Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017

Σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων στη Θεσσαλονίκη (videos)

Είδος πολυτελείας εξακολουθούν να είναι εμβόλια, φάρμακα για την υπέρταση, το αναπνευστικό, το γαστρεντερικό, τον σακχαρώδη διαβήτη, την υπέρταση, για καρδιοπάθειες, σκευάσματα σιδήρου και ινσουλίνες, από τα ράφια των φαρμακείων στη Θεσσαλονίκη.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του εμβολίου για την ηπατίτιδα B, το οποίο είναι σε έλλειψη εδώ και πάνω από ένα χρόνο, αλλά και συγκεκριμένα αυτοκόλλητα για γυναικολογικά προβλήματα (ορμόνες) τα οποία είναι σε έλλειψη τους τελευταίους τρεις μήνες.

Όπως επισημαίνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.....


..... οι ελλείψεις αυτές αφορούν κατά κύριο λόγο πρωτότυπα φάρμακα πολυεθνικών εταιρειών, τα οποία δεν αντικαθίστανται. Το πιο σοβαρό πρόβλημα εντοπίζεται στις ινσουλίνες, η δοσολογία των οποίων καθορίζεται με βάση το συγκεκριμένο φάρμακο που παίρνει ένας ασθενής και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικατασταθεί από κάποια άλλη ινσουλίνη.

Αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται ανυπέρβλητα εμπόδια στην εξυπηρέτηση των ασθενών, καθώς είναι πολύ συχνές οι περιπτώσεις που, εξαιτίας της αδυναμίας έγκαιρης εύρεσης πολλών σκευασμάτων από τα φαρμακεία, οι συνταγές λήγουν χωρίς να εκτελεστούν. Συνεπώς, οι ασθενείς αναγκάζονται να επισκεφθούν εκ νέου τους γιατρούς τους και να ζητήσουν επανέκδοση της συνταγής τους, ενώ κατά το διάστημα της αναμονής πολλοί από αυτούς μένουν δίχως τη φαρμακευτική τους αγωγή.

“Το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων είναι παλιό και παρά το γεγονός ότι το δημοσιοποιούμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, παραμένει άλυτο και βασανίζει τους ασθενείς. Κοινό χαρακτηριστικό των φαρμάκων που είναι σε έλλειψη είναι ότι πρόκειται για φάρμακα πολυεθνικών, οι οποίες ενδιαφέρονται να τα πουλήσουν στο εξωτερικό, αφού στην Ελλάδα οι τιμές τους είναι εξευτελιστικά χαμηλές”, δηλώνει ο γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης.

Παράλληλα, εξηγεί ότι για την κατάσταση αυτή ευθύνεται από τη μια το γεγονός ότι οι φαρμακοβιομηχανίες εισάγουν στη χώρα μας πολύ μικρότερες ποσότητες φαρμάκων απ’ αυτές που απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών εξαιτίας της φθηνής τιμής τους και από την άλλη ότι κάποιοι αντί να διαθέσουν στην ελληνική αγορά τα φάρμακα αυτά, τα εξάγουν σε χώρες του εξωτερικού όπου τα πωλούν πολύ ακριβότερα.

“ Έτσι έχουμε στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης σε καθημερινή βάση από 2-3 έως και 15 άτομα σε λίστα αναμονής, ενώ το χρονικό διάστημα που καλούνται συνήθως να περιμένουν κυμαίνεται από 25 ημέρες έως και 3 ή 4 μήνες. Στις περιπτώσεις, πάντως, που το φάρμακο που είναι σε έλλειψη δεν αντικαθίσταται από άλλο, οι ασθενείς είναι υποχρεωμένοι να επισκεφθούν τον γιατρό τους για να τους αλλάξει τη φαρμακευτική αγωγή”, τονίζει ο κ. Ευγενίδης.

Δείτε τον κ. Ευγενίδη στις εμφανίσεις του στους τηλεοπτικούς σταθμούς ΣΚΑΪ και ΕΡΤ3: