Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Ένα δωρεάν ιατρείο για τη Δυτ. Αττική & η έκκληση του ΙΣΑ για χειρόγραφη συνταγογράφηση

Τη δυνατότητα νόμιμης χειρόγραφης συνταγογράφησης από τους ιατρούς της περιοχής της Δυτ. Αττικής, μέχρι να αποκατασταθούν οι βλάβες και οι υποδομές μετά τις πλημμύρες, ζητά με έγγραφό του προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Και ενώ η στήριξη και η αλληλεγγύη για τους ανθρώπους της Δυτ. Αττικής που βίωσαν την τραγωδία της μεγάλης πλημμύρας, από μεγάλο μέρος του πληθυσμού και των επαγγελματιών της Αττικής είναι συγκινητική, το υπ. Υγείας, μετά από αρκετές ημέρες αντέδρασε (για να είμαστε ακριβοδίκαιοι, την περασμένη Πέμπτη, ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, εξέδωσε εγκύκλιο, αναφορικά με τα μέτρα δημόσιας υγείας μετά από έντονα καιρικά και πλημμυρικά φαινόμενα).


 
Από σήμερα Δευτέρα 20 Νοεμβρίου πάντως, θα υπάρχει στην περιοχή ιατρείο προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι της περιοχής της Δυτ. Αττικής. Το ιατρείο θα λειτουργεί από τις 08:30 έως τις 13:30 και θα είναι στελεχωμένο από έναν μόλις γενικό γιατρό. Επίσης, την Τρίτη και την Πέμπτη θα πραγματοποιηθούν εκεί δωρεάν αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις, ενώ την Τετάρτη και την Παρασκευή θα υπάρχει στο ιατρείο και παιδίατρος.


Το Θριάσιο νοσοκομείο, εξακολουθεί να διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο και σημείο αναφοράς της τραγωδίας, καθώς εκεί συγκεντρώνονται όλοι οι συγγενείς των αγνοουμένων και γίνονται οι νεκροτομές.

Ας δούμε αναλυτικά, την επιστολή του ΙΣΑ προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ:

«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Το κλιμάκιο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών που με επικεφαλής τον Πρόεδρο Γ. Πατούλη πραγματοποίησε επίσκεψη την Παρασκευή 17.11.2017 στις πληγείσες περιοχές από την κακοκαιρία, διαπίστωσε μεταξύ άλλων και την αδυναμία σε μεγάλο βαθμό ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των ιατρών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή λόγω καταστροφής των υποδομών και της πλήρους αδυναμίας τους να συνδεθούν στο διαδίκτυο.

Λόγω των ανωτέρω σας ζητούμε όπως κατ’ εξαίρεση, άμεσα με εγκύκλιό σας δώσετε τη δυνατότητα νόμιμης χειρόγραφης συνταγογράφησης από τους ιατρούς των περιοχών αυτών μέχρι να αποκατασταθούν οι βλάβες και οι υποδομές.

Τούτο θεωρούμε αυτονόητο, κατεπείγον και επιβεβλημένο για την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και της υγείας των κατοίκων των πληγέντων περιοχών τις κρίσιμες αυτές μέρες».

Τσουνάμι στήριξης στους κατοίκους και στις επιχειρήσεις

Εν τω μεταξύ, το «τσουνάμι» βοήθειας και αλληλεγγύης από μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού συνεχίζεται στους κατοίκους της Δυτ. Αττικής, οι οποίοι βίωσαν και εξακολουθούν να βιώνουν δραματικές καταστάσεις, εξαιτίας της θεομηνίας της περασμένης Τετάρτης. Σχεδόν 1.000 κατοικίες είναι ακατοίκητες και 2.000 περίπου επιχειρήσεις έχουν επίσης διαλυθεί. Φυσικά πολλά βιβλιάρια υγείας και συνταγές έχουν καταστραφεί, και γενικότερα πολίτες, γιατροί και φαρμακοποιοί είναι σε απόγνωση.

Οι φαρμακοποιοί των δύο μεγάλων Συλλόγων της χώρας, από την πρώτη στιγμή, στήριξαν τους πολίτες της περιοχής.

Συγκεκριμένα, μετά την ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) για έμπρακτη οικονομική στήριξη των φαρμακοποιών που επλήγησαν τις τελευταίες ημέρες από την κακοκαιρία, και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) προχώρησε σε αντίστοιχη κίνηση υποστήριξης των συναδέλφων του στις περιοχές Μάνδρας, Ν. Περάμου.

πηγή: onmed