Την ανανέωση του ευρωπαϊκού προγράμματος για την προώθηση της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και γαλακτοκομικών προϊόντων στα σχολεία για την επόμενη σχολική χρονιά ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διαθέτοντας εκ νέου 250 εκατ. ευρώ από την κοινή γεωργική πολιτική. 

Στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος η Ελλάδα θα λάβει χρηματοδότηση για τη σχολική περίοδο 2018-2019, ύψους 3,2 εκατ. ευρώ για διανομή φρούτων και λαχανικών σε σχολεία και 1,5 εκατ. για γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Συνολικά, κάθε σχολικό έτος στις χώρες της ΕΕ διατίθενται 150 εκατ. ευρώ για φρούτα και λαχανικά και 100 εκατ. ευρώ για γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα.


 
«Οι Ευρωπαίοι αγρότες μας παρέχουν υψηλής ποιότητας, ασφαλή και υγιεινά τρόφιμα, και μέσω του προγράμματος για τα σχολεία, οι νεότεροι πολίτες μας απολαμβάνουν τα οφέλη των εν λόγω προϊόντων για την υγεία, ενώ παράλληλα μαθαίνουν από μικροί την προέλευση των τροφίμων που καταναλώνουμε και τη σημασία της γεύσης και της διατροφής. Η Επιτροπή είναι υπερήφανη που διαδραματίζει ρόλο στο πλαίσιο αυτής της εκπαιδευτικής διαδρομής», δήλωσε σχετικά ο επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Φιλ Χόγκαν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, κατά το σχολικό έτος 2016-2017, πάνω από 12,2 εκατομμύρια παιδιά σε 79.000 σχολεία συμμετείχαν στο πρόγραμμα για τα φρούτα και λαχανικά και περίπου 18 εκατομμύρια παιδιά για την κατανάλωση γάλακτος. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει 74.000 και πλέον τόνους φρούτων και λαχανικών και πάνω από 285.000 τόνους γαλακτοκομικών προϊόντων, που διανέμονται κατά κύριο λόγο σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 6 και 10 ετών.

Η επιλογή των προϊόντων που διανέμονται βασίζεται σε παραμέτρους που αφορούν την υγεία και το περιβάλλον, την εποχικότητα, την ποικιλία και τη διαθεσιμότητα. 

Σύμφωνα με την Επιτροπή, τα κράτη μέλη μπορούν να ενθαρρύνουν τις τοπικές ή περιφερειακές αγορές, τα βιολογικά προϊόντα, τις βραχείες αλυσίδες εφοδιασμού, τα περιβαλλοντικά οφέλη, τα συστήματα ποιότητας για τα γεωργικά προϊόντα.

Κατά την περίοδο 2016-2017, τα φρούτα που διανεμήθηκαν περισσότερο ήταν τα μήλα, μαζί με τα αχλάδια, τα δαμάσκηνα, τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια, τα πορτοκάλια, τις φράουλες και τις μπανάνες. Τα πιο δημοφιλή λαχανικά ήταν οι ντομάτες, τα καρότα, τα αγγούρια και οι πιπεριές. Το γάλα, το αρωματισμένο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι, ήταν οι δημοφιλέστεροι κατηγορίες προϊόντων στο πλαίσιο του προγράμματος για το γάλα στα σχολεία, ενώ διανεμήθηκε, επίσης, ευρέως, τυρί.

Εκτός από τη διανομή των εν λόγω προϊόντων, το πρόγραμμα της ΕΕ για τα σχολεία προωθεί τη διαμόρφωση υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά και περιλαμβάνει την ανάπτυξη ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχετικά με τη σημασία της σωστής διατροφής και των τρόπων παραγωγής των τροφίμων. Στα εκπαιδευτικά μέτρα περιλαμβάνονταν επισκέψεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις, σχολικούς κήπους, μαθήματα και/ή διαγωνισμούς μαγειρικής, μαθήματα με διατροφολόγους, παιχνίδια, κλπ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

πηγή: healthmag