Τετάρτη, 27 Δεκεμβρίου 2017

Αλλάζουν οι ταμειακές για τις πλαστικές σακούλες

Αλλαγές στις ταμειακές μηχανές θα αναγκαστούν να κάνουν οι έμποροι, αφού ναι μεν οι πλαστικές σακούλες πια θα χρεώνονται και θα υπόκεινται και σε 24% ΦΠΑ, όμως το ειδικό αυτό τέλος θα πρέπει να αναγράφεται ξεχωριστά στην απόδειξη. Οι ταμειακές μηχανές θα πρέπει να έχουν αναπροσαρμοστεί μέχρι το τέλος της χρονιάς.
Αν και σαν μέτρο είναι σωστό, μιας και οι πλαστικές σακούλες έχουν γίνει πια αναπόσπαστο ντεκόρ κάθε Ελληνικής δραστηριότητας, η μετάβαση σε μια πιο οικολογική εποχή αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα και μπερδέματα. Εκτός από τις παγιωμένες συνήθειες χρόνων που θα πρέπει να αλλάξουν, θα πρέπει να αλλάξει και η λειτουργία των καταστημάτων. Από την αρχή του χρόνου οι πλαστικές σακούλες θα κοστίζουν 3 λεπτά (επιβάρυνση περιβαλλοντικού τέλους), ενώ σε αυτή την αξία θα προστίθεται ΦΠΑ.Προς το παρόν το μέτρο είναι σε δοκιμαστική ισχύ και στόχος είναι να μειωθεί ο μέσος όρος που χρησιμοποιούν οι Έλληνες από 250-350 σακούλες το χρόνο σε 90 μέχρι το 2020 και 40 έως το 2025. Το 2019 η τιμή για κάθε σακούλα θα αυξηθεί στα 9 λεπτά.
Η τιμή πάντως είναι αρκετά χαμηλή σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, αφού σε όσες χώρες δεν έχουν καταργηθεί τελείως εδώ και χρόνια η τιμή για μια σακούλα κυμαίνεται από 5 λεπτά στη Βουλγαρία, μέχρι 36 λεπτά στην Ιρλανδία. 
Τέλος για την καλύτερη εξυπηρέτηση των καταστημάτων και την συμμόρφωση τους με τις νέες οδηγίες, η ΑΑΔΕ εξέδωσε οδηγίες για την αναγραφή του τέλους στις αποδείξεις:
Α. Σε κάθε περίπτωση έκδοσης παραστατικών πώλησης με χρήση ΕΑΦΔΣΣ, κατά την διάθεση λεπτών πλαστικών σακουλών μεταφοράς εμπορευμάτων ή προϊόντων, θα πρέπει, με μέριμνα του χειριστή, το περιβαλλοντικό τέλος να εμφανίζεται, διακριτά, ως πρόσθετο είδος που υπόκειται σε κανονικό συντελεστή Φ.Π.Α. και με ποσότητα ισάριθμη της ποσότητας των διατεθέντων πλαστικών σακουλών μεταφοράς εμπορευμάτων ή προϊόντων.
Προκειμένου να αυτοματοποιηθεί η παραπάνω διαδικασία, σκόπιμο είναι να γίνουν κατάλληλες ρυθμίσεις στην εφαρμογή εμπορικής διαχείρισης που εκδίδει τα παραστατικά, ώστε όταν διατίθεται μια λεπτή πλαστική σακούλα μεταφοράς εμπορευμάτων ή προϊόντων, να εμφανίζεται αυτόματα, ως παρελκόμενο είδος, το περιβαλλοντικό τέλος με Φ.Π.Α. 24%
Β. Στην περίπτωση έκδοσης αποδείξεων εσόδου με χρήση ΑΔΗΜΕ ή ΦΤΜ, πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις στον προγραμματισμό ειδών του ΦΗΜ, ώστε το περιβαλλοντικό τέλος να είναι ένα διακριτό είδος που υπόκειται σε Φ.Π.Α. 24%, το οποίο θα ανήκει σε ένα νέο διακριτό «ΤΜΗΜΑ» με όνομα «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ».
 emea.gr