Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

Δημοσιογράφος για περιβαλλοντικό τέλος: «Πρέπει να το απορροφήσουν οι επιχειρήσεις!» (ηχητικό)

Στη σημερινή ραδιοφωνική εκπομπή του Ράδιο Θεσσαλονίκη με τους δημοσιογράφους Σάκη Μόσχη-Στέφανο Διαμαντόπουλο και Δημήτρη Διαμαντίδη - αν και η συγκεκριμένη εκπομπή δε μας το έχει συνηθίσει, το αντίθετο μάλλον, πρόκειται για εξαιρετική δημοσιογραφική εκπομπή - ακούστηκαν μεγάλες ανακρίβειες σε βαθμό παραπληροφόρησης.

Πιο συγκεκριμένα, ο δημοσιογράφος της εκπομπής κ. Δημήτρης Διαμαντίδης, επικεφαλής του οικονομικού ρεπορτάζ του σταθμού, είπε μεταξύ άλλων για το περιβαλλοντικό τέλος ότι δε θα πρέπει να το χρεώνεται ο καταναλωτής, αλλά θα πρέπει να το απορροφήσουν οι επιχειρήσεις αν αυτοί επιθυμούν να διατηρήσουν την πελατεία τους!!!

Ως φαρμακοποιοί αλλά και ως επιστήμονες που ασκούμε ελεύθερο επάγγελμα, έχουμε να πούμε τα εξής προς κάθε ενδιαφερόμενο που προφανώς δεν είναι σωστά ενημερωμένος:


- Το περιβαλλοντικό τέλος των 4 λεπτών για κάθε πλαστική σακούλα δεν το κρατάει η επιχείρηση αλλά αποδίδεται εξ ολοκλήρου στο κράτος.

- Ουσιαστικά ο πελάτης δεν αγοράζει τη σακούλα αλλά πληρώνει "φόρο" (ή "πρόστιμο" αν θέλετε) στο κράτος με σκοπό αυτό να αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για να ΜΗΝ την χρησιμοποιεί.

- Η επιχείρηση καταβάλει χρήματα για να αγοράσει τις σακούλες, δεν της παρέχονται δωρεάν. Στη συνέχεια τις παρέχει δωρεάν στον πελάτη - όπως πριν δηλαδή, αυτό δεν έχει αλλάξει.

- Το κράτος όμως τώρα - δια νόμου - τις αναγκάζει να κάνουν τον "εισπράκτορα" εκ μέρους του, με σκοπό την μείωση της χρήσης όπως λένε βέβαια.

Αυτό δυστυχώς δεν έχει γίνει σαφές στον κόσμο, ο οποίος έχει την εντύπωση ότι οι επιχειρήσεις καρπώνονται τα 4 λεπτά.

Ο νομοθέτης θέσπισε το κόστος αυτό, σαν ΠΡΌΣΤΙΜΟ στον καταναλωτή με το επιχείρημα της μείωσης της χρήσης πλαστικής σακούλας για περιβαλλοντολογικούς λόγους. Δεν μπορούμε να μιλάμε ότι η επιχείρηση πρέπει να μπαίνει σε ΕΠΙΠΛΈΟΝ ΈΞΟΔΑ διότι δήθεν δεν το απορροφά, αλλά εδώ μιλάμε για ΠΡΌΣΤΙΜΟ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΉ που τις χρησιμοποιεί και... ρυπαίνει το περιβάλλον.

Εκτός των παραπάνω, είναι παράνομο η επιχείρηση να απορροφά το κόστος γιατί αναφέρεται ρητά στο ΦΕΚ ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε τέτοια προωθητική ενέργεια, ενώ θα πρέπει να αναγράφεται απαραιτήτως το τέλος αυτό στην απόδειξη λιανικής πωλήσεως.

Ακούστε το ηχητικό από τη συγκεκριμένη εκπομπή:

Listen Music Files - Download Audio -