Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017

Λύθηκε το μυστήριο για το «Απαιτείται απόφαση υπέρβασης (ΑΥΣ)» στα αναλώσιμα!

Τον τελευταίο καιρό θα έχετε παρατηρήσει αρκετές γνωματεύσεις αναλωσίμων να αναφέρουν την αναγκαιότητα «έγκρισης ΑΥΣ».

Η συχνότητα εμφάνισης αυτού του μηνύματος προξένησε το ενδιαφέρον (και απορία) μας, αφού σε πολλές περιπτώσεις ήταν προφανές ότι οι ποσότητες της γνωμάτευσης ήταν ακριβώς αυτές που δικαιολογούνται! Συνάδελφοι βρήκαν τη λύση στο μυστήριο και εμείς ανακεφαλαιώνουμε την ιστορία. 

Δείτε τί ισχύει και τί πρέπει να κάνετε:



Όπως είναι γνωστό:
  • οι ποσότητες που χορηγούνται (πχ στα αναλώσιμα διαβήτη) είναι οι γνωστές από τον Κανονισμό του ΕΟΠΥΥ του 2013 (δείτε ΕΔΩ)
  • αν πρέπει να χορηγηθούν παραπάνω μηνιαίες ποσότητες, τότε πρέπει να δοθεί έγκριση του ΑΥΣ (Ανώτατο Συμβούλιο Υγείας). Η διαδικασία αυτή παίρνει κάποιο καιρό και δεν έχει αναδρομική ισχύ. Από παλαιότερη ενημέρωση ξέραμε ότι όταν δοθεί αυτή η έγκριση, τότε οι έξτρα ποσότητες πρέπει να γραφτούν σε έξτρα γνωμάτευση. Πρόσφατα ο ΠΦΣ ζήτησε διευκρινίσεις για τη διαδικασία, αφού προφανώς μένουν ακάλυπτοι οι ασθενείς (δείτε ΕΔΩ)
  • η επιτροπή ΑΥΣ δεν έχει καμία σχέση με την έγκριση Ελεγκτή ιατρού που ισχύει για όλα τα αναλώσιμα (πλην διαβήτη)
Ταυτόχρονα με αυτά που εκκρεμούν να επιλυθούν έχουμε:
  • από 1/9 εφαρμογή αυτού που ονομάζουμε «κόφτες» δηλ. ο ιατρός έχει δικαίωμα να ξαναγράψει υλικά του ασθενούς 10 μέρες νωρίτερα από την ημερομηνία που δικαιούται
  • εμείς ενημερωθήκαμε ότι για τις γνωματεύσεις που θα εκδοθούν με το νέο αυτό σύστημα (από 1/9) θα μπορούμε να εκτελέσουμε κανονικά πριν κλείσουν οι απαιτούμενες μέρες (αν και σ' αυυτό θα θέλαμε μια ξεκάθαρη διευκρίνιση)
  • όμως φαίνεται ότι για την εφαρμογή των παραπάνω δόθηκαν στο eΔΑΠΥ τρεις επιλογές προς το γιατρό:
1. Μην βγάλεις τίποτα (σ.σ. αυτή είναι επιλογή «ο ασθενής δεν δικαιούται τίποτα, άρα ακύρωση»)

2. Το γνωρίζω και τα δίνω σωστά (σ.σ. αυτή είναι επιλογή «ναι, ο ασθενής παίρνει νωρίτερα αυτά που δικαιούται, αλλά είναι μέσα στο όριο των 10 ημερών, άρα θέλω να εκδοθεί η γνωμάτευση»)

3. Το γνωρίζω αλλά ο ασθενής χρειάζεται παραπάνω μέσω ΑΥΣ. (σ.σ. αυτή είναι επιλογή «ο ασθενής πρέπει κάθε μήνα να παίρνει Χ ποσότητα υλικών παραπάνω από αυτές που λέει ο Κανονισμός άρα χρειάζεται πρέπει να πάρει έγκριση από ΑΥΣ)


  • αν ο γιατρός δεν επιλέξει την επιλογή (2) αλλά την (3), που θεωρητικά του φαίνεται σωστή αλλά είναι μόνο για παραπάνω ποσότητες που πρέπει να παίρνει μόνιμα το μήνα και όχι για γνωματεύσεις που «βγάζουν» υπέρβαση ποσότητας απλά επειδή είναι νωρίτερα από το επιτρεπόμενο, τότε βγαίνει το μήνυμα που βλέπουμε στη φωτό το οποίο φαίνεται ότι δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα!! Βέβαια δεν ξέρουμε τί προβλήματα θα μας δημιουργήσει κατά τον έλεγχο!!!

Φαίνεται ότι η πλειοψηφία των ιατρών είναι κι αυτοί θύματα ελλειπούς ενημέρωσης από το eΔΑΠΥ και φυσικά πάλι εμείς πληρώνουμε τη νύφη.
 

Farmakopoioi