόση του ESM τον Σεπτέμβριο.


ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ

Τα αναλώσιμα θυμίζουν ΟΠΑΔ (χρέος μηνών, άδικες περικοπές κλπ) και κάπως έτσι θα είναι και οι κινητοποιήσεις μας όπου 2-3 Σύλλογοι αναλαμβάνουν να βγάλουν το φίδι από την τρύπα για όλη την Ελλάδα και από τις 5 φορές που τις ανακοινώνουν μόνο 1 φορά τις κάνουν. Η πιθανότητα λοιπόν να γίνουν υπό αυτή την μορφή δεν ξεπερνά το 20%. Η πιθανότητα να εξελιχθούν σε φιάσκο αν τελικώς γίνουν είναι σαφώς μεγαλύτερη. 


ΣΕΝΑΡΙΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΜΠΕΡΣΙΜΗ

Πολλά ακούγονται τις τελευταίες μέρες περί αντικατάστασης του διοικητή του ΕΟΠΥΥ, περί δυσαρέσκειας της ηγεσίας του ΥΥΚΑ και τα σχετικά. Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι αυτά τα σενάρια είναι μόνο στα κεφάλια κάποιων συνδικαλιστών που θέλουν να πουλήσουν φτηνό παραγοντιλίκι τύπου "να εγώ τον έδιωξα". Και αυτό γιατί έχουμε ζήσει προηγούμενη διοίκηση με 4 μήνες αναστολή να μην κουνιέται ρούπι και εδώ συζητάμε να γίνει το ίδιο χωρίς να έχει γίνει κινητοποίηση 4 ωρών, ενώ να μην ξεχάσουμε ότι η αυτή η καρέκλα από την γένεση του οργανισμού έμοιαζε "ηλεκτρική" και ως εκ τούτου κανείς δεν είναι πρόθυμος  -ακόμα και τώρα- να την αναλάβει.


Κώστας Μανωλόπουλος 
Αντιπρόεδρος ΦΣΑ