Τα δύο πρώτα διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται υποχρεωτικά πλέον στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, είναι γεγονός.

Το πρώτο βήμα έγινε προχθές, Τρίτη 21 Νοεμβρίου, με το πρωτόκολλο της αρτηριακής υπέρτασης, ενώ το δεύτερο, γίνεται σήμερα με το πρωτόκολλο του σακχαρώδη διαβήτη.
Στο εξής, κάθε διάγνωση που σχετίζεται με τις παραπάνω παθήσεις θα "περνά" στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ μέσω των δύο παραπάνω πρωτοκόλλων, στα οποία θα καταγράφεται η πορεία των ασθενών, με τις εξετάσεις οι οποίες συνταγογραφήθηκαν γι΄ αυτούς, τα φάρμακα που τους χορηγήθηκαν, οι δόσεις κλπ.

Σιγά- σιγά, με την καταγραφή αυτή θα δημιουργηθεί ένα προφίλ για τον κάθε ασθενή, το οποίο θα περιλαμβάνει την πορεία του μέσα στο σύστημα υγείας.


 
Για την οργάνωση των πρωτοκόλλων αυτών, η ΗΔΙΚΑ έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των ασθενών, όπως επίσης έχει λάβει υπόψιν της και την ιδιαιτερότητα των παθήσεων, οπότε με την έναρξη καταγραφής, ο κάθε ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ, θα συνεχίζει την αγωγή του από το σημείο στο οποίο βρίσκεται η πάθησή του, χωρίς να πρέπει να ξεκινήσει την όλη διαδικασία από την αρχή.

Αυτό σημαίνει ότι με την έναρξη του κάθε πρωτοκόλλου, λαμβάνεται υπόψιν η βαρύτητα της νόσου για τον κάθε ασθενή και αυτό θεωρείται το αρχικό σημείο από το οποίο θα πρέπει να πληρούνται οι προϋποθέσεις του αλγορίθμου που έχει δημιουργηθεί για την κάθε πάθηση, ώστε να περάσει στο επόμενο στάδιο και να γίνει αλλαγή της θεραπευτικής αγωγής.

Το ζήτημα αυτό είχε απασχολήσει έντονα την αρμόδια υποεπιτροπή της Επιτροπής Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης, ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα στις θεραπείες ασθενών όπου η πάθησή τους έχει προχωρήσει και χρειάζονται πολυπλοκότερα ή ακριβότερα θεραπευτικά σχήματα για τη ρύθμισή τους, καθώς πρόκειται για χρόνιες παθήσεις με συγκεκριμένη και προβλέψιμη πορεία στο χρόνο. Έτσι, το κυριότερο ζήτημα το οποίο είχε τεθεί ήταν το πώς θα γίνει γνωστό στο σύστημα υγείας (μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης προφανώς), ότι ο ασθενής πέρασε από το ένα στάδιο στο άλλο, εάν η επίσκεψη στο γιατρό έγινε ιδιωτικά, χωρίς τη χρήση της κοινωνικής ασφάλισης.

Το θέμα αντιμετωπίζεται τώρα με την αποδοχή από το σύστημα της κατάστασης του ασθενούς όπως έχει σήμερα, όμως από τώρα και στο εξής, οι όποιες αλλαγές στα θεραπευτικά σχήματα, θα πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις του αλγορίθμου για τις δύο παραπάνω παθήσεις, το διαβήτη και την υπέρταση.

Με την ισχύουσα εφαρμογή, ο γιατρός θα καταχωρεί στο σύστημα και τα αποτελέσματα των εξετάσεων των ασθενών, μέχρι να γίνει δυνατή η αυτόματη καταγραφή των αποτελεσμάτων από τα διαγνωστικά εργαστήρια και τα νοσοκομεία. Παρότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι έτοιμη να υποδεχθεί την άμεση καταγραφή των αποτελεσμάτων των εξετάσεων, η εκκρεμότητα παραμένει, καθώς τα ηλεκτρονικά συστήματα με τα οποία λειτουργούν τα νοσοκομεία, δεν είναι όλα συμβατά μεταξύ τους και με το σύστημα της ΗΔΙΚΑ. Οι εργασίες για τη συμβατότητα έχουν ήδη ξεκινήσει, και το αρχικό χρονοδιάγραμμα προβλέπει να υπάρξει σχετική δυνατότητα περί τα τέλη του έτους με τις αρχές της νέας χρονιάς.

Μέχρι τότε θα έχει επιταχυνθεί και ο ρυθμός εισαγωγής νέων θεραπευτικών πρωτοκόλλων για σειρά παθήσεων, οπότε η πληθώρα των στοιχείων που θα ξεκινήσουν να συλλέγονται θα βάλουν τις βάσεις για την κατάρτιση μητρώων ασθενών με ποιοτικά στοιχεία που θα δίνουν πληροφορίες για τη νοσηρότητα στη χώρα, τα θεραπευτικά σχήματα που επιλέγονται και την αποτελεσματικότητά τους.

πηγή: healthmag