Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017

"Πακέτα" συμπληρωμάτων διατροφής στο τελωνείο - Σε αναμονή 2.500 αιτήσεις

Δραματικά αυξάνεται μέρα με την ημέρα η εισαγωγή συμπληρωμάτων διατροφής, καλλυντικών και ιατροτεχνολογικών προϊόντων από το εξωτερικό και μάλιστα από τρίτες χώρες, από πολίτες που παραγγέλλουν τα προϊόντα που τους ενδιαφέρουν μέσω ίντερνετ ή  ταξιδεύουν και τα φέρνουν στις βαλίτσες τους.

Ήδη το φαινόμενο έχει ενταθεί τόσο πολύ, που ο ΕΟΦ δέχεται καθημερινά περί τις 120 αιτήσεις, όταν παλαιότερα ο ρυθμός δεν ξεπερνούσε τις 8-10 αιτήσεις ημερησίως. Το αποτέλεσμα είναι να βρίσκονται σήμερα σε αναμονή πάνω από 2.500 αιτήσεις εκτελωνισμού, μόνο για συμπληρώματα που βρίσκονται στο αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος". Πάντως απ΄ ότι αναφέρουν οι ενδιαφερόμενοι αγόρασαν και έφεραν τα σκευάσματα αυτά από το εξωτερικό είτε γιατί ήταν δραματικά φθηνότερα εκεί, είτε γιατί εδώ δεν υπάρχουν.


 
Για να τα βγάλουν πέρα οι υπηρεσίες του ΕΟΦ, υπάλληλοι από διάφορες σχετικές διευθύνσεις επιστρατεύονται και δίνουν χείρα βοηθείας στο τμήμα εκτελωνισμού, της διεύθυνσης αξιολόγησης προϊόντων, ξεπερνώντας κατά πολύ το ωράριο εργασίας τους, αφού οι κενές οργανικές θέσεις στον ΕΟΦ ολοένα και αυξάνονται και το προσωπικό του δεν ενισχύεται περαιτέρω.

Και επιπλέον αυτού, ο ανύπαρκτος συντονισμός των υπηρεσιών, οδηγεί τον ΕΟΦ να βγάλει μόνος του "τα κάστανα από τη φωτιά", αφού από το τελωνείο δεν έχουν στείλει ούτε ένα σήμα στον ΕΟΦ, παρά μόνο στέλνουν τους ενδιαφερόμενους στον Οργανισμό, να αναζητήσουν από κει τη λύση, για τα σκευάσματα που κρατήθηκαν προς εκτελωνισμό.

Το "κακό έχει παραγίνει" όπως φαίνεται, αφού σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σε πολλές περιπτώσεις ένας ενδιαφερόμενος καταθέτει παραπάνω από 10 αιτήσεις για την εισαγωγή 50 συσκευασιών συμπληρωμάτων, αφήνοντας υπόνοιες για παράνομες εισαγωγές και διάθεση των σκευασμάτων αυτών στο εμπόριο μέσω γυμναστηρίων...

Με το δεδομένο αυτό, ο ΕΟΦ ανακοίνωσε προς τους ενδιαφερόμενους, ότι για να δοθεί η σχετική έγκριση, πρέπει να κατατεθούν στον οργανισμό τα παρακάτω δικαιολογητικά για τον εκτελωνισμό συμπληρωμάτων διατροφής, καλλυντικών και ιατροτεχνολογικών προϊόντων, εφόσον πρόκειται για προσωπική χρήση:
 

1.    Αίτηση εκτελωνισμού
2.    Υπεύθυνη Δήλωση
3.    Τιμολόγιο (δύο αντίγραφα)
4.    Σύνθεση προϊόντων


Το Τμήμα Εκτελωνισμού του ΕΟΦ δέχεται το κοινό καθημερινά 12 – 3 μ.μ.

Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με τη σχετική απόφαση που ισχύει από το 2004:

1. Ο εκτελωνισμός μικροδεμάτων με φάρμακα για προσωπική χρήση γίνεται από τα τελωνεία της χώρας στα οποία θα κατατίθενται:
α) υπεύθυνη δήλωση του ασθενούς ότι το φάρμακο προορίζεται για προσωπική χρήση και ότι ο ίδιος αναλαμβάνει την ευθύνη για οτιδήποτε ήθελε προκύψει
β) συνταγή γιατρού στην οποία πρέπει να αναγράφονται τα φάρμακα και η ασθένεια
γ) σε περίπτωση που δεν υπάρχει συνταγή γιατρού, γεγονός πολύ πιθανόν για χρόνιες παθήσεις ή για ΜΗΣΥΦΑ, τότε θα δίνονται μόνο με την υπεύθυνη δήλωση.
Η ποσότητα στο μικρόδεμα δεν πρέπει να υπερβαίνει τις δύο συσκευασίες ανά φάρμακο για μέχρι πέντε φάρμακα.

2. Ο εκτελωνισμός μικροδεμάτων με καλλυντικά για προσωπική χρήση γίνεται από τα τελωνεία της χώρας στα οποία θα κατατίθεται υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερομένου ότι το φάρμακο προορίζεται για προσωπική χρήση και ότι ο ίδιος αναλαμβάνει την ευθύνη για οτιδήποτε ήθελε προκύψει. Η ποσότητα να μην υπερβαίνει τις τρεις συσκευασίες ανά μικρόδεμα.
3. Ο εκτελωνισμός μικροδεμάτων με συμπληρώματα διατροφής για προσωπική χρήση γίνεται από τα τελωνεία της χώρας στα οποία θα κατατίθεται υπεύθυνη δήλωση ότι προορίζονται για προσωπική χρήση, δεν περιέχουν απαγορευμένες ουσίες και ο ίδιος αναλαμβάνει την ευθύνη για οτιδήποτε ήθελε προκύψει.
Η μη ύπαρξη κατά περίπτωση απαγορευμένων ουσιών θα αναφέρεται στο δελτίο του Χημείου, το οποίο ούτως ή άλλως θα πρέπει να ζητείται από τα τελωνεία.
 

Η ποσότητα να μην υπερβαίνει τις τρεις συσκευασίες ανά μικρόδεμα για το σύνολο των προϊόντων του μικροδέματος, δεδομένου ότι είναι προϊόντα που δεν προορίζονται για θεραπεία.

πηγή: healthmag