Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

Κατακόρυφη η πτώση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους

Κατακόρυφη πτώση παρουσιάζουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος του Οργανισμού Σωτήρης Μπερσίμης σε συνέντευξή του, από περίπου 2 δισ. ευρώ που ήταν οι οφειλές στα τέλη του 2015 -στις οποίες δεν περιλαμβάνεται το χρέος από τις νοσηλείες στο εξωτερικό ύψους περίπου 150 εκατ. ευρώ- «έπεσαν» στα 1,1 δισ. ευρώ (με τις οφειλές του εξωτερικού) στο τέλος του 2016, καταγράφοντας δηλαδή μία μείωση σχεδόν 50%.

 Μέχρι και το τέλος του Οκτωβρίου 2017, τα ληξιπρόθεσμα διαμορφώθηκαν σε 840 εκατ. ευρώ, δηλαδή μειώθηκαν περίπου κατά 60%

Σε  ό,τι αφορά τις τρέχουσες πληρωμές, οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς παρόχους δεν ξεπερνούν τα 150 εκατ. ευρώ και μέρος των οφειλών αυτών είναι σε εκκρεμότητα για λόγους που αφορούν τους παρόχους, όπως για παράδειγμα δεν διαθέτουν ασφαλιστική – φορολογική ενημερότητα ή βρίσκονται σε ένσταση για περικοπές που τους έχουν επιβληθεί.

 

Ειδικότερα, για το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς έχει εξοφληθεί το 97% των οφειλών (για το υπόλοιπο μπορεί να υπάρχει αδυναμία των επιχειρήσεων να εισπράξουν για οποιοδήποτε λόγο ή να εκκρεμούν ενστάσεις). Για τον Απρίλιο και το Μάιο έχει εξοφληθεί το 93% και τον Ιούνιο το 80%.

Τα φαρμακεία πληρώνονται σε 60 ημέρες, ενώ οι φαρμακευτικές, τα διαγνωστικά κέντρα και οι υπόλοιποι πάροχοι σε ενενήντα ημέρες. Σύμφωνα με τον κ. Μπερσίμη, στόχο του Οργανισμού είναι το επόμενο διάστημα όλες οι πληρωμές να γίνονται σε 60 ημέρες.

πηγή: healthview